MM-sarjan täystuho aiheutti yli kuusi kertaa suuremmat kolarilaskut kuin Valtteri Bottas

Muistakaa turvavälit, kuului kehotukset Logan Sargeantin edessä ajavalle Pierre Gaslylle ja takana tuleville Sergio Perezille ja Oscar Piastrille.

Formula 1

MM-sarjan täystuho aiheutti yli kuusi kertaa suuremmat kolarilaskut kuin Valtteri Bottas

Kuka oli MM-sarjan kallein F1-kuljettajia kolarilaskujen osalta päättyneellä kaudella? Vastaus löytyy kolariviihteen kotimaasta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.12.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

Amerikkalainen tulokaskuski Logan Sargeant komeili päättyneellä F1-kaudella useimmissa tilastoissa niiden pohjalla, mutta yhdessä tilastossa 22-vuotias Sargeant oli ykkönen.

Hän aiheutti Williamsille kolariherkkyydellään kauden aikana noin 4,3 miljoonan dollarin korjauslaskun, mikä oli suurin lukema koko MM-sarjassa.

”Sargeant ei todellakaan kerännyt suosiopisteitä rikkomalla autoaan useaan otteeseen. Loppukaudesta meno parani ja jollain irvistyksellä hän myös vakuutti tallin johdon kuitenkin jatkosopimuksen arvoisesti. Sopimus ei ollut kallis, mutta Sargeantin ajotyyli on”, ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari siunailee.

”Sargeantin onneksi hän on amerikkalainen ja jotenkin uskon, että hän on löytänyt kolarikuluihinsa sponsorirahaa Amerikan mantereelta. Siellähän tällaista ”viihdettä” rakastetaan.”

Toiseksi suurin korjauslasku kaudella 2023 oli espanjalaiskuski Carlos Sainzilla, jonka Ferraria remontoitiin kauden aikana 3,6 miljoonalla dollarilla.

”Tähän vaikutti tietysti paljon pelkästään jo Las Vegasin kisan tapahtumat. Jos kisajärjestäjät olisivat hitsanneet kaivonkannet radalla kiinni, Sainzin autosta ei olisi tuhoutunut pohjalevyä, vaihdelaatikkoa ja moottoria. Toki Sainz tyri myös muutamassa muussa kisassa ihan omin voimin.”

Maailmanmestarikuski Max Verstappenin auton korjauskustannukset kolarien vuoksi ovat kauden pienimmät, noin 345 000 dollaria.

”Tämä kertoo siitä, kuinka taitava kuljettaja Verstappen on. Hän osaa välttää ulosajoja ja kolareita hyvinkin taitavasti. Hänellä on päässään selvästi joku kokonaiskuva radoista ja niiden mahdollisista ratatapahtumista”, Mustakari analysoi.

”Tallikaveri Sergio Perezin autonkorjauslasku on sarjan kuskeista kolmanneksi kovin, 3,2 miljoonaa dollaria. Se kertoo, kuinka merkittävä ero Red Bullien kuljettajien välillä on tälläkin saralla.”

Valtteri Bottaksen auton korjauskulut olivat 700 000 dollaria, mikä oli MM-sarjan kolmanneksi pienin lukema.

”Valtteri on Verstappenin tavoin tarkka autostaan. Pienet korjauskulut kertovat myös siitä, kuinka taitava kuljettaja Valtteri on. Hän on myös sisäistänyt hyvin, että Sauber on pieni talli ja jokainen auton korjaamiseen käytetty dollari on pois jostakin muusta.”

Mustakarin mukaan kolarikulujen laskeminen on kaukana viihteestä, vaikka kuluista saakin mielenkiintoisia ”sarjataulukoita”.

”Jos joku pitää tätä jonkinlaisena viihteenä, kannattaa kysyä Mick Schumacherilta, miten paljon häntä tällaiset ”vitsit” naurattavat. Schumacher menetti vuosi sitten paikkansa Haasilla pitkälti juuri siksi, että hän rikkoi jatkuvasti autoaan, eikä löytänyt riittävästi tukijoita maksamaan menopelinsä korjauslaskuja”, Mustakari muistuttaa.