Näiden veljesten hurmio on Interin turmio jättiläisten kohtaamisessa

Sadio Mané ja Mo Salah on yksi Liverpoolin historian kovimmista tutkapareista.

JalkapalloMestarien liiga

Näiden veljesten hurmio on Interin turmio jättiläisten kohtaamisessa

Liverpool lähtee suosikkina Mestarien liigan toiseen suureen jättiläisten kohtaamiseen Interiä vastaa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 15.2.2022 | KUVAT All Over Press

Inter–Liverpool

Inter–Liverpool on Mestarien liigan neljännesvälierien kovin ottelupari PSG–Real Madridin ohella.

Inter on tällä hetkellä kovassa puristuksessa, sillä Liverpoolin kohtaaminen on sille jo neljäs kova ottelua yhteentoista päivään. Serie A:n mestaruustaisto aukesi täysin Milanin voitettua Milanon derbyn, eikä Interillä ole yhtä laajaa laadukasta pelaajamateriaalia kuin Liverpoolilla. Näin Liverpoolilla on fyysisestä näkökulmasta katsottuna etu puolellaan. Kaiken lisäksi tärkeä keskikenttäpelaaja Nicolo Barella on pelikiellossa molemmissa otteluissa suoran punaisen kortin Real Madridia vastaan viimeisessä lohkovaiheen ottelussa.

Myös Liverpoolilla on pelejä riittänyt, mutta laaja materiaali ja viime otteluiden kevyemmät vastustajat ovat sallineet pelaajien kierrättämisen. Liverpoolilla on hyvä terveystilanne ja joukkue selvitti hyvin haastavan jakson Valioliigassa joutuessaan pelaamaan ilman AFCON:issa olleita Mo Salahia ja Sadio Manéa.

Liverpool lähtee ottelupariin näistä lähtökohdista ennakkosuosikkina. Se jahtaa edelleen Manchester Cityä Valioliigassa, joten Merseysidella on mahdollisuudet isoon kevääseen, jos kaikki menee nappiin.

Interin kannalta on kriittistä onnistua laitapuolustamisessa, jossa Liverpool nostaa laitapuolustajansa voimakkaasti ylös. Interin keskikentän kolmikon on jaksettava tukea puolustuslinjaa ja tarvittaessa seurattava Liverpoolin pelaajia kulmiin tai pudota paikkaamaan laitatoppareita, jotka hyppäävät laitoihin.

Hyökkäyssuuntaan Interin kärkiparin on etsittävä tiloja, jonne heille voi´tarvittaessa pelata pallon paineen alta. Laittaisin Interin valmentajana Edin Džekon Joel Matipin ympäristöön ja Lautaro Martinezin ajelehtimaan jompaankumpaan laitaan, jolloin Liverpoolin yleensä käyttämä 2-3-muoto valmistautuessa vastaiskuihin joutuu mahdollisimman suuriin vaikeuksiin.

Pidemmissä hyökkäyksissä Interin keskikentän on ehdittävä välillä myös Liverpoolin boksiin. Barellan paikkaava Arturo Vidal on tässä isossa roolissa. Vidal saattaakin olla ratkaiseva pelaaja näissä otteluissa Interin menestyksen kannalta. Vidalin itseä säästelemätön brutaali pelityyliä alkaa olla kokeneelle soturille jo liikaa, ja häneltä nähdään nykyään enemmän erilaisia hölmöilyjä kuin maagisia suorituksia, jollaiset leimasivat hänen pelaamistaan Juventuksessa. Interin kannalta siis high risk – mutta maybe high reward.

Liverpool nojaa totutusti vahvoihin laitapuolustajiinsa ja kärkikolmikko Manen, Roberto Firmon ja Salhain muodostaman kärkikolmikon monipuoliseen liikkumiseen ylähäällä. Paljon välikaistoilla operoivat Mane ja Salah tulevat olemaan suurin haaste Interin systeemille.

Myös erikoistilanteet ovat isossa roolissa tässä otteluparissa. Hakan Çalhanoğlu on Interin toivo näissä.

Arvio: Liverpool kovaan testiin, mutta jatkaa otteluparista jatkoon yhden maalin marginaalilla tai jatkoajan kautta. Inter voi päästä parista jatkoon vain, jos he voittavat Liverpoolin erikoistilannemaaleissa vähintään kahdella maalilla.

Salzburg–Bayern München

Bayern München johtaa totutusti Bundesliigaa. Joukkueella on kuuden pisteen etumatka Dortmundiin ja ero tulee kevättä kohden vain kasvamaan.

Bayernia on sen hurjasta maalivireestä huolimatta vaivannut ajoittaiset heikot suoritukset. Edellisen palautuksen maan pinnalle aiheutti Bochum kaatamalla saksalaisjätin kotonaan 4–2 edellisellä Bundesliiga- kierroksella. Muutenkin Bayern on hävinnyt viimeisestä viidestä sarjaottelustaan kaksi. Bayern on myös päästänyt epätyypillisen paljon maaleja. Bundesliigassa omissa on kolissut jo 25 kertaa 22 ottelussa.

Salzburg dominoi Itävallan liigaa ja sillä on 19 kierroksen jälkeen jo 14 pisteen kaula. Salzburgin nuoret tähdet Karim Adeyemi ja Noah Okafor pääsevät mittaamaan tasoaan Euroopan huippua vastaan. Jo kuudesti Itävallan liigassa osunutta laitapuolustaja Rasmus Kristenseniä kannattaa myös seurata. 24- vuotiaalla tanskalaisella saattaa olla siirto edessä isompaan liigaan kesällä.

Daavid vastaan Goljat- asetelma sopii Salzburgille. Muutenkin tilanne on se, että Bayernilla otteluparissa on vain hävittävää. Bayern on suosikki otteluparissa, mutta sen on tehtävä töitä voittonsa eteen ja pelattava laadukkaasti. Jos Bayern lähtee Itävallan reissulle puolivaloilla, jää toiseen osaotteluun vielä paljon pelattavaa ja Bayernin kanttia mitataan kunnolla.

Arvio: Vaikka jalkapallossa kaiken sanotaan olevan mahdollista, tässä otteluparissa Salzburgin mahdollisuudet ovat marginaaliset. Vaikka Bayern ei pelaisikaan täydellisiä otteluita, se kairaa tavalla tai toisella otteluparista jatkoon.