Zhou must go on! Missä iskussa Kiinan supertähti on hurjan kolarin jälkeen?

Zhoun Silverstonen onnettomuudessa oli ainekset pahempaankin. Nyt Zhou käveli varikolle omin voimin hurjasta kolaristaan - kiitos Halo-turvakaaren.

Formula 1

Zhou must go on! Missä iskussa Kiinan supertähti on hurjan kolarin jälkeen?

Guanyu Zhou sai ajoluvan jo Itävallan kisaan Silverstonen hurjasta kolarista huolimatta. Erkki Mustakari pohtii, näkyykö kolari kuitenkin kiinalaisen vauhdissa viikonloppiuna.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 9.7.2022 | KUVAT All Over Press

Alfa Romeon kiinalaiskuljettaja Guanyu Zhou, 23, on ollut alkukauden arvoitus. Tulokaskuski on yllättäen kerännyt tililleen jo viisi MM-pistettä, mutta huippusuoritusta odotetaan yhä.

F1-toimittaja Erkki Mustakarin mukaan Zhoulla on kaikki eväät menestyä – ja se olisi kaikkien etu.

”Zhoulta on ottanut oma aikansa siirtymisessä F2:sta F1:iin. Nyt kun ollaan Euroopan radoilla, jotka ovat hänelle edellisestä luokasta tuttuja, voi tulosta odottaakin. Sama pätee tietysti Haasin Mick Schumacheriin, joka vihdoin kerryttikin jo pistesaldoaan Silvestonessa. Zhoukin onnistui Silverstonessa hyvin aika-ajossa, mutta kisassa kävi kuten sitten kävi”, Mustakari sanoo.

Who will win the Sprint Qualifying in Austria? Check the odds for Verstappen, Leclerc, Bottas and the rest at Expekt!

Zhou ajoi Silvertsonen kisan startissa järkyttävän kolarin. Hänen autonsa kääntyi yhteentörmäyksen seurauksena ylösalaisin ja kynsi hurjalla vauhdilla pääsuoran päässä ollut soraa, kunnes auto pomppasi rengasvallien yli ja osui rata-aitaan.

Halo-turvakaari pelasti todennäköisesti Zhoun hengen ja hän tepasteli omin voimin varikolla kisan ja lääkärintarkastuksen jälkeen. Zhou sai myös luvan ajaa Itävallassa vain viikko hurjan onnettomuuden jälkeen.

”Zhou oli Silverstonessa ajanut paremmin aika-ajossa kuin Valtteri Bottas ja lähti kisaan ruudusta yhdeksän. Odotukset hyvästä tuloksesta olivat suuret, mutta nyt kävi näin. Seuraavaksi on erittäin mielenkiintoista seurata, minkälaiset arvet tämä järkyttävä mälli nuoreen kuljettajaan jättää vai jättääkö mitään?”, Mustakari miettii.

Zhoun auto jumiutui pitkän liun jälkeen ratavallin ja turva-aidan välissä olevaan railoon sivuttain. Mercedeksen George Russell kummasteli haastattelussa sitä, miten on edes mahdollista, että F1-radalla on tuollainen surmanloukku, johon Zhoun auto jäi.

”Russel oli ehdottomasti oikeassa. Kolarissa oli ainekset isommallekin katastrofille. Zhoulla on edessään kolarin työstäminen mielessään. Se, että roikkuu sivuttain turvaverkossa, voi todellakin aiheuttaa lisää henkistä kolausta. Olisi täysin inhimillistä, jos kolari vaikuttaisi häneen jotenkin.”

Perjantain aika-ajoissa Zhou oli vasta 18:nneksi nopein, mikä kielii joko teknisistä ongelmista tai siitä, että Silverstonen tapahtumat kummittelivat kiinalaisen mielessä.

Zhou ajaa Alfa Romeolla tämän kauden pituisella sopimuksella. Hän on maksukuski, joka toi talliin tullessaan ison pinon rahaa.

”Se, että hän onnistuisi myös tulospuolella, olisi ainakin hänelle, tallille ja automerkille jättipotti. Alfa Romeon maine maailmalla kasvaisi – etenkin Kiinassa.”

”Zhoulla on mahdollisuudet tulla hyväksi kuljettajaksi. Kasvuympäristö, jossa hän nyt ajaa, on tuottanut huippukuskeja ennenkin. Kimi Räikkönen teki niin hyvää työtä uransa alussa Sauberilla, että Ron Dennis osti hänen sopimuksensa saman tien. Charles Leclerc on myös onnistunut. Hän ajaa nyt Ferrarilla.”