Oliver Helanderin jättikiskaisu toi Suomelle viimeisellä mahdollisella hetkellä kaivatun mitalin

Oliver Helander heitti keihään finaalissa yhden täysosumaheiton - ja se riitti.

Yleisurheilu

Oliver Helander heitti upeasti pronssille keihään finaalissa Rooman EM-kisoissa keskiviikkona. Mitali on Suomen ainoa Roomassa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 12.6.2024 | KUVAT All Over Press

Oliver Helander vastasi suomalaisen yleisurheilukansan huutoon heittämällä pronssille Rooman EM-kisojen keihään finaalissa.

Mitali oli Suomen ensimmäinen Rooman EM-kisoissa ja 13:s keihäsmitali EM-kisojen historiassa. Ennen keihäsfinaalia Suomella oli Rooman EM-areenalla 10 pistesijaa, muttei yhtään mitalia.

Helanderin hopeakaarelle tuli mittaa 85,72. EM-kultaa voitti Tsekin Jakub Vadlejch, joka nousi viimeisellä heitollaan sensaatiomaisesti Euroopan mestariksi ohi Saksan Julian Weberin. Vadlejchin hirmukaarella oli mittaa 88,65 . Weberin paras kiskaisu oli 85,94.

Lassi Etelätalo oli EM-finaalissa kuudes tuloksella 82,80 ja Toni Keränen 10:s tuloksella 80,76.

Suomalaiset joutuivat seuraamaan Helanderin kisaa sydän kylmänä, sillä hän oli vasta 11:s ja jäämässä jo kolmelta viimeiseltä kierrokselta ulos, kunnes hänen kädestään lähti hänen jättiheittonsa. Pronssimitaliheitto oli Helanderin ainoa onnistunut heitto koko kisassa.

Myös Etelätalo oli kahden kierroksen jälkeen karsiutumassa viimeisiltä kierroksilta, kunnes kiskaisi kisan parhaan heittonsa kolmannella.

27-vuotiaan Helanderin ennätys on 89,83. Hän heitti ennätyksensä Turussa kesällä 2022.

Helander oli kisan jälkeen Ylen haastattelussa huojentunut.

”Onhan tämä ainakin iso helpotus. Olisihan se 11:s sija ollut aika huono, jos sillä kolmannella ei olisi saanut parannettua. Hyvältä tuntuu. Piti vähän suuttua siinä, että sain sen keihään jonnekin. Tulos kahden kierroksen jälkeen oli niin surkea. Ne olivat todella huonoja teknisiä heittoja”, Helander huokaili.

Mitaliheittoonsa Helander oli kuitenkin syystäkin tyytyväinen.

”Tuohon paikkaan heitto oli ihan hyvä. Muissa kisoissa on tullut sellainen fiilis, että voi lentää vielä pidemmälle. Ehkä tänäänkin olisi voinut lentää pidemmälle, mutta nyt onnistuin tiukkaan paikkaan.”

Myös Helanderin valmentaja Tero Pitkämäki säteili tyytyväisenä.

”Kyllä lämmittää mieltä. Mitalitili on avattu ja oli kovatasoinen kisa. Vähän taistelupäivä Oliverilla, mutta hän kaivoi yhden onnistuneen heiton, ja sillä mitali kaulaan”, Pitkämäki sanoi Ylellä.

”Onneksi sieltä löytyi se yksi heitto, joka riitti mitaliin. Etukäteen arvioituna kovin kolmikko hoiti homman, ei tullut yllätyksiä. Suomalaisten kokonaispanos oli hyvä, sillä kaikki heitti lähes kauden parhaansa.”

Lassi Etelätalo purki kuudennen sijan tuoneen heittonsa taustoja.

”Piti vähän miettiä mitä siinä edellisessä heitossa on korjattavaa. Nyt se oli vauhti, mikä tuli loppuun paremmin. Sain paremman heiton sen kautta”, Etelätalo avasi Ylellä.

Etelätalolta tivattiin myös, miksi hän onnistuu vasta tiukassa paikassa.

”Varmasti siihen vaikuttaa laiskuus. Sitten vasta yritetään kunnolla, kun on pakko”, Etelätalo naurahti.