Musta hurma tyrmäsi Sotkamon, mutta Jymyä ei ole kaadettu sen vaikeuksista huolimatta

Pesäpallo

Musta hurma tyrmäsi Sotkamon, mutta Jymyä ei ole kaadettu sen vaikeuksista huolimatta

Joensuu tyrmäsi Sotkamon puolivälierien avauksessa, mutta Pekka Arffman korostaa, että ottelusarja ei ole vielä ratkennut.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.8.2022 | KUVAT Sotkamon Jymy

Joensuu kävi hakemassa puolivälierien avauksessa arvokkaan 2-0 (1-0, 7-1) -vierasvoiton Sotkamosta. Pekka, millainen ottelu?

Ensimmäinen jakso oli varsin vaatimatonta sisäpeliä molemmilta joukkueilta. Oli käsittämättömiä lyöntiratkaisuja ja tehtiin tyhmiä paloja. Toisella jaksolla Joensuu sai sisäpelinsä kulkemaan ja sittenhän se alkoi räsähdellä kunnolla ja JoMa pelasi todella vahvan jakson niin sisällä kuin ulkonakin.

Ville Väliaho oli lukkarina todella hyvä ja Iiro Kuosa oli samalla tavalla häikäisevä etukentällä. Muutenkaan Joensuun ulkokentässä ei ollut yhtään heikkoja lenkkiä.

Se on sitten aina hyvä kysymys, miten paljon heikko sisäpeli on vastustajan ulkopelin ansiosta ja miten paljon oman sisäpelin heikkoutta. Väli-Ville sai vuorenvarmasti sotkettua Sotkamon sisäpeliä vaikeilla syötöillään ja niillä muutamilla pesiltä irrotuksillaan, mutta Sotkamolla on myös peiliin katsomisen paikka.

Kalle Kuosmanen saa kärkenä puhtaat paperit, mutta Ville Viita ja jokerina pelannut Joni Rytkönen olivat täysin alamaissa – ja kun Viidan ja Rytkösen peli ei kulkenut, Niko Korhosen rooli jäi vähäiseksi. Jani Komulainen yritti pelata myös kakkoskärjellä, mutta ei sekään mitään ratkaissut.

Tämä ottelu osoitti jälleen myös sen, kuinka riippuvainen Jymyn kotiuttaminen on Roope Korhosesta. Roope kyllä pelaa omalla tasolla, mutta hän pääsi tänään yrittämään kotiutusta vain neljästi ja löi Jymyn ainoan juoksun. Sotkamon olisi löydettävä jostain yksi lyöjä lisää Roopen rinnalle. Lauri Rönkköähän se huutaisi, mutta jos hän ei ole käytettävissä, hän ei silloin ole.

Oikeastaan hyvä vertailukohta on se, ketkä Joensuulla löivät tänään juoksut. Vaikka Juho Toivola ratkaisi ensimmäisen jakson, hänellä ei ollut tänään paras päivän, mutta silloin sieltä nousi esille Henri Litmanen, joka löi toisella jaksolla JoMan seitsemästä juoksusta kuusi. Kaiken lisäksi Patrik Wahlsten on saatu nyt takaisin ja Wahlstenin toisen jaksolla lyömä 2-0-juoksu oli todella hyvä sivallus, josta olisi voinut tulla ilman Niko Korhosen loistavaa kiinniottoa neljä juoksua.

Toki JoMankaan kotiutusosasto ei ole mitenkään leveä, mutta sieltä kuitenkin löytyy Litmasen ja nyt myös Wahlstenin kaltaisia aseita, jotka voivat myös ratkaista otteluita. Sotkamolla sen sijaan kotiutukset on pelottavan paljon Roopen harteilla, varsinkin silloin, jos ykköskärjen peli ei toimi, kuten tänään.

Sotkamo menetti ottelun alla Jussi Korhosen loppukaudeksi umpilisäleikkauksen vuoksi. Näkyikö tämä Sotkamon pelissä?

Ei tämä ottelu ainakaan pelillisesti Korhosen poissaoloon ratkennut. Sitä, vaikuttiko tällainen uutinen sitten miten pelaajiin ja joukkueeseen, on ulkopuolisten mahdoton arvioida.

Iso voitto Joensuulle – mutta mitä miten iso voitto tämä on koko ottelusarjan kannalta?

Ei tässä ole vielä mitään ratkennut. Tämä ottelusarja voi heilahtaa vielä mihin suuntaan tahansa.

Ehkä tärkein asia tässä on se, että Joensuu on viimeinkin löytänyt sellaisen koosteen varsinkin sisäpeliin, että se on alkanut toimia. Se näkyi jo runkosarjan loppukierroksilla. Myös ulkopeli on parantunut koko ajan ja jos Väliaho ja Kuosa pelaavat samalla tavalla kuin tänä iltana, siinä sitä onkin Sotkamolla tekemistä.

Topi Kosonen korosti ottelun jälkeen Ruudun haastatellussa sitä, että JoMalla koko joukkue on terveenä – ja totta kai esimerkiksi Wahlstenin saaminen pelikuntoon on iso asia. Sotkamolla on sen sijaan päinvastainen tilanne. Jussi Korhonen on sivussa loppukauden ja Niko Korhonen ja Joni Rytkönen eivät ole missään tapauksessa täydessä pelikunnossa. Varsinkin Rytkönen on ollut todella ailahteleva, kuten tänään taas nähtiin.

Jymyllä on ratkaistavanaan myös muutamia isoja kysymyksiä. Aleksentari Huotari tuli kesällä hyvin sisälle, mutta tänään hänen pelaamisessaan näkyi vähäinen pelikokemus. Jymy joutuu varmasti miettimään, miten se ulkopelinsä rakentaa seuraavaan peliin.

Sisällä pitää miettiä toisen potentiaalisen kotiuttajan kysymystä. En tuomitsisi vielä Rytköstä ja Viitaakaan, sillä eivät heidän taitonsa ole kadonneet mihinkään. Kaksikko voi olla sunnuntaina jo täysin eri moodissa, jolloin myös koko Sotkamon sisäpeli rullaisia eri tavalla kuin tänään.

Sotkamo pystyy voittamaan ilman muuta sunnuntaina Joensuussa, mutta ottelu on siinä mielessä merkittävä, että jos JoMa johtaa sunnuntain jälkeen ottelusarjaa 2-0, silloin Sotkamo on todella vaikeassa sillassa – ei kuitenkaan mahdottomassa.