Nyt lennon on jo katkettava! Pelikaani ei pääse karkuun Ilveksen kynsistä

Jääkö Pelicans Ilveksen jyrän alle välierissä?

JääkiekkoLiiga

Nyt lennon on jo katkettava! Pelikaani ei pääse karkuun Ilveksen kynsistä

ElmoTV ennakoi Liigan perjantaina alkavien välierien otteluparit. Ensimmäisenä vuorossa on ottelusarja Ilves–Pelicans.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 30.3.2023 | KUVAT All Over Press

Liigan välierät 2023: Ilves–Pelicans

Maalivahdit

Välieräsarjassa kohtaa kaksi piinkovaa tshekkivahtia. Ässistä ei ollut haastamaan runkosarjan parasta maalivahtia Marek Langhameria. Viiden ensimmäisen pudotuspeliottelun torjuntaprosentti 93,10 uhkuu laatua ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,61 on selvästi voittavan vahdin lukema.

Pelicansin Patrik Bartosak joutui KalPan paineessa huomattavasti kovemmille. Bartosak voitti kuitenkin oman kaksintaistelunsa, kun KalPa oli pakotettu laittamaan Robin Rahmin tolppien väliin Juha Jatkolan loukkaannuttua.

Pelicansin ykköstorjujan tilastot ovat myös hyviä, vaikka niitä hilaavat alas hieman puolivälieräsarjan kuudennen ottelun numerot. KalPan hänelle tekemät neljä maalia pakottivat miehen vaihtoon. Torjuntaprosentti kohosi silti lukemaan 91,72 ja päästettyjen maalien keskiarvo pysähtyi lukuun 2,13.

Myös tilastot tukevat väitettä Langhamerista runkosarjan parhaana vahtina. Myös Bartosak kuuluu ehdottomaan Liigan parhaimmistoon, mutta ainakaan etua Pelicans ei ykkösvahdistaan tässä sarjassa saa.

Jos molempia veskareista pitäisi jostain syystä peluuttaa, Jasper Patrikainen on lahtelaisten maalilla Ilveksen Jakub Malekia pykälää parempi kakkosmies. Langhamerin tiiliseinämäinen varmuus vie kuitenkin edun Ilvekselle Pelicansin räiskyvää Bartosakia vastaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Marek Langhamer lienee koko Liigan paras maalivahti.

Puolustus

Ilveksen puolustuksessa on laatua. Yleispelaajana tunnettu Jyrki Jokipakka on kunnostautunut nyt pistelinkona ja johtaa pudotuspelien puolustajien pistepörssiä neljällä merkinnällä. Alakerran isännistä Dominik Masin taas on peräti kuuden tehomerkinnän verran plussan puolella ja kellottaakin tamperelaisten puolustuksessa isoimmat minuutit.

Pieniä kysymysmerkkejä voi Ilves-leiri nähdä puolustuspään poissaoloissa. Jarkko Parikan pelikunto on arvoitus. Vastuu on pudotuspeleissä jäänyt vähiin, eikä hän pelannut myöskään puolivälieräsarjan päätöksessä Ässiä vastaan.

Parikan ja ykköspakkiparissa hänen kanssaan kauden aikana pelanneen Les Lancasterin pelimäärä pudotuspeleissä on jäänyt kolmeen. Lancaster juhli puolustajien pistepörssin voittoa runkosarjan päätteeksi, mutta nyt valmennus näyttää katsoneen, että Lancasterin kokonaisvaltainen suoritus pudotuspeleissä riitä.

Leveydestä on kuitenkin astuttu esiin. Lancasterin puuttumisen myötä Filip Westerlund on ottanut isompaa roolia esimerkiksi ylivoimalla, eikä Westerlundin pelaamisesta Ilveksen suoritus ole jäänyt kiinni.

Pelicansin pakisto on vastustajaansa pykälän heikompi, mutta sekin on suorittanut pudotuspeleissä kelvollisella tasolla. Hieman nurinkurisesti Ben Blood johtaa seuran sisäistä puolustajien pistepörssiä tehoin 1+1.

Teemu Eronen johtaa puolustusta lähes 23 minuutin peliaikakeskiarvolla. Eronen suorittaa loistavalla tasolla illasta toiseen ja kahden syöttöpisteen kaverina tehotilasto on komea +5.

Nuoremmasta kaartista Topias Viléniltä ja Toni Utuselta voi runkosarjan perusteella odottaa enemmän. KalPaa vastaan tuli liikaa vääriä valintoja kiekollisena.

Pelicansilla on myös Ilvestä vähemmän varaa poissaoloihin. Anton Mylläri on jo yhden kakun kärsinyt ja Topias Vilénkin on viilentynyt suihkussa kesken ottelun. Vastaavia isoja rangaistuksia ei Pelicansin puolustus voi ottaa, mikäli se meinaa Ilvestä tosissaan haastaa.

Hyökkäys

Ilveksen hyökkäysarsenaalissa on sekä kuumia lapoja että vielä piilevää potentiaalia. Eemeli Suomen ja varsinkin Matias Mäntykiven seitsemän tehopistettä viiteen Ässät-peliin olivat kova näyte leveydestä.

Kapteeni-Suomi on astunut esiin kauden tärkeimmällä hetkellä ja se on Ilvekselle todella tärkeä asia.

Henrik Haapala sen sijaan on vielä nollilla ja Petri Kontiolakin vain kahdessa tehopisteessä, joten kaikki tykit eivät vielä pudotuspelikevääseen ole heränneet.

