Nuorten Leijonien välieräyllätys mureni loppuhetkien kyseenalaiseen jäähyyn

Niklas Kokolla riitti työsarkaa välieräottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Hänet palkittiin Suomen joukkueen ottelun parhaana pelaajana.

U20MM

Suomi menetti kahden maalin johdon MM-välierässä USA:ta vastaan. Ratkaiseva 3-2-osuma syntyi kyseenalaisen jäähyn aikana kolmannen erän lopulla.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 4.1.2024 | KUVAT Suomen Jääkiekkoliitto / Pasi Mennander

Yhdysvallat pelaa alle 20-vuotiaiden MM-kisojen finaalissa Ruotsia vastaan perjantaina. Finaalipaikan ratkaisi välierävoitto Suomesta torstai-iltana.

Vaikka ottelun ensimmäinen erä oli Suomen maagista hallintaa, nousi Yhdysvallat toisessa erässä peliin mukaan ja hoiti lopulta homman kotiin. MM-finaalipaikka lipui Yhdysvalloille lopulta kolmannen erän ylivoimamaalilla ja luvuin 3–2 (0–2,2–0, 1–0). Suomi kohtaa pronssiottelussa Ruotsille välieränsä hävinneen Tshekin.

Suomen alku välierässä oli huikea ja ensimmäisen erän jälkeen Suomi johti ottelua jo maalein 2–0. Yhdysvallat sai heti toisella peliminuutilla todella kylmän suihkun, kun Tommi Männistö riisti upeasti kiekon hyökkäysalueella ja Oiva Keskinen luuti sen nätisti Trey Augustinen vartioimaan maaliin. Toisen kerran Leijona Nuoret onnistuivat avauserän puolivälin jälkeen. Arttu Kärki ampui siniviivalta ja Augustinen silmien edessä oli sopiva maski, jotta Rasmus Kumpulainen pääsi ohjaamaan kiekon maalivahdin längistä sisään.

Toisessa erässä Yhdysvallat otti pelin hallinnan haltuunsa. Pian erän puolenvälin jälkeen Lenni Hämeenaho otti ottelun ensimmäisen jäähyn kampituksesta. Jimmy Snuggerud käytti ylivoimatilaisuuden ja kavensi ottelun 1–2:een. Erän lopulla maalinkulmalle vapaaksi unohtunut Will Smith onnistui tasoittamaan ottelun 2–2:een. Suomi laukoi erässä vain kolmesti. Yhdysvalloille laukauksia kertyi peräti 14.

Kolmannen erän alussa jenkkien Zeev Buium otti huitomisjäähyn, mutta tehokkaan ensimmäisen ylivoiman sijaan Suomen Niklas Kokko pääsi maalillaan torjumaan Yhdysvaltojen alivoimahyökkäystä. Maaleja ei tullut. Erän loppupuolella Suomi pääsi pariinkin otteeseen paikoille, mutta Kasper Kulonummen kyseenalaisen koukkaamisjäähyn aikana Yhdysvaltojen tähtihyökkääjä Cutter Gauthier iski yläkulmaan finaalipaikan ratkaisseen voittomaalin.

”Vähän kevyesti tuli se jäähy, josta jenkki teki sen maalin”, Nuorten Leijonien päävalmentaja Lauri Mikkola totesi TV5:n haastattelussa.

”Hieno peli oli. Loistava lähtö. Toisessa erässä he saivat enemmän tilaa pelata. Menimme heidän jatkuvan liikkeen peliin mukaan.”

”Paljon taistelua ja sydäntä tuossa joukkueessa on. Joukkue kyllä syttyy ja motivoituu pronssipeliin. Vielä se liekki ei pala.”

Suomen parhaana pelaajana palkittiin maalivahti Niklas Kokko, joka teki ottelussa 27 torjuntaa. Suomen Turnauksen parhaina palkittiin Kasper Kulonummi, Jere Lassila ja Tommi Männistö.