Nyt lähti bussin alle fanit! Heikki Hiltusen ei pitäisi avata suutaan lainkaan mediassa

Heikki Hiltusen kaksoisrooli Liigan ja Vaasan Sportin puheenjohtajana herättää keskustelua.

JääkiekkoLiiga

Nyt lähti bussin alle fanit! Heikki Hiltusen ei pitäisi avata suutaan lainkaan mediassa

Heikki Hiltunen heitti bussin alle Vaasan Sportin kannattajat, vaikka syyllinen olisi Eetu Pennasen mukaan löytynyt peiliä käyttämällä.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 23.2.2023 | KUVAT All Over Press

Vaasan Sportin ja Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen avasi suunsa Ilta-Sanomille. Ei olisi ehkä pitänyt.

Hiltusen avatessa suunsa mediassa, on sieltä tullut pääsääntöisesti tätä ennenkin lähinnä sitä itseään. Eikä tämä haastattelu tehnyt poikkeusta. Oikeastaan nyt tuli alitettua myös rimat, joita hän on esimerkiksi pehmeillä puheillaan eurooppalaisesta huippusarjasta asettanut.

”Perjantain Jukurit-ottelun jälkeen heräsi kysymys siitä, onko vaasalaisyleisökään enää meidän tukenamme. Erittäin tärkeässä ottelussa oli paikalla vain 2 300 katsojaa, se oli meille selkeä pettymys ja kertoi siitä, ettei yleisökään enää uskonut Sportin pudotuspelisaumaan”, Hiltunen sanoi IS:lle.

Hiltunen siis kehtasi syyttää suoraan vaasalaisyleisöä omiensa hylkäämisestä. Hän teki sen vieläpä tilanteessa, jossa Sportin kannattajat ovat suhtautuneet jopa poikkeuksellisen myötämielisesti siihen, että seura luovutti, vaikka taistelu unelmasta pudotuspeleissä oli vielä kesken.

Toki mahdollisuus oli ohut, mutta sellainen silti oli olemassa.

Hiltunen heitti bussin alle seurayhteisön. On kuitenkin selvää, että tapauksen suurin syyllinen olisi löytynyt käyttämällä peiliä.

Hiltunen ja omat pojat

Hiltunen kertoi haastattelussa, kuinka tyhjennysmyyntien toteuttamatta jättäminen olisi tuhonnut syksyllä aloitetun omat pojat Liigaan –hankkeen. Onkin aiheellista kysyä, mitä ihmettä Hiltunen tuolla projektilla tarkoittaa?

Kuitenkin nämä mainitut omat pojat saivat näyttöpaikkansa vasta siinä vaiheessa, kun myyntien jälkeen kokoonpano olisi ilman heitä jäänyt vajaaksi. Nyt näyttää käyneen niin, että seuran piti pärjätäkseen aloittaa kausi sellaisella riskillä, että ilman pudotuspelipaikkaa tai myyntejä puolen miljoonan taloudelliset tappiot olisivat olleet tosiasia.

Tuollaiseen tilanteeseen ajautuminen on heikkoa seurajohtamista Heikki Hiltusen poppoolta. Samalla Hiltusen puheenjohtama Liiga mahdollistaa näin surkean seurajohtamisen ilman seuraamuksia, kun urheilullisella menestymättömyydellä ei lopulta ole mitään merkitystä.

Huippu-urheilua vai ruoanlaitto-ohjeita?

Toki omien pelaajien sisäänajo olisi sinänsä Sportilta täysin oikeansuuntainen liike. Itse asiassa Sportin olisi pitänyt lähteä sille tielle jo Liigaan noustessaan.

Hiltunen kahdeksan vuotta myöhemmin nostaa kuitenkin omat pojat –projektin jonain innovaationa, vaikka kaikki tietävät oman pelaajatuotannon olevan elinehto terveelle Liiga-seuralle. Se näyttää vain hätävalheelta.

Nyt tilanne nimittäin on se, että esimerkiksi Tappara on haalinut pääsääntöisesti lähialueen pienet junioriseurat oman junioripolkunsa käyttöön. Sportilla on käsissään jämät.

Hiltusen viimeisin rekrytointi on uusi urheilutoimenjohtaja Herkko Koski. Koski avasikin hiljattain Jatkoajan haastattelussa, miten Vaasassa tullaan jatkossa tukemaan nuoria pelaajia.

”Omillaan asuville pelaajille opetetaan jatkossa arjen askareita, kuten ruoanlaittoa. Tarkoitus on opettaa pelaajille valmiuksia arkeen ja edistää itsenäistymistä myös sillä puolella”, Koski kertoo.

Puhe menisi vielä läpi puolilahjattomalta junioripäälliköltä, mutta Liiga on ammattilaisurheilua. Nämäkö ovat ne eväät, joilla Sport kuvittelee nousevansa pohjalta? Ei tämä ainakaan vaikuta reseptiltä, jolla haastettaisiin suurseuroja.

Puhe sentään on samalla tasolla kuin se seuran puheenjohtajallakin on. Samoin Hiltusen puheet ovat korreloineet vuosien saatossa melko hyvin myös Sportin tekemisen tason kanssa.

Lue myös: Sportin tyhjennysmyynnit alleviivaavat paksulla tussilla Liigan puheenjohtajan käsittämätöntä kaksoisroolia