MM-kisojen erikoisin pelaaja ei ole koskaan pelannut miesten otteluissa avauksessa

Garang Kuol pääsi kesällä maistamaan harjoitusottelussa jopa barcelonalaista osaamista.

Jalkapallon MM2022

MM-kisojen erikoisin pelaaja ei ole koskaan pelannut miesten otteluissa avauksessa

Ei yhtään ottelua Australian A-liigassa tai Australian maajoukkueessa avauksessa - ja silti MM-kisoissa. Garang Kuolin tarina täyttää kaikki satutarinan ja draaman ainekset.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.11.2022 | KUVAT All Over Press

Yksi Qatarin MM-kisojen erikoisimmista pelaajista löytyy Australian 26 pelaajan ryhmästä. 18-vuotias Garang Kuol ei ole pelannut vielä kertaakaan Australian A-liigassa seuransa Central Coast Marinersin avauksessa – eikä hän ole pelannut kertaakaan Australian maajoukkueen avauksessa.

Loistavat pelit vaihtomiehenä Marinersissa ja seitsemässä ottelussa vajailla minuuteilla tehdyt neljä maalia heittivät Kuolin syyskuussa Australian maajoukkueeseen . Kuol debytoi ottelussa Uutta-Seelantia vastaan tultuaan kentälle 17 minuutiksi. Nuo minuutit vakuuttivat maajoukkueen päävalmentajan Graham Arnoldin valitsemaan Kuolin Australian MM-kisajoukkueeseen.

Kuolin valinta tuo pakostakin mieleen Sven-Göran Erikssonin yllätyspäätöksen valita Southamptonin 17-vuotias Theo Walcott Englannin MM-joukkueeseen vuoden 2006 MM-kisoissa. Walcott oli pelannut Southamptonin avauksessa Valioliigassa 13 kertaa ja tullut kentälle kahdeksan kertaa vaihdosta. Maaleja Walcott oli tehnyt ennen MM-kisamatkaansa Valioliigassa neljä.

Eriksson perusteli myöhemmin Walcottin valitsemista sillä, että MM-kisamatka olisi arvokas kokemus Walcottille. Arnold on puolestaan todennut, että hän on valinnut MM-kisoihin vahvimman mahdollisen joukkueen – hänen mielestään.

Kaikki eivät olet vakuuttuneita Kuolin valinnan mielekkyydestä. Entinen Socceroos-legenda Harry Kewell totesi, että Kuolin pelien seuraaminen on nautinto, mutta Australian A-liiga on täysin eri asia kuin maailman suurimmat jalkapallonäyttämöt.

Arnold ei ole ainoa, joka on huomannut Kuolin lahjat. Valioliiga-seura Newcastle teki hänen kanssaan syyskuussa sopimuksen, joka astuu virallisesti voimaan tammikuun siirtoikkunan auetessa vuodenvaihteessa. Kuol ei todennäköisesti täytä vielä Ison-Britannian tiukkoja työlupavaatimuksia, minkä vuoksi Newcastle joutunee lainaamaan hänet johonkin eurooppalaiseen seuraan.

***

Kuolin tarina on kaikkineen monivivahteinen ja värikäs.

Kuol syntyi syyskuussa 2004 Sudanin epävarmoja olosuhteita Egyptiin paenneeseen sudanilaisperheeseen ja muutti perheensä mukana Australiaan vuoden ikäisenä. Joissakin lähteissä hänen syntymäpaikakseen on ilmoitettu myös Sudanin pääkaupunki Khartoum.

Jalkapallo valloitti Garangin nopeasti. Hänen esikuvansa oli isoveli Alou, joka on myös osoittautunut pelimieheksi. Aloun erinomaiset esitykset noteerattiin Euroopassakin ja hän siirtyi keväällä 2021 Central Coast Marinersista VfB Stuttgartiin. Australian maajoukkueen portit eivät ole kuitenkaan Aloulle auenneet.

Myös Garangin nuoremmat veljet, Didi ja Teng, pelaavat jalkapalloa.

Isoveli Kuol Mawien Kuol on ollut myös otsikoissa. Aloun agenttina aiemmin toiminut Kuol Mawien Kuol on tuomittu 120 000 dollarin petosrikoksesta, mutta hänl on viimeisten tietojen mukaan tällä hetkellä pakosalla poliisia jossain päin Australiaa.

***

Kuol on pelipaikaltaan hyökkääjä. Hän on pelannut junioreissa ja nuorten sarjoissa keskushyökkääjänä, mutta  fyysisesti keskenkasvuinen ja kevytrakenteinen  Kuol on pelannut miesten sarjoissa enimmäkseen vielä laidalla.

Teknisten taitojen lisäksi Kuolin pelaamisessa pistää silmään hänen nopeutensa. Kun Kuol saa pallo, hän sinkoaa saman tien ylöspäin ja sitten mennään. Viimeistelijänä hän on jo nyt ikäisekseen huipputehokas.

Mutta saako Kuol Qatarin MM-areenalla kuitenkaan mitään roolia ja pääseekö hän näyttämään taitojaan koko maailmalle?

Theo Walcott ei aikoinaan päässyt kentälle vuoden 2006 MM-kisoissa, mutta Australia ei ole Englanti, joten kaikki on mahdollista. Kysymys on kuitenkin enemmän minuuteista kuin kokonaisista otteluista.

Kuolin nimi on joka tapauksessa nyt jalkapallomaailman tiedossa. Kysymys on enää siitä, tuleeko Kuolista Harry Kewelliä suurempi aussitähti vai käykö hänelle, kuten kävi 2000-luvun kohutuimmalle ihmepojalle, Freddy Adulle?

Siis kenelle?

Niinpä.

Myös Kuolin kohdalla loisto ja kadotus ovat edelleen mahdollisia.