Norwich ei tällä kaudella Valioliigasta putoa ja Teemu Pukki voi jopa nostaa maalimääräänsä

Teemu Pukilla oli yksi maalitilanne Liverpoolia vastaan, jossa oli noin 33 prosentin mahdollisuus onnistua.

JalkapalloValioliiga

Norwich ei tällä kaudella Valioliigasta putoa ja Teemu Pukki voi jopa nostaa maalimääräänsä

Norwich aloitti kautensa 0-3-tappiolla Liverpoolia vastaan ja se on helisemässä myös lauantaina, kun se matkaa Manchester Cityn vieraaksi. Tulosten takana paistaa kuitenkin aurinko.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 21.8.2021 | KUVAT All Over Press

Norwich City ja Teemu Pukki tekivät paluun Valioliigaan hienon viime kauden jälkeen. Viime visiitillä Norwich lensi suoraan takaisin Championshipiin, mutta nyt seuran tavoitteena on säilyä. Opit otettiin silloin mukaan, käytiin Championshipissä ottamassa vauhtia ja nyt pitäisi säilyä.

Norwichissa on paljon samaa kuin viime visiitillä.  Yksi sama asia on saksalaisvalmentaja Daniel Farke, joka on tehnyt kieltämättä hienoa työtä Norwichissa kahden nousun suhteen. Joukkueella on hyvin selvä ja vauhdikas pelitapa, jota toteuttamalla se viime kaudella nousi. Lisäksi joukkueessa on Pukin johdolla tuttuja pelaajia toissa kaudelta.

Mutta Norwichissa on myös moni asia muuttunut verrattuna siihen, kun Norwich kaksi vuotta sitten aloitti kautensa  silloinkin Liverpoolia vastaan. Norwich otti siinä ottelussa kunnolla nokkaan Anfield Roadilla. Loppunumerot olivat 1-4, Pukki teki Norwichin ainoan maalin.

Nyt Norwich hävisi kauden avausottelussaan Liverpoolille kotikentällään 0-3, mutta pelin sisältö puhui aivan toista kieltä Norwichin mahdollisuuksista Englannin pääsarjassa tällä kaudella.

Tässä Norwichin tarinan hienous onkin. Se ei ole näiden kahden vuoden aikana vain ollut, vaan seura on jalostanut tekemistään pelaajarekrytointien ja pelitavan suhteen. On pidetty tärkeitä pelaajia, mutta tehty todella hyviä rekrytointeja vahvistamaan pelaajarunkoa. On otettu opiksi, mitä Valioliigassa pärjääminen vaatii ja jalostettu kentällä tapahtuvia asioita sarjan tasoa vastaavaksi. Tämä jos mikä on laadukasta ja fiksua prosessiajattelua.

Norwich on nyt valmiimpi Valioliigaan kuin viimeksi – ja siksi sen säilyminen siellä on mahdollista.

Pukki on edelleen Pukki

Ennen kuin puhutaan pelaajarekrytoinneista, on puhuttava Teemu Pukista.

31-vuotias kotkalainen on Norwichin ykköshyökkääjä Daniel Farken käyttämässä 4-3-3-järjestelmässäyhdessä oikealla laidalla pelaavan Todd Cantwellin kanssa Pukki muodostaa todella vaarallisen tutkaparin – tämä nähtiin jo Liverpoolia vastaan, kun Cantwell lähetti Pukin puolittaiseen läpiajoon 0-0-tilanteessa.

Pukki on, edelleen, Valioliigan tasolle loistava hyökkääjä ajoittamaan selustaliikkeitään. Hän pyörähtää kaariliikkeen avulla todella helponnäköisesti vastustajan puolustuslinjan selustaan. Asia näyttää helpolta, mutta se ei ole sitä. Pukki on hionut selustaliikkeensä aivan maailman eliittitasolle – ja pystyy fyysisesti toteuttamaan niitä todella kepeällä askeleella.

Pukki iski toissakaudella Valioliigassa 11 osumaa 11,52 maalin odotusarvosta. Liverpoolia vastaan Pukilla oli viime viikonloppuna vain yksi laukaus, mutta se oli suurin piirtein 33 prosentin yritys odotusarvoltaan.

