Valioliigassa ennätysmäärä koronatartuntoja, mutta sarjaa tuskin pannaan säppiin

JalkapalloValioliiga

Valioliigassa ennätysmäärä koronatartuntoja, mutta sarjaa tuskin pannaan säppiin

Valioliigassa on viimeisen viikon aikana löydetty 103 uuttaa koronatartuntaa. Jukka Rönkä ei kuitenkaan usko, että liigaa oltaisiin vielä panemassa säppiin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.12.2021 | KUVAT All Over Press

Valioliiga julkisti maanantaina, että viimeisen viikon aikana Valioliigan testeissä löydettiin 103 uutta positiivista koronatartuntaa, mikä on kaikkien aikojen yhden viikon ennätys. Jukka, joko nyt Valioliiga joudutaan panemaan väliaikaisesti säppiin?

Tilanne on varmasti kriittinen ja paine keskeyttää Valioliiga kasvaa entisestään, mutta en silti usko, että liigaa suljettaisiin.

103 positiivista on korkea lukema, mutta on hyvä muistaa, mihin sitä verrataan. Valioliigassa on pelannut tällä kaudella vajaat 500 pelaajaa, mutta testattavien ihmisten määrä on yli nelinkertainen, sillä Valioliigan testiohjelman mukaan kaikki seuran urheilulliseen toimintaan osallistuvat henkilöt testataan päivittäin – ja näitä ihmisiä on pelaajat mukaan lukien noin 2200. Tämä tarkoittaa sitä, että tartunnan viime viikolla saaneissa on laskennallisesti noin 20–25 sellaista pelaajaa, jotka ovat pelanneet tällä kaudella vähintään yhden liigaottelun. Tämä tarkoittaa keskimäärin noin yhtä pelaajaa per seura.

Siksi en usko, että koko Valioliigaa ollaan sulkemassa, mutta kuten on nähty, tilanne voi paheta nopeasti ja silloin ollaan sen edessä, että liiga voidaan tosiaankin pistää säppiin.

Ongelmana on tällä hetkellä se, että korona kohtelee eri seuroja eri tavalla. Sen takia Valioliigan nykyistä käytäntöä otteluiden perumiseksi on pidetty epäoikeudenmukaisena.

Mikä tämä kritisoitu käytäntö on?

Perussääntö otteluiden siirtämiselle on se, että jos joukkueella ei syystä tai toisesta ole käytössään 13 kenttäpelaajaa ja yhtä maalivahtia, sillä on mahdollisuus anoa ottelun siirtämistä. Tähän 13 pelaajan ja maalivahdin kiintiöön lasketaan ne 25 pelaajaa, jotka on ilmoitettu kunkin seuran viralliselle edustusjoukkueen listalle sekä sen lisäksi alle 21-vuotiaat pelaajat, joilla on riittävästi kokemusta pelata Valioliigassa.

Kysymys ei ole koskaan automaattisesta ratkaisusta, vaan jokainen tapaus käsitellään erikseen.

Koronan myötä tähän on lisätty myös koronapykälät. Niiden mukaan liigahallitus voi tapauskohtaisesti siirtää otteluita myös muilla perusteilla, vaikka tuo 13+1 -sääntö ei toteutuisikaan. Tällaisia perusteita ovat muun muassa ne, jos seuran valmennustiimeissä on paljon koronatapauksia tai jos ottelun pelaaminen voisi lisätä koronatartuntojen riskiä merkittävästi.

Tähän mennessä nämä eri säännökset ovat toteutuneet 15 tapauksessa.

Se, mikä tässä aiheuttaa kritiikkiä, on se, että joukkueelta voi puuttua neljä tai jopa kahdeksan elintärkeää pelaajaa, mutta jos joukkueella on tuolta 25 pelaajan listalta ja U21-pelaajista riittävästi pelaajia, ottelua ei välttämättä siirretä.

Miksi Valoliigassa pelataan otteluita edelleen täysille katsomoille?

Edelleen on tässä oikea sana. Englannin hallitus seuraa koko ajan koronatilanteen kehittymistä ja Englannissa odotetaan mahdollisesti jo lähipäivinä uusia rajoituksia yleisötilaisuuksien järjestämiseen. Tällöin myös katsojien päästäminen jalkapallo-otteluihin on vaakalaudalla. Kaikki riippuu nyt siitä, miten koronatilanne kehittyy Englannissa ja millaisia päätöksiä hallitus tekee.

Jos katsojia ei päästettäisi stadioneille, silloin kynnys pistää Valioliiga säppiin madaltuisi. Toisaalta on hyvä muistaa, että kun uudenvuoden kierros on pelattu, seuraava täysi kierros Valioliigassa on vasta tammikuun puolivälissä, joten tässä tulee kahden viikon tauko Valioliigan otteluissa joka tapauksessa.