Nuno Espirito Santo oli Tottenhamissa farssi – mutta ei ainoa farssi

Nuno kesti Tottenhamissa vain neljä kuukautta. Se on ennätykselliset lyhyt aika jopa Spursin turbulenttisessa valmentajahistoriassa.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Nuno Espirito Santo oli Tottenhamissa farssi – mutta ei ainoa farssi

Nuno Espirito Santo maksoi odotetun hinnan Tottenhamin surkeista tuloksista. Hän sai potkut neljän kuukauden jälkeen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.11.2021 | KUVAT All Over Press

Tottenham teki odotetun ratkaisun erottaessaan päävalmentaja Nuno Espirito Santon. 47-vuotias portugalilaisvalmentaja ehti luotsata Tottenhamia vain neljä kuukautta.

Se on jopa Tottenhamin turbulenttisessa managerihistoriassa ennätyksellisen lyhyt aika. Jacques Santini kesti lauteilla viisi kuukautta, Tim Sherwood kuusi ja jopa paljon parjattu Christian Gross kymmenen kuukautta.

Parhaat kertoimet Valioliigaan ja kaikkeen jalkapalloon tietenkin Expektiltä!

Santon kaatoi ennen muuta kaksi asiaa – tulokset ja se, ettei Santo pystynyt organisoimaan Tottenhamin pelaamista sellaiseksi, että sillä olisi voitu pelata voittavaa jalkapalloa.

Spurs aloitti Santon ajan näyttävästi voittamalla kauden kolme ensimmäistä liigaotteluaan. Kaadettujen vastustajien listalla oli jopa Manchester City.

Sen jälkeen pelaamistaan seitsemästä liigaottelusta Spurs on hävinnyt viisi. Sijoitus sarjataulukossa on vielä varsin kohtalainen – kahdeksas – mutta juuri tuo tuloksellisen käyrän suunta sai Tottenhamin reagoimaan.

***

Tulosten takana oli vieläkin synkeämpi maailma.

Tottenham pelasi lähes kaikilla mittareilla mitattuna surkeaa jalkapalloa. Se on tehnyt 10 liigaottelussa vain 16 maalia, mikä neljänneksi vähiten koko Valioliigassa. Laukaisten määrässä Tottenhamia heikommin kautensa on aloittanut vain sarjajumbona oleva Norwich. Santon viimeiseksi jääneessä ottelussa, 0–3-kotitappiossa Manchester Unitedia vastaan, Tottenham ei saanut yhtään laukausta Unitedin maalia kohti.

Olisi myös mielenkiintoista tietää, miten vahva Santon asema oli joukkueen sisällä ja harjoituskentällä. Median mukaan osa pelaajista olisi jo hyvin varhain menettänyt uskonsa portugalilaisvalmentajan kykyyn luotsata Tottenhamia.

Kolmas tekijä Santon potkuissa oli kahden edellisen asian summa. Myös Tottenhamin kannattajat käänsivät selkänsä Santolle. Toiset seurajohtajat kestävät paremmin kannattajien ääntä, toiset heikommin.

Tottenhamin puheenjohtaja Daniel Levy kuuluu niihin, jotka kestävät sitä heikommin.

***

Nuno voi sanoa, että hän ei saanut Tottenhamissa kunnon mahdollisuutta – ja että osa ongelmista oli sellaisia, joita hän ei ollut aiheuttanut.

Se on totta, että osa ongelmista ei johtunut Santosta. Varsinkin tapaus Harry Kane oli sellainen farssi, jota  Nuno saattoi katsoa vain vierestä ja odottaa sen lopputulosta. Lopputulos tiedetään nyt. Tottenham ei antanut Kanelle Levyn vuosi sitten suullisesti lupaamaa siirtoa – tässä tapauksessa Manchester Cityyn –, vaan pakotti Kanen jäämään Pohjois-Lontooseen.

Kane on pelannut toistaiseksi uransa surkeimman alkukauden ja tehnyt vasta yhden maalin.

Kunnon mahdollisuus on sen sijaan eri asia. Jokainen manageri tietää, että jalkapallossa vallitsevat viidakon lait, joiden perusteella valmentajia heitetään jatkuvasti ulos ikkunoista ja ovista. Toisissa seuroissa se tapahtuu herkemmin kuin toisissa.

Tottenham on ollut Levyn noustua valtaan herkimpiä valmentajiensa erottajia. Levyn 21-vuotisen valtakauden on palkattu kymmenen valmentajaa ja erotettu yksitoista.

Tämä tilasto on ollut Nunonkin tiedossa.

Nunolla olisi ollut mahdollisuus pelata Tottenhamin nykyisellä miehistöllä parempaa ja tuloksellisempaa jalkapalloa, mutta sitä ei tehnyt. Siksi hän ei voi paeta omaa vastuutaan.

***

Vaikka Nuno onkin itse vastuusta tuloksista, myös Levyn ja Tottenhamin uuden jalkapallojohtajan Fabio Paraticin olisi syytä itsetutkiskeluun. Paraticista en tiedä, mutta historia on osoittanut, että Levy on viimeinen puheenjohtaja Valioliigassa, joka koskaan syventyisi tutkimaan omia virheitään.

Levy ja Paratici vetivät omilla toimillaan Nunolta maton alta jo ennen hänen nimittämistään. Tottenham tarjosi José Mourinhon paikkaa Antonio Contesta alkaen toinen toistaan tunnetuimmille ja erikoisimmille valmentajille, kunnes lopulta haaviin tarttui varamiesten varamiesten varamies – Nuno.

Oli selvää, että Tottenhamin kannattajat eivät hurranneet ja juhlineet Nunon palkkaamista, vaan pikemminkin nauroivat sille, millaisen komedian Levy ja Paratici saivat Mourinhin seuraajan palkkaamisesta aikaan.

Se vei sen viimeisenkin uskottavuuden ja suojan Nunolta.

Hyvä vertailukohta Nunolle on Ole Gunnar Solskjær, jota vastaan Manchester Unitedin kannattajilla on ollut suuria kynnys kääntyä. Nunolla ei ollut entisen seuralegendan suojaa, eikä säällisen valinnan suojaa. Oli vain Wolverhamptonista potkut saaneen vitsivalinnan suoja.

Ja se ei paljoa ollut.

***

Jalkapallossa ihmisten muisti on lyhyt. Niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.

Siksi Tottenhamissa on turha enää muistella Nunon aikaa. Jos Tottenham saa palkattua Nunon seuraajaksi jonkun oikeasti osaavan ja nimekkään huippuvalmentajan, silloin Tottenhamin uudella stadionilla laulujen sävellaji vaihtuu saman tien.

Antonio Conten nimi on noussut jälleen esille ja Sky Italian mukaan Conte olisi lentänyt jo neuvottelemaan Lontooseen Levyn ja Paracitin kanssa.

Hieno, mutta samalla vaarallinen uutinen – samalla tavalla kuin kesällä.

Jos Conte tulee, juhlat Kapernaumissa voivat alkaa, mutta jos ei, ollaan jälleen samassa kierteessä kuin kesällä.

Ja se kierre voi päättyä samanlaiseen katastrofiin kuin kesällä.