Niilo Halonen on tarinan antisankari, mutta ei syyllinen HIFK:n katastrofiin

Niilo Halonen luisteli neljännen maalin jälkeen vaihtoon.

JääkiekkoLiiga

Niilo Halonen on tarinan antisankari, mutta ei syyllinen HIFK:n katastrofiin

HIFK kaatui neljännessä puolivälieräottelussa TPS:ää vastaan maalivahtipeliinsä. Samuel Savolaisen mukaan katastrofin syy ei löydy kuitenkaan kaukalosta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 2.4.2022 | KUVAT All Over Press

HIFK kärsi erikoisen 5-7-tappion TPS:lle joukkueiden neljännessä puolivälieräottelussa. Samuel, HIFK:n paljon puhuttu maalivahtitilanne taisi maksaa tämän ottelun helsinkiläisille?

Täysin. Ensimmäinen maali 14 sekunnin jälkeen helposti sisään, neljä maalia reilussa 12 minuutissa ja Niilo Halonen sen jälkeen vaihtoon. Ei tätä ongelmaa voida millään enää kierrellä ja kaarrella – HIFK:n maalivahtipeli ei ole sillä tasolla, millä sen pitäisi pudotuspelijoukkueella olla. Joukkueella on ylivoimaisesti heikoimmat maalivahdit pudotuspelijoukkueista ja se tekee otteluiden voittamista haasteellista ja jopa mahdotonta – puhumattakaan, että HIFK:lla olisi realistisia mahdollisuuksia mennä tänä keväänä päätyyn asti.

Se HIFK:n kannalta katastrofaalista, sillä joukkueella on sarjan vahvin hyökkäyskalusto ja sen puolustuspelaaminen toimii riittävän hyvin. Jos HIFK:lla olisi hyvä maalivahti, se taistelisi mestaruudesta, mutta nyt ollaan tilanteessa, jossa tänään oltiin. Jos joukkue tekee pudotuspeleissä viisi maalia, sen pitää silloin voittaa ottelu.

Tässä mielessä HIFK:lle on nostettava hattua, että se nousi neljän maalin takaa vielä maalin päähän ja oli luikerrella jopa voittoon. Tai oikeastaan pitäisi sanoa HIFK:lle miinus Miro Karjalainen, joka otti kolmannessa erässä täysin törpön viiden minuutin rangaistuksen, jonka aikana TPS iski kuudennen maalinsa, joka jäi lopulta ottelun voittomaaliksi.

Sanoit jo siirtoajan sulkeutuessa, että HIFK ottaa ison riskin, koska se ei hankkinut uutta maalivahtia. Ja sanoit tämän vielä tilanteessa, jossa Michael Garteig ei ollut loukkaantunut. Eli löytyykö syy HIFK:n katastrofaaliseen tilanteeseen kaukalosta vai kabinetista?

Niilo Halonen ei pääse tietenkään pakoon omia virheitään, mutta kyllähän katseet pitää nimenomaan kääntää HIFK:n urheilujohtoon ja ennen kaikkea urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelaiseen. HIFK:n maalivahtitilanne oli jo ennen Garteigin loukkaantumista joukkueen suurin kysymysmerkki ja siksi oli käsittämätön riski, että kolme miljoonaa euroa maksanut joukkue lähtee pudotuspeleihin näillä maalivahdeilla. Toki HIFK yritti saada Frans Tuohimaan riveihinsä, mutta lopputulos oli, ettei Tuohimaata saatu eikä saatu ketään muutakaan maalivahtia. Se oli raskas epäonnistuminen HIFK:lta ja nyt tuo epäonnistuminen uhkaa tuhota koko kauden.

Miltä tämä ottelusarja näyttää kaiken tämän koetun jälkeen?

Kyllähän HIFK:n leirissä ollaan nyt vakavien ja vaikeiden kysymysten ääressä. Pitäisikö vielä kerran luottaa Haloseen vai onko Halosen itseluottamus ja joukkueen luotto Haloseen jo sillä tasolla, että Roope Taponen pitää heittää laatikkoon? Tilanteen raadollisuutta kuvaa se, että Taponen on pelannut tämän kauden valtaosin Kiekko-Espoon Mestis-joukkueessa. Jos taas päädytään Haloseen, silloin kaikki katseet kohdistuvat häneen. En tiedä, missä mallissa Halosen itseluottamus on tällä hetkellä, mutta jos hän pelaisi seuraavassa ottelussa ja pelaisi vielä sarjan parhaan ottelunsa, kaverille pitäisi nostaa kyllä hattu päästä ja korkealle.

Nyt tämä ottelusarja on vaarassa lipua Turkua kohti – ja vain yhdestä syystä.

Jukurit tasoitti ottelusarjan KooKoota vastaan 2-2:een ottamalla 3-2-jatkoerävoiton. Tässäkin ottelussa maalivahtipeli taisi olla isossa roolissa?

Oli. KooKoon maalivahti Nick Malik on pelannut tähän mennessä satumaiset pudotuspelit ja oli selvää, että hänen poissaolonsa illan ottelusta oli valtava takaisku KooKoolle. Ja mikä KooKoon kannalta ikävintä, kaikki mahdolliset ja mahdottomat pelot realisoituivat jatkoerän ratkaisuosumaan. Pekka Jormakka oikeastaan vain heitti kiekon maalille, mutta Oskari Setänen imuroi sen ihmeen kaupalla sisälle.

KooKoon tuskaa lisää varmasti se, että oli tänään pelillisesti kaukalossa parempi joukkue. Edellinen ottelu Mikkelissä oli sen heikoin tässä sarjassa ja Jukurit ansaitsi voittonsa, mutta tänään kaukalossa nähtiin jälleen erilainen KooKoo. Sillä oli vielä jatkoerässä kaikki voitonavaimet käsissään, sillä Kasperi Ojantakasella oli ennen Jukureiden voittomaalia kaksi loistopaikkaa, mutta Oskari Salminen torjui ne molemmat. Jukureilla ei sen sijaan ollut ennen Jormakan osumaa yhtään maalipaikkaa jatkoerässä.

Olli Jokiselle pitää antaa tunnustusta pienen vinon hymyn kanssa siitä, että hän on muuttanut Jukureiden pelaamista ja peluuttanut joukkueellaan jopa 1-4-träppiä, vaikka Jokinen julisti ennen pudotuspelejä, etteivät ne tulisi sitä pelaamaan. Nyt Jukurit on pelannut kuitenkin 1-4-träppiä ja se on nostanut Jukurit mukaan taisteluun ja itse asiassa jopa hienoiseksi suosikiksi tässä ottelusarjassa.

On selvää, että seuraava ottelu Mikkelissä on jättiläismäinen ottelu. KooKoo näytti tänään, että se pystyy olemaan pelillisesti kuskin paikalla Jukureita vastaan, mutta se vaatii täysin erilaista esitystä kuin edellisellä Mikkelin visiitillä.

Tappara puristi jatkoerän jälkeen niukan 3-2-voiton Lukosta ja siirtyi ottelusarjassa 3-1-johtoon. Joko tämä ottelusarja ratkesi?

Kyllä se ratkesi, sillä Tapparan tasoinen joukkue ei anna Lukon voittaa itseään kolmea kertaa. Tapparasta on puhuttu paljon junana, mutta nostaisin tänään esille kaksi pelaajaa – kaksi maalia syöttäneen Anton Levtchin ja 2-2-tasoituksen puolitoista minuuttia ennen ottelun loppua ja voittomaalin viimeistelleen Joona Luodon. He olivat Tapparan sankareita tänään.

Lukolle on annettava kuitenkin tunnustus siitä, että he ovat pistäneet Tapparan näinkin tiukalle tässä ottelusarjassa. Nyt vain kiskoille sattui vastaa kovin mahdollinen vastus ja Lukon kynnet eivät ole riittäneet sen vastuksen pysäyttämiseen.

Tämän illan yhteenotosta nähtiin jälleen yksi erittäin kiistanalainen tuomariratkaisu, kun Tapparalta hylättiin kolmannessa erässä 1-0-johtomaali. Sanon suoraan, etten ymmärrä mitenkään, miten Veli-Matti Savinaisen katsottiin häirinneen maalivahtia ja miten Tapparan maali hylättiin.

Tämä ratkaisu olisi voinut käydä Tapparalle kalliiksi, mutta nyt se nousi kahdesti maalin takaa tasoihin ja iski voittomaalin sitten jatkoerässä. Kaiken lisäksi Tapparan voittomaalia edelsi varsin kyseenalainen Lukon jäähy väärästä vaihdosta, joten ehkä puntit menivät lopulta näissä tuomariratkaisuissa jotakuinkin tasan. Ei näin tärkeää ottelua pitäisi kuitenkaan tällä tavalla ratkaista.

Ilves otti elintärkeän 1-0-voiton Kärpistä ja siirtyi ottelusarjassa 3-2-johtoon. Miten kriittinen tämä voitto oli Ilveksen kannalta?

Voitto olisi ollut kummalle joukkueelle tahansa elintärkeä, mutta Ilveksen kohdalla voidaan puhua jopa kriittisestä voitosta. Kärpät oli ottelusarjassa jo 0-2-tappiolla ja se oli tulossa takaa kuin nousuvesi. Kaiken lisäksi kuudes ottelu pelataan Oulussa, joten Ilves olisi ollut todella pahassa sillassa ilman tämänpäiväistä voittoa.

Marginaalit näiden kahden joukkueen välillä ovat kuitenkin niin pienet, että tätä ottelusarjaa ei ole vielä ratkaistu. Ilves on toki suosikki, mutta Kärpillä on edelleen saumansa. Lauri Marjamäen on kuitenkin lopetettava kaikenlainen pelleily ja peukalointi maalivahtiosastolla ja luotettava 100-prosenttisesi Joel Blomqvistiin.