NHL-media on puudeli hirmuhallitsijaa sympatisoivan Aleksandr Ovetshkinin talutusnuorassa

Hattutemppu, 800 maalia ja jälleen lisää huuhteluainetta Venäjän urheilupesukoneeseen.

JääkiekkoNHL

NHL-media on puudeli hirmuhallitsijaa sympatisoivan Aleksandr Ovetshkinin talutusnuorassa

Eetu Pennanen kirjoittaa, että pohjoisamerikkalaismedian kyvyttömyys kritiikkiin tähtipelaajansa kohdalla pelaa suoraan venäläisen urheilupesukoneen pussiin.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 15.12.2022 | KUVAT All Over Press

Aleksandr Ovetshkin rikkoi kahdeksansadan maalin rajapyykin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Washington Capitalsin laitahyökkääjän suoritus on nykyjääkiekossa urheilullisesti niin kova, että 37-vuotiasta Ovetshkinia voi hyvällä syyllä pitää kaikkien aikojen parhaana maalintekijänä.

Ovetshkinilla on tätä kirjoittaessa matkaa 94 osumaa legendaariseen Wayne Gretzkyn maaliennätykseen. Juuri nyt kaikki viittaa siihen, että Ovetshkin rikkoo Gretzkyn ennätyksen uransa aikana. Varsinkin, kun Capitals on avoimesti viestinyt, ettei se aio aloittaa uudelleen rakennusta ennen kuin Ovetshkinin ennätysjahti on ohi.

Kaikki tämä urheilullinen historia on kuitenkin toissijaista. Venäjä käy samaan aikaan pöyristyttävää hyökkäyssotaa Ukrainassa Vladimir Putinin johdolla ja pitkäaikaisena Putinin tukijana tunnettu Ovetshkin poseeraa yhä edelleen Instagramin profiilikuvassaan presidenttinsä rinnalla.

Ovetshkin perusti vuonna 2017 Putinia tukevan PutinTeamin, johon kuuluu venäläisiä tunnettuja ihmisiä. NHL pelaajista myös Jevgeni Malkin kuuluu PutinTeamiin.

Viimeksi hän kommentoi suhdettaan Putiniin sodan alettua.

”Hän on presidenttini, mutta en ole politiikassa. Olen urheilija”, Ovetshkin väisteli.

NHL ja Washington Capitals ovat olleet jo pitkään supertähtensä edessä polvillaan. Ovetshkin on ollut jo lähes kaksikymmentä vuotta yksi NHL:n tärkeimmistä mainoskasvoista. Hän on ennätysjahdissaan rahantekokone. Pelipaidat ja pääsyliput menevät kaupaksi ja Ovetshkin saa johtaa Capitalsia kapteenin C-kirjain rinnassaan.

Täältä Suomesta käsin jo se tuntuu täysin käsittämättömältä. Aikana, jolloin puhe siitä, kuinka urheilu ei saa olla erillinen saareke yhteiskunnasta, Venäjän urheilupropagandakoneiston kenties tehokkain ase saa maaleillaan länsimaassa toteuttaa Putinin urheilupesua johtavassa asemassa.

***

Onneksi olemassa on urheilujournalismi, joka Ovetshkinin tapauksessa pääsee toteuttamaan yhtä tärkeimmistä tehtävistään. Sillä on loistava mahdollisuus toimia vallan vahtikoirana.

Ovetshkinilla on valtava määrä valtaa, koska häntä seurataan niin laajasti. Capitalsilla ja NHL:llä on valtava määrä valtaa, kun ne päättävät, kuinka paljon Ovetshkin on esillä, pelaako hän ja onko hänellä kapteenin C rinnassaan.

Paitsi Pohjois-Amerikassa media ei tee vallan vahtikoiran tehtäväänsä. Ovetshkin saa häärätä miten haluaa myös siksi, ettei NHL-media ison veden takana kysy Ovetshkinilta vaikeita kysymyksiä.

Media ei kirjoita kommentteja tai kolumneja siitä, kuinka Ovetshkinin ennätysjahdin seuraaminen on Venäjän urheilupesua.

Näin mediasta tulee myös itse osallinen mainittuun urheilupesuun.

NHL-mediassa seuraa lähellä olevat toimittajat pelkäävät kirjoittaa mitään poikkipuoleista. Se on tapa. Toimittajat kumartelevat sarjassa toimivien suuntaan. Jotkut kärkkyvät tv-pestejä, toiset pelkäävät, etteivät saa tärkeimmiltä henkilöiltä haastatteluja.

Se on ajanut NHL-median nyt tilanteeseen, jossa se kykenemättömänä kritiikkiin näyttäytyy hirmuhallitsijaa sympatisoivan tähtipelaajan talutusnuorassa olevana puudelina.