Englanti hurjana, mutta sen hyökkäyspeli ei häikäise silti samalla tavalla kuin Tanskalla

Harry Maguire teki uransa neljännen maajoukkuemaalinsa Ukrainan verkkoon.

EM2021Jalkapallo

Englanti hurjana, mutta sen hyökkäyspeli ei häikäise silti samalla tavalla kuin Tanskalla

Englanti ja Tanska raivasivat lauantaina tiensä välieriin. Jussi Leppälahden mukaan Englanti joutuu todelliseen testiin Tanskaa vastaan välierissä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.7.2021 | KUVAT All Over Press

Jussi, Englanti murskasi Ukrainan matkallaan kohti välierää. Mitä johtopäätöksiä tästä ottelusta pitää tehdä? Oliko kysymys Englannin loistavuudesta vai Ukrainan heikkoudesta?

Vastaan lyhyesti. Englanti oli yksinkertaisesti jokaisessa pelin vaiheessa parempi joukkue kuin Ukraina. Tässä auttoi toki aikainen johtomaali.

Sanoit otteluennakossasi, että Englannin hyökkäyspelaaminen ei ole häikäissyt näissä kisoissa? Häikäisikö se tänään?

Häikäisi. Mutta ei sellaisella tavalla, jolla esimerkiksi Tanskan tai Espanjan hyökkäyspeli on häikäissyt. Englanti häikäisi pienillä marginaaleilla ja voittavilla peliteoilla: Miten ensimmäinen maali tehtiin laitakaistan kautta, kun tiedossa oli Ukrainan keskelle fokusoitunut blokkipuolustus. Miten Harry Kane filmasi Englannille sivuvapaapotkun ja miten Harry Maguire käytti käsiään hienossa erikoistilannekuviossa.

Englanti on niin pelitaitava joukkue, että se repii tällä hetkellä todella hyvin omasta kyynisestä pelityylistään tehoja irti. Muistetaan nyt se, että tuo joukkue on pitänyt maalinsa toistaiseksi puhtaana. Se on huikeaa.

Myöskään Harry Kane ei ole häikäissyt tähän mennessä – mutta Ukrainaa vastaan nähtiin jo tuttua Kanea. Miten kriittinen tekijä Kane on Englannin EM-haaveiden kannalta?

Kyllä hän minun silmääni on häikäissyt koko ajan.

Kyseessä on yksi maailman parhaista hyökkääjistä. Ei hyökkääjiä pidä arvottaa täysin sen kautta, tekevätkö he maaleja vai eivät. Pitää katsoa, ovatko he maalipaikoissa. Pitää katsoa, miten he puolustavat. Pitää katsoa, miten he hyödyttävät joukkueen peliä kaikissa eri vaiheissa. Kane on ollut Englannille tärkeä pelaaja.

Esimerkiksi juuri tuo Maguiren erikoistilannemaali. Kuka sen vapaapotkun hankki? Kane. Entä kuka johti Englannin blokkipuolustusta Saksaa vastaan ensimmäisessä linjassa täydellisellä tavalla koko 90 minuutin ajan? Kane.

Ei mennä asioiden edelle, mutta mitä ovat pelillisesti ja taktisesti ne karikot, jotka Englannin pitää selättää, jos se aikoo voittaa Euroopan mestaruuden?

Eipä sillä enää mitään suurempia karikkoja ole. Peli on aika hyvin tikissään. Englanti saa nyt Tanskan vastaansa. Kyllä Englanti on siinä suuri suosikki, mutta nyt se joutuu todella kovaan testiin puolustuspelinsä suhteen. Tanska tulee paineistamaan Englantia mid-blockissa ja iskemään vastaan. Siinä voi John Stones ja Harry Maguire olla ongelmissakin.

Joka tapauksessa Euroopan mestaruuden tiellä on kaksi todella haastavaa ottelua.

Entä mitä sanot Englannin päävalmentajasta Gareth Southgatesta?

Gareth Southgate on ollut mediaa fiksumpi valmentaja pelaajavalinnoissaan. Se maksaa nyt takaisin.

Englannin liitossa nimittäin tutkittiin ennen kisoja sitä, mitkä tekijät yhdistävät tällaisten turnauksien mestareita. Yksi tekijä oli se, että avainpelaajien kuormaa on kontrolloitava. Englannilla on niin laaja materiaali, että se on pystynyt tekemään todella laajaa rotaatiota. Esimerkiksi Jack Grealish huilasi nyt, kun Jaydon Sancho pelasi. Nyt viimeisissä peleissä Southgatella on tuoreita tähtipelaajia valmiina välieriin. Tämä siis siitä huolimatta, että media vaahtosi Englannissa sitä ja tätä pelaajaa avaukseen. Southgaten kokonaissuunnitelma on ollut lähes nerokas.

