Newcastle oli siirtoikkunan suurin voittaja – putoamistaistelun kortit jaettiin uudelleen

JalkapalloValioliiga

Newcastle oli siirtoikkunan suurin voittaja – putoamistaistelun kortit jaettiin uudelleen

Newcastle ei saanut kaikkia haluamiaan siirtoja maaliin, mutta Jukka Rönkä pitää sitä Valioliigan siirtoikkunan suurimpana voittajana.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 1.2.2022 | KUVAT All Over Press

Englannin Valioliigan siirtoikkuna sulkeutui maanantaina. Jukka, sanoit jo pitäväsi Arsenalia siirtoikkunan suurimpana epäonnistujana, mutta mistä löytyvät suurimmat onnistujat?

Nostaisin ilman muuta suurimmaksi onnistujaksi Newcastlen. Toki hekään eivät saaneet kaikkia haluamiaan pelaajiamaaliin, mutta Bruno Guimaresin, Kieran Trippierin, Chris Woodin, Dan Burnin ja Matt Targettin hankkiminen 93 miljoonalla punalla oli kova, joskin odotettu, veto putoamistaistelussa mukana olevalta seuralta. Varsinkin Guimaresin 40 miljoonan punnan kiskaisu Lyonista oli hurja kauppa, sillä Guimaresin sopimuksessa ei ole edes putoamispykälää.

Se, miksi nostan Newcastlen suurimmaksi onnistujaksi, on panokset, joista Newcastle pelaa. Se on ollut koko kauden putoamiskurimuksessa ja nyt se sai käytettyä sitä hauista, joka sillä uusien omistajien myötä on. Ja kuten tiedetään, Valioliiga-paikan arvo on yli 200 miljoonaa puntaa, joten siinä mielessä rahat olivat viisaasti käytetty. Siirrot toivat myös uskoa Newcastlen projektiin.

Pelillisesti Newcastlen hankinnoissa korostuu etenkin puolustuksen remontointi. Trippier ja Targett ovat laitapuolustajia ja Burn keskuspuolustaja. Guimares on puolustava keskikenttä ja auttaa myös puolustussuunnan pelaamista. Newcastle yritti myös saada uuden maalivahdin, mutta Bernd Leno ja Dean Henderson eivät olleet irrotettavissa.

Joka tapauksessa Newcastlen hankinnat muuttivat ratkaisevasti putoamistaistelun voimasuhteita siltä osin, että Newcastlella ei pitäisi olla enää vaaraa putoamisesta. Eddie Howe nostaa kyllä Newcastlen loppukauden aikana kauaksi kuivan maan puolelle.

Tässä mielessä yksi tammikuun onnistujista oli myös Watford. Ei pelaajaostojen kautta, vaan siksi, että he palkkasivat Roy Hodgsonin uudeksi manageriksi. Tässä on turha jakaa putoajaehdokkaat vuohiin ja lampaisiin, mutta Norwichin ja Burnleyn asema käy kyllä tukalaksi ja jos Hodgson onnistuu nostamaan Watfordin kuiville, piru huutaa silloin kolmatta seuraa mukaansa – ja sen huudot kuulevat Leeds, Everton ja jopa Brentfordkin.

Entä muut onnistujat?

Aston Villa oli ilman muuta iso onnistuja. Philippe Coutinho, Lucas Digne ja Calum Chambers olivat kaikki järkeviä hankintoja, ja Kerr Smith ja Robin Olsen tuovat ryhmään syvyyttä. Lisäksi on nostettava esille torjuntavoitto Douglas Luizin pitämisestä Villa Parkilla.

Everton oli myös aggressiivinen siirtomarkkinoilla. Paperilla lista kuulostaa suorastaan kovalta, sillä Goodisonille tulivat Vitaliy Mykolenkon, Nathan Patterson ja Anwar El Ghazin lisäksi siirtoikkunan viimeisenä päivänä vielä Donny van de Beek ja Dele Alli. Dele ja van de Beek ovat molemmat kuitenkin riskiratkaisuja, kuten oli myös Frank Lampardin nimittäminen seuran manageriksi. Goodisonilla on paljon kysymysmerkkejä ja mihin suuntaan ne kysymysmerkit ratkeavat, on Evertonin kannalta kriittistä.

Tottenhamin siirtoikkuna oli myös etumerkiltään positiivinen, vaikka Spurs ei saanut Luis Diazia ja Adama Traorea. Dejan Kulusevski ja Rodrigo Bentancur ovat kuitenkin hyviä ja ennen kaikkea Antonio Conten ja toimitusjohtaja Fabio Paraticin tuntemia ja arvostavia pelaajia, ja uskon, että Conte pystyy puristamaan heistä kyllä kaikki mehut irti. Spurs pääsi eroon myös neljästä tarpeettomasta pelaajasta, Tanguy Ndombelesta, Bryan Gilista, Giovani Lo Celso ja Dele Allista. Jos Delestä tuloutuisi aikojen myötä Tottenhamille 40 miljoonaa puntaa, kuten on väitetty, pitäisin Delen kauppaa lähes huijauksena.

Yksittäisistä siirroista nostaisin esille Christian Eriksenin kuuden kuukauden sopimuksen Brentfordin kanssa. Siinä siirrossa oli paljon hyvää ja lämmittävää.

Entä suurseurat?

Niillä ei selkeästikään ollut suuria intohimoja tammikuun siirtoikkunassa Arsenalia ja Tottenhamia lukuun ottamatta.

Liverpool reagoi kuitenkin aggressiivisesti, kun se huomasi Luis Diazin olevan menossa Tottenhamiin ja pamautti saman tien tiskiin siirtokorvauksen, joka voi nousta jopa 50 miljoonaan puntaan. Siitä pisteet Liverpoolille.

Manchester City myi yllättäen Ferran Torresin Barcelonalle ja osti River Platesta hyökkääjälupaus Julian Alvarezin, joka siirtyy Etihadille tosin vasta kesällä.

Chelsealla tammikuu oli hiljainen, samoin Manchester Unitedilla. Unitedissa oli selvästi tehty päätös, että tammikuussa tehdään mahdollisimman vähän peliliikkeitä, koska seura ei ole vielä päättänyt, kuka sen manageri on ensi kaudella. Nyt näyttäisi siltä, ettei se ainakaan Ralf Ragnick ole. Anthony Martialin ja Donny van de Beekin lainat olivat odotettuja.