Joensuun Maila sai maistaa omaa myrkkyään, mutta se ei suurinta ja kauneita heilauta

Lauri Kivinen lähti viime syksynä Tampereelle, mutta JoMa jatkaa muutoksista huolimatta kulkuaan pesäpallokartan suurimpana ja kauneimpana.

Pesäpallo

Joensuun Maila sai maistaa omaa myrkkyään, mutta se ei suurinta ja kauneita heilauta

Joensuun Maila on ajanut kiihdytyskaistaa pitkin Sotkamon Jymyn ohi pesäpallon ykkösseuraksi, eikä sen asemaa horjuta mikään.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 6.5.2021 | KUVAT Petri Saarelainen / All Over Press

Joensuun Maila: Seura-analyysi

Tausta

Joensuun Maila on kulkenut Ari Monosen johdolla pitkän tien Ykköspesiksen syövereistä Superin huipulla. JoMa seurasi ja haki monissa asioissa oppia pitkään Sotkamon Jymyltä, kunnes se painoi Monosen, Jyrki Miikin, Jonne Kemppaisen ja kumppanien johdolla ohituskaistaa pitkin Sotkamon ohi pesäpallon ykkösseuraksi Suomessa.

JoMa on toki vuosien 2018 ja 2019 Suomen mestari, mutta sen asema Suomen ykkösseurana perustuu ennen kaikkea sen vahvuuteen seuraorganisaationa. Seuran eri portailta on löytynyt huipputekijöitä, ja osaamista vahvistaa paikallisen yritysmaailman kärkinimien saaminen JoMan taakse – niin tekijöinä kuin tukijoina. Muutenkin JoMan yhteistyökumppaneiden verkosto on näyttävää luettavaa.

JoMa on rakentanut vahvan liiketoimintakonseptin ja Super-Joma Oy tekee taloudellista voittoa, mikä ei ole itsestään selvää suomalaisessa urheilussa. Yhtenä tärkeänä kulmakivenä konseptissa on Kerubi-stadion, jonka JoMa rakennutti itse ja vuokrasi sen Joensuun kaupungille 20 vuodeksi.

Kerubi-stadion on tehty ensisijaisesti pesäpalloa varten, mutta siitä tulee myös merkittävä taloudellinen kivijalka, sillä stadionilla pystytään järjestämään konsertteja ja muita suuria yleisötapahtumia, kunhan korona tästään helpottaa.

Nykytilanne

Joensuun Maila on tällä hetkellä äärimmäisen vakaalla pohjalla, vaikka avainhenkilöstö onkin viime vuosina vaihtunut ja uudella operatiivisella johdolla onkin vielä paljon opeteltavaa pesäpallon koukeroiden ja toimintatapojen kanssa. Jyrki Miikin ja Jonne Kemppaisen kaltaisten tekijöiden saappaiden täyttäminen on haastavaa, mutta toisaalta JoMalla ei ole mitään hätää, kun seuran taustalla on Ari Monosen ja Harri Bromanin kaltaisia raskaansarjan omistajia.

Pesäpalloyleisö haukkoi viime kesänä henkeään, kun suurella kohulla Superin kärkeen matkaava Manse PP hankki JoMasta Juha Puhtimäen, Lauri Kivisen ja Simo Vainikaisen. Vuotta aiemmin JoMasta olivat lähteneet kaksi muuta superluokan pelaajaa, Tuomas Jussila ja Juha Niemi. Toisaalta JoMa sai maistaa omaa lääkettään, sillä se oli 2010-luvulla Superin pahin – toisten mielestä varmaankin paras – ostohäirikkö

Menetykset ovat toki mittavia, mutta JoMa on itsekin halunnut uudistaa, nuorentaa ja halventaa joukkuetta. Jussilan, Puhtimäen ja Niemen kaltaiset kallispalkkaiset ostomiehet ovat poissa, ja JoMa on rakentamassa uudenlaiseen joukkueen, joka koostuu Aleksi Rautiaisen, Mikko Kemppaisen, Iiro Kuosan ja Henri Litmasen kaltaisista kokeneemmista pelaajista, Patrik Wahlstenin, Ville Väliahon ja Topi Hurskaisen kaltaisista täsmäostoista sekä yhä kiihtyvällä vauhdilla sisään ajettavista JoMan omista junioreista.

Pelinjohtajaksi JoMa on viime vuosina hankkinut Janne Vuorisesta, Petri Pennasesta ja Mikko Korhosesta lähtien pelkkää laatua.

Tulevaisuus

Henkilövaihdokset organisaation huipulla ja joukkueessa ovat aina haastavia asioita, mutta Ari Monosen vaatimattoman ja hiljaisen ulkokuoren alta löytyy myös jäätä, jos tulokset eivät ole sitä, mitä niiden pitäisi olla. Olipa kyse sitten euroista tai menestyksestä kentällä.

JoMan tavoitteena ei ole olla joka vuosi Suomen mestari, riittää se on yksi kärkiseuroista, pelaa vähintään välierissä ja voittaa mestaruuksia sillä vauhdilla, että kiima ja nälkä pysyvät tasapainossa.

On vaikea nähdä, mikä JoMan asemaa heilauttaisi. Organisaatio on niin vahva, ettei se ole enää kiinni yksittäisistä koneen osista. JoMa on ankkuroinut itsensä myös vahvasti Joensuun ja ympyröivään maakuntaan. Yleisömäärät ovat kehittyneet lupaavaan suuntaan ja pesäpallo on tällä hetkellä kiistatta Joensuun ykkösurheilu. Se on kova saavutus JoMalta.

JoMa pitää itseään myös Pohjois-Karjalan ykkösseurana ja Kitee on monien jomalaisten silmissä kiva ja harmiton pikkuveli. On kuitenkin hyvä muistaa, että JoMa itse oli pitkään pikkuveli ja Kitee isoveli. Ja vaikka JoMan organisaatiokin onkin Suomen vahvin, Kitee näytti viime kesänä, että pikkuvelipuheiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Paikallisvastustajan yli ei enää noin vain kävellä.

JoMan kannalta tärkeintä on kuitenkin sen oma vahvuus. Sen varaan on hyvä rakentaa isojakin visioita.