Päivän toisessa puolivälieräottelussa Tanska kaatoi Tšekin 2-1. Ottelu oli kaikilla tilastollisilla mittareilla mitattuna äärimmäisen tasainen – ja esimerkiksi maaliodotteet olivat Tšekille 1,57-1,48.  Miten Tanska pystyi vääntämään tämän ottelun itselleen?

Ei kyse ollut vääntämisestä. Teet, Jukka, pienen ajatteluvirheen, joka voidaan tässä yhteydessä nyt korjata muillekin.

Maaliodotteissa on aina kysymys absoluuttisten hyökkäysten odotusarvojen lisäksi myös pelin kontekstista. Siksi ei ole riittävän täsmällistä katsoa vain koko ottelun maaliodotteita yksinä lukemina, ja vertailla niitä ja yrittää päätellä, kumpi joukkueista on ollut parempi.

Meidän pitää muistaa kaksi asiaa. Ensinnäkin tuppaa olemaan niin, että johdossa oleva joukkue lakkaa maaliodotteen maksimaalisen luomisen ja keskittyy vain olemaan päästämättä vastustajaa niin sanotuille isojen prosenttien paikoille. Toiseksi, ja tämä on kaikista tärkein pointti, jalkapallo-ottelun sisällä on monta eri jalkapallo-ottelua. Tarina on kompleksi. Joukkueet reagoivat tappioasemassa, saavat pelin ehkä kontrolliin. Sitten vastustaja reagoi takaisin. Ottaa pelin takaisin kontrolliin. On arvioitava, kuinka hyvin joukkue käyttää ne omat hyvät hetkensä pelissä, jos peli ailahtelee taktisesti puolelta toiselle. Jotkut reaktiot ovat hyviä. Jotkut todella hyviä. Vain näitä arvioimalla päästään syvälle siihen, mitä ottelussa on tapahtunut.

Tässä ottelussa näin tapahtui.

Tanska oli ensimmäisellä jaksolla hyvä. Se teki yhden hienon erikoistilannemaalin, kun Tšekki jätti Thomas Delaneyn käsittämättömällä tavalla vapaaksi. Myös toinen maali oli hieno. Siinä Andreas Christensen täytti pelintekoaluetta keskikentän paikatessa hänen liikettään ja tanska eteni vasemman puolensa kautta boksiin.

Tšekki muutti puoliajalla muotonsa selvästi 4-4-2:ksi, ja otti pelin haltuunsa. Yhdestä keskityksestä tuli hieno maali. Tšekki eli. Sitten Kasper Hjulmand Tanskan penkin päässä muutti muodon 4-3-3:ksi ja uudestaan vaihtojen myötä 5-3-2:ksi. Näin he saivat painetta vähän ylöspäin ja muutamia tärkeitä pallonhallintajaksoja kesken Tšekin hyvän jakson. Lopulta Tanska muovasi muotonsa vielä 5-4-1:ksi, jotta he saivat Tšekin todella riskillä nousevat laitapuolustajat kuriin.

Tässä pelissä oli hienosti reagoinut Tšekki, mutta vielä hienommin vastareagoinut Tanska. Hieno peli taktisesti!

Ennakoit jo ennen kisoja Tanskan olevan vahva ja taistelevan jopa Euroopan mestaruudesta. Mitä tämä Tšekki-ottelu kertoi Tanskan EM-näkymästä tämän sinällään huikean perspektiivin kannalta?

Tanska on aloitteellinen ja todella hyvin organisoitunut joukkue. Sillä on selvät pelin periaatteet, mutta mikä tärkeintä, pelissään valtava intensiteetti. Tässä suhteessa Tanskaa on kiva vertailla Suomeen. Suomikin oli organisoitunut. Mutta oliko Suomella prosenttiakaan siitä intensiteetistä, jolla Tanska pelaa?

Pidän arviostani kiinni, että Tanska on yksi kisojen parhaista joukkueista. Onko se paras? En tiedä. Mutta on hienoa, että Tanskan tyylillä pelaava joukkue on menossa kohti välieriä.

Englanti

Kolme viikkoa saattavat muuttaa kaiken. Tanska aloitti kisat dramaattisten pilvien alla. Nyt koko Tanska on toisenlaisessa pilvessä.