HPK taiteilee ohuella langalla, mutta pysyy pystyssä

Markus Nenonen on tärkeä palanen HPK:n laadukkaassa laituriosastossa.

JääkiekkoLiiga

HPK taiteilee ohuella langalla, mutta pysyy pystyssä

Hämeenlinnan Pallokerhossa on laadukkaita pelaajia, mutta kokoonpanon laajuus ei kestä lainkaan loukkaantumisia. Keskikaistalta löytyy hämeenlinnlaisten suurin murhe.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 5.9.2022 | KUVAT Vesa Pöppönen / All Over Press

Liigakausi 2022–2023: Hämeenlinnan Pallokerho

Joukkueen materiaali

HPK hyökkää kauteen tasavahvalla maalivahtikaksikolla. Daniel Lebedeff pelasi viime kaudella parhaimmillaan erinomaisesti, mutta kokemus uupuu selvästä ykkösvahdin roolista. Kokeneempi Sami Rajaniemi torjui itsensä Jukureista maajoukkueeseen, mutta viime kausi Timråssa oli tilastojen valossa heikko. Näyttää kuitenkin siltä, ettei HPK:n tarvitse ylipeluuttaa maalivahtejaan, ja potentiaalia onnistumiseen on.

Puolustuspäässä Juuso Hietanen on HPK:lle todellinen jalokivi. Seuran oma kasvatti on vielä 37-vuotiaana luotettavuudeltaan eurooppalaisen jääkiekon eliittiä. Olympiakulta ja maailmanmestaruus Leijonissa merkittävässä roolissa kertovat omaa kieltään tasosta.

Miro Karjalainen palaa Hämeenlinnaan Helsingin IFK:sta. Järkäleimäinen puolustaja teki nimensä näyttävillä taklauksilla, mutta on joutunut sopeuttamaan peliään järkevämmäksi välttääkseen isot rangaistukset. Karjalainen on myös henkisesti tärkeä pala hämeenlinnalaiselle yhteisölle. Karjalaisen kanssa Helsingistä saapuu varma ja kokenut Rony Ahonen.

NHL:ään varattu ja kesken nuorten MM-kisojen sairastunut Petteri Nurmi on kuitenkin sivussa ainakin sarjan alusta. Lupaava Jiri Pärssinenkään ei pelaa vielä reiluun kuukauteen, vaan on sairastuvalla.

HPK:n ohut materiaali ei kestä paljoa enempää sairastupalaisia. Puolustuspäästä merkittävimmät lähtijät viime kauden jälkeen lienevät Niklas Friman ja Mario Grman.

Hyökkäyspäässä keskikaista herättää kysymysmerkkejä. Matti Järvinen on erinomaisen luotettava keskushyökkääjä, mutta ykkösketjun keskellä häneltä on vaikea odottaa säkenöintiä. Norjalaista Mathias Trettenesiä istutetaan myös keskushyökkääjäksi ja Aleksi Mustosella on myös koulutus sekä keskelle että laitaan.

Laitureiden paikoilta löytyy laatua. Steve Moses on näyttänyt heti harjoituspeleissä terävältä ja pistepotentiaalia löytyy edelleen. Michael Joly oli jo viime kaudella parhaimmillaan loistava ja hänelle on jälleen tarjolla ratkaisijan roolia.

Turusta saapuva Eetu Liukas oli Nuorten Leijonien parhaimmistoa ja monipuolinen voimahyökkääjä voi olla HPK:lle yllättävän tärkeä. Tommi Tikan poistuttua HPK:ssa on tilausta roolipelaajalle.

Valmennus

Jarno Pikkarainen saapui HPK:n peräsimeen viime vuoden lokakuussa kesken kauden, kun Matti Tiilikainen sai päävalmentajan paikalta kenkää. Pikkaraisen alaisuudessa HPK oli pitkään todella vahva ja näytti nousevan suosta suoralle pudotuspelipaikalle.

Pitkään aivan Liigan kärjen tahtiin pisteitä kerännyt joukkue väsähti kuitenkin loppukaudesta. Paikka kuuden joukossa lipsahti käsistä runkosarjan viimeisen ottelun viimeisillä hetkillä. Vahva Lukko vei tiukan sarjan säälipudotuspeleissä.

Pikkarainen sai kuitenkin HPK:ssa perusasiat kuntoon. Puolustaminen parani huomattavasti ja joukkue sitoutui. Nyt kesän apuna oli fysiikkavalmentaja huipulta, KHL:stä tuttu Matias Sarvela. Jaksamisesta ei pitäisi homman olla kiinni.

Pikkarainen pääsee myös aloittamaan työnsä heti kauden alussa ja hänen valmennustyylilleen HPK:n kaltaisen hieman pienemmän seuran uskoisi toimivan HIFK:n kaltaista suurseuraa paremmin.

Odotukset ja realismi

HPK lienee yksi pienempien seurojen suurista. Sen kokoonpano on ohut, mutta valmennuksessa on hyviä asioita ja tietyillä pelipaikoilla loistavia täsmäaseita. HPK voi olla viheliäinen vastustaja monelle isommalle joukkueelle runkosarjassa, mutta aivan kärkitaistoon ei hämeenlinnalaisten paukut riitä.

Arvio

HPK:n suora pudotuspelipaikka jäänee taas haaveeksi, ei kuitenkaan suurella marginaalilla. Sijat 7–10 ovat realismia.

ElmoTV arvioi ennen kauden alkua kaikki Liiga-seurat. Kahdeksantena vuorossa on Hämeenlinnan Pallokerho.

Lue tästä kaikki julkaistut ennakot: HPK, JYP, Jukurit, KalPa, SaiPaÄssätPelicans, Sport