Olympiasensaatio lähetti TPS:lle terveiset, kannattaisiko jonkun hankkia silmälasit

Juraj Slafkovskyn saldo olympialaisissa on ollut uskomaton 7+0. TPS:ssä hän on saanut tällä kaudella hyökkääjistä 14:nneksi eniten peliaikaa.

JääkiekkoLiigaPeking 2022

Olympiasensaatio lähetti TPS:lle terveiset, kannattaisiko jonkun hankkia silmälasit

Juraj Slafkovskyn huimat esitykset herättävät kysymyksen, miksi hänen peliaikansa on ollut TPS:ssä kortilla. Samuel Savolainen pohtii erikoista kysymystä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.2.2022 | KUVAT All Over Press

Slovakia otti Pekingissä olympiapronssia ja joukkueen tähtenä tuikki turnauksessa 17-vuotias hyökkääjä Juraj Slafkovsky. Slafkovsky tehtaili turnauksessa seitsemässä ottelussa seitsemän maalia ja pronssiottelussa Ruotsia vastaan syntyi kaksi osumaa. Samuel, miten kovasta lupauksesta tässä puhutaan? 

Sanomattakin on selvää, että erittäin kovasta. Niin kovasta, että Slafkovsky varattaneen lähes varmasti kymmenen kärjessä, eikä ihan mahdotonta ole, että jopa viiden kärjessä ensi kesän NHL-varaustilaisuudessa.

Slovakialainen lähetti nyt kovat terveiset NHL-kykyjenetsijöille. On totta, että kovatasoisempiakin turnauksia on olympiajääkiekon historiassa nähty, mutta nämä näytöt ovat 17-vuotiaalta pelaajalta silti hyvin poikkeuksellisia.

Slafkovsky on TPS:n pelaaja. Hän on pelannut kauden osittain TPS:n liigajoukkueessa ja osittain U20-joukkueessa. Liigassa on 21 ottelussa syntynyt tehot 1+3. Miten hän on onnistunut Liigassa – ja oliko tämä näyttö myös TPS:n suuntaan? 

Luulisi olevan! Onhan tämä näyttö nyt sellainen, että pidän vähintäänkin erikoisena, jos Slafkovskyn pitää U20-joukkueessa enää peliäkään pelata. On nyt aivan selvää, ettei hän siihen sarjaan kuulu.

Tuntuu muutenkin jopa käsittämättömältä, että tämän tason huippulupaus on saanut TPS:n hyökkääjistä vasta ottelua kohden neljänneksitoista eniten jääaikaa. Torstaina seura vielä ilmoitti, että se on hankkinut KHL:stä Usheninin veljekset – Vjatseslavin ja Vladislavin. Se on merkki jostain vähän muusta kuin Slafkovskylle lisäjääajan järjestymisestä, sillä nyt hyökkäykseen on entistä enemmän tunkua. Slafkovskyn toivoisi saavan – ja nyt hän näytti myös ansaitsevansa – kunnollisen mahdollisuuden tehdä liigatasolla tulosta.

Ollaan nyt rehellisiä. Eihän kovempia näyttöjä voisi antaa sen puolesta kuin mitä Slafkovsky esitti olympialaisissa. Luulisi sen nyt TPS:nkin huomanneen. Päävalmentaja Jussi Ahokas on valitellut julkisuudessa kapeaa materiaalia, mutta Slafkovskyn otteet olympialaisissa asettaa väkisinkin miettimään, että onko siitä materiaalista nyt revitty ihan kaikkea irti? Turha tällaista talenttia on reserviinkään jättää.

Uskotko Slafkovskyn nyt saavan TPS:ssä enemmän jääaikaa? 

Ei tämä uskon asia ole, mutta kyllä nyt TPS:n tulisi tarkkaan miettiä, että miten tämä kotka saataisiin lentämään myös Turussa. Lopulta asian päättää Ahokas, mutta perusteita ainakin on kasassa kovimmasta päästä. TPS:n hyökkäyksessä on keskinkertaisuuksia, joista ei ole saatu parasta irti. Slafkovskysta voisi sen sijaan saada paljon enemmän irti.

Totta kai voidaan sanoa, että Slafkovskylla on huikeasta olympiaturnauksesta huolimatta edelleen nuoren pelaajan oppimisprosessi kesken