Pukin maaliodote viime valioliigavisiitillä oli 0,36 maalia ottelua kohden, ja hän laukoi keskimäärin 2,48 kertaa ottelua kohden. Tämä tarkoittaa, että Pukilla oli keskimääräisellä viimeistelyllä mahdollisuudet tehdä maali kerran kolmessa ottelussa. Tätä lukemaa pitäisi nyt hinata hippusen ylöspäin, mikäli Pukki pysyy terveenä ja Norwichin pelaaminen on parempaa kuin viimeksi Valioliigassa.

Viime valioliigavisiitillä kymppipaikan Marco Stieperemannin taso ei vain yksinkertaisesti riittänyt. Näin Norwichin hyökkäykset kuolivat vastustajan puolustuslinjan eteen liian suurella prosentilla.

Nyt Norwichissa on kovempaa potentiaalia. Kymppipaikalle hankittu Pierre Lees-Melou voi hyvinkin pystyä Valioliigan tasolla tekemään tehoja. Werder Bremenistä hankitulla Milot Rashicalla on paljon potentiaalia tehdä Valioliigassa tehoja. Lees-Melou oli jo Liverpoolia vastaan toisella jaksolla suuren todennäköisyyden maalipaikalla, mutta suti pallon päin Alissonia ja maali jäi tekemättä.

Taktisesti uomissaan

Avausottelu Liverpoolia vastaan osoitti, että Norwichin pelaaminen on taktisesti aika hyvin uomissaan.

Laitakaistalla puolustajat ja laitahyökkääjät täyttävät organisoidusti tiloja ja kympit liikkuvat taskuihin, kun ne on jätetty heille tyhjäksi. Norwichin hyökkäyspeli oli Liverpoolia vastaan rakenteellisesti hyvinkin pitkälle vietyä, minkä takia seura varmaan Farkeen luottaakin. Saksalaisen kädenjälki on hyvin selvää ja laadukasta. Liverpoolia vastaan maaliodotteet olivat 1,33-1,79 Liverpoolille. Norwich laukoi ottelussa peräti 14 kertaa, mikä on Liverpoolia vastaan hyvä määrä.

Liverpool iski 0-1-maalinsa tylysti heille tyypillisellä puolinopealla iskulla oikean laidan kautta. On kuitenkin erotettava kaksi asiaa – Norwichin kyky pelata pitkiä periodeja kollektiivisella tasolla Liverpoolia vastaan tasaisesti ja ne pienet hetket tilanteenvaihdoissa sekä intensiivisissä alueellisissa tilanteissa, joissa Norwichin intensiteetti ei vain yksinkertaisesti Liverpoolin kaltaista joukkuetta vastaan ole riittävää.

Niissäkin hetkissä Norwich taisteli pitkiä aikoja pää veden pinnan yläpuolella, mutta ei tarpeeksi, jotta Liverpool olisi kaatunut. Asiaan ei voinut olla vaikuttamatta joukkueessa olleet koronakaranteenit ja muutama poissaolo. Norwich tulee varmasti syksyn aikana petraamaan peliään, joten merkit ovat lupaavat koko kauden kaarta ajatellen.

Toinen kova testi

Norwich pelaa lauantaina todella kovan ottelun Manchester Cityä vastaan. Oletus on, että City tulee hallitsemaan ottelua ja olemaan Norwichille yhtä kova pala purtavaksi kuin Liverpool oli. Mutta, ei olisi todellakaan ihme, mikäli Norwich pystyisi luomaan molemmilla puoliajoilla 1-2 herkullista maalipaikkaa. Liverpool-ottelussa nähtiin, miten sulavasti joukkueen hyökkäyspeli rullaa.

On todella mielenkiintoista seurata, miten joukkueen toiminta negatiivisissa tilanteidenvaihdossa kehittyy syksyn aikana. Toinen mielenkiintoinen asia on, selkeytyykö puolustuslinjan toiminta, kun ollaan estämässä vastustajan murtautumista tai maalintekovaihetta. Farken on tiivistettävä ja automatisoitava puolustuslinjan sijoittumisia suhteessa vaara-alueisiin.

Joka tapauksessa Norwichin mahdollisuudet ovat tällä kaudella paljon, paljon paremmat, kuin toissakaudella. Tämä antaa myös Pukille mahdollisuuden lyödä itsensä vieläkin tiukemmin läpi Valioliigan tasolla.