Musta pilvi uhkaa Manchester Cityn loistoa, mutta ei vielä tämän kesän siirtoikkunaa

Manchester City juhli kolmatta peräkkäistä Valioliigan mestaruutta toukokuussa.

JalkapalloValioliiga

Musta pilvi uhkaa Manchester Cityn loistoa, mutta ei vielä tämän kesän siirtoikkunaa

Manchester Citya uhkaa 115 syytteen vyyhti taloudellista väärinkäytöksistä, mutta tänä kesänä se voi iskeä siirtomarkkinoille vapaasti.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 2.6.2023 | KUVAT All Over Press

Manchester City: Kesän siirtoikkuna

Lähtötilanne

Manchester City on kahden voiton päästä historiallisesta triplasta. Valioliigan mestaruus on jo paketissa, lauantaina se kohtaa FA Cupin finaalissa Manchester Unitedin ja viikon päästä Mestarien liigan finaalissa Interin. Citya ennen kyseisen kolmen suoran on voittanut historian aikana Manchester United kaudella 1998-99.

Kysymys ei ole enää siitä, onko Manchester City tällä hetkellä Englannin paras seura. Kysymys on enneminkin siitä, onko tämänhetkinen City kaikkien aikojen paras englantilainen joukkue?

City on rakentanut itsestään imperiumin, jota ei tarvitse enää remontoida. Riittää, kun joukkuetta säädetään kerran tai kaksi vuodessa parilla nykäyksellä sisään ja parilla nykäyksellä ulos.

Cityn vetovoima ja rahat riittävät ostamaan lähes kenet pelaajan tahansa maailmassa. Tehtävää helpottaa se, että toisin kuin sen suurimmille haastajille, Citylle riittää yleensä yhden tai kahden pelaajan ostaminen. Ei tarvitse 4-6 pelaajan rykäisyjä siirtoikkunaan.

Ketkä lähtevät?

Varmin lähtijä Etihadilta on Joao Cancelo, joka pelasi jo loppukauden lainalla Bayern Münchenistä. Kysymys on enää siitä, minne Cancelo siirtyy ja millä summalla. Tuskin Valioliigaan ja tuskin alle 35 miljoonan punnan.

Ilkay Gundogan on ollut myös lähtökuopissa. Ykköstavoitteena on ollut siirto Barcelonaan ja tapetilla on ollut myös Arsenal. Barcelonalla ei välttämättä ole kuitenkaan taloudellisia mahdollisuuksia hankkia Gundogania, vaikka tämä liikkuukin kesällä ilmaisilla papereilla. Arsenalin siirtoa vastaan haraa se, ettei City ole innokas myymään enää yhtään pelaajaa Arsenalille. Myöskään Gundoganin jääminen Cityyn ei ole poissa laskuista.

Bernardo Silvalla on myös lähtöhaluja, mutta häntäkään City ei mielellään päästä. Sen sijaan Kalvin Phillips ja jopa Kyle Walker saattavat liikahtaa kesällä.

Ketkä tulevat?

City on aloittanut neuvottelut Chelsean Mateo Kovacicin siirrosta Etihadille. Siirto astui ison askeleen eteenpäin, kun Chelsea antoi Citylle luvan neuvotella Kovacicin kanssa.

City etsii korvaajaa myös Cancelolle. Yhtenä vaihtoehtona on Arsenalin Kieran Tierney, mutta hän on todennäköisemmin menossa Newcastleen. Myös RB Leipzigin toppari Josko Gvardiol on ollut jo pitkään Cityn kiikarissa.

Lehtitietojen mukaan Pep Guardiola olisi soittanut myös Neymarille ja kysellyt tämän suunnitelmista. Brasilialaisen siirto Etihadille olisi kuitenkin kesän suurimpia shokkeja.

Analyysi

Cityn kannattajat seuraavat varmasti mielenkiinnolla, ketä City kesällä ostaa ja ketä se myy, mutta todellisuus on se, että kaikista tärkein asia Etihadilla ei muutu: City pysyy eurooppalaisen jalkapallotaivaan kirkkaimpana tähtenä myös ensi kaudella. Se ei tarkoita, että se voittaisi välttämättä kaiken mahdollisen, mutta sen on mahdollisuus voittaa mikä tahansa pokaali myös ensi kaudella. Vaikka ne kaikki.

Sen tason City on toiminnallaan saavuttanut.

Cityn suurin uhka ei ole se, mitä muut joukkueet tekevät, vaan mitä tekevät jalkapalloviranomaiset tekevät. 115 talousrikossyytettä on niin synkeän näköinen pilvi, että siitä saattaa sataa Cityn niskaan muutakin kuin vettä. Se ei kuitenkaan välttämättä tapahdu aivan heti, sillä syytösten käsitteleminen saattaa kestää jopa kaksikin vuotta.

Musta pilvi lähestyy, mutta tätä siirtoikkunaa se ei vielä uhkaa.