Ilveksen kahden alemman ketjun keskeltä löytyvät Tommi Tikka ja Jarno Koskiranta. Molemmat ovat onnistuneet jo nyt ja ovat aivan sarjan eliittiä kahden suunnan jääkiekossa.

Pelicans on löytänyt tulikuuman ykkösketjun kreivin aikaan. Vielä pudotuspelien alussa varjojen mailla vaellellut Lukas Jasek teki neljä tehopistettä seiskapeliin KalPaa vastaan ja johtaa nyt pudotuspelien pistepörssiä yhdeksällä tehopisteellä.

Jasekin ketjukaveri isokokoinen voimahyökkääjä Lars Bryggman on seitsemässä pisteessä, ja häkki on heilunut peräti viisi kertaa. Ketjun toinen laituri Tyler Kelleher on venyttänyt verkkoa neljästi.

Pelicans odottaa enemmän Iikka Kangasniemeltä ja hyvin maalinteossa runkosarjassa onnistuneelta entiseltä Ilveksen keskushyökkääjältä Joni Ikoselta. Varsinkin taikurina tunnettu Kangasniemi on kuitenkin ollut koko kauden lähinnä varjo entisestään.

Alaketjuissa Konsta Hirvosen ja Lenni Killisen kaltaiset energiapelaajat ovat olleet pirteitä, mutta Ilveksen vastaaviin pelaajiin verratessa tasoero on melkoinen.

KalPa-sarjan alussa loukkaantumisen kärsinyt Aatu Jämsen kaipaa varmasti sentterikseen niin ikään puolivälierissä loukkaantumisen takia pudonnutta Elias Viléniä, jonka pelikunto ennen välieriä on arvoitus.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lars Bryggmanista on tullut varsinainen lahtelaisyleisön suosikkipelaaja.

Valmennus

Päävalmentaja Antti Pennanen on palannut. Jos vielä Ilves-pestin alussa Pennanen lausuntojensakin mukaan keskittyi siihen, että pukukopin ilmapiiri ja henkinen tila saatiin raiteilleen Jouko Myrrän shokkipotkujen jälkeen, on kauden edetessä keskitytty yhä tiukemmin itse peliin.

Pennanen luottaa yhä Myrrän tapaan nopeaan pelin kääntämiseen. Ilves ei hitaista rytmeistä perusta, vaan fokus on käännetty tilan voittamiseen kaukalossa.

Nopeasta kääntämisestä huolimatta Ilves ei ole enää sama hurlumhei-joukkue, joka se oli Myrrän aikana. Pennasen Ilves asettuukin usein tiiviiseen keskialueen träppiin ja iskee siitä terävästi vastaan.

Tommi Niemelällä on vastassaan nyt kovin erilainen haaste kuin KalPaa vastaan. Runkosarjassa lyhytsyöttöpelillään ihastuttanut Pelicans oli isoissa vaikeuksissa pudotuspelien alussa KalPan koko kentän kovan paineen puristuksessa.

Pelicansin hymyilevä päävalmentaja saa kiitosta myös joukkueensa valmistamisesta seitsemänteen otteluun. Pelicans pelasi kuin mitä tahansa jääkiekko-ottelua turhia jännittämättä.

Niemelä ryhmineen kuitenkin sopeutui ja onnistui kuin onnistuikin rytmittämään itsensä jatkoon. Nyt paine tuskin on yhtä kova, mutta Niemelän tehtävä on selvittää Ilveksen keskialueelle asettama ansa.

Samoin Ilveksen haaste muuttuu. Ässät kärsi sitä vastaan taitovajeesta, jollaista Pelicansilla ei ole. Toisaalta nyt vastassa ei ole varsinaisesti kamppailuvahvuudestaan tunnettua joukkuetta, vaikka Pelicans yllättävän hyvin selvisikin KalPan asettamasta kamppailuvaateesta.

Valmennuksesta kumpikaan tuskin saa isoa kilpailuetua. Nyt vastakkain on kaksi loistavaa valmentajaa aivan valtakunnan huipulta.

Arvio

Välieräsarjan seurat ovat toisiinsa verrattuna kovin erilaisessa tilanteessa. Pelicansille paikka mitalipeleissä on tältä kaudelta jättimenestys, kun taas Ilvekselle kaiken nähdyn jälkeen mikään finaalia vähempi ei voi riittää. Ilves haluaa ryöstää Tapparalta mestaruuden.

Toki joukkueiden sisällä näitä asioita tuskin liikaa mietitään ja Pelicansistakin on suoraan kerrottu kevään tavoitteeksi mestaruus. Nyt kuitenkin näyttää etukäteen siltä, että edessä on liian kova kanto kaskessa kammettavaksi.

Pelicansin mahdollisuus piilee kahdessa ensimmäisessä pelissä, jotka se saa kotiinsa Nokia Areenan ollessa varattuna. Se sai selvästi etua kotikaukalostaan myös sarjassa KalPaa vastaan ja nyt sillä voi olla pala hurmosta puserossaan, kun sarja perjantaina starttaa.

Ilves on sarjan alkaessa kaksikosta tuoreempi ja sen terveystilanne lienee parempi. Myös joukkueiden laadussa on ennakkoon selvä ero Ilveksen hyväksi.

Pelicans voi napata vielä toisen kahdesta ensimmäisestä kotiottelusta, mutta Tampereella Ilves on selvästi edellä. Lopulta tamperelaiset nappaavat finaalipaikan voitoin 4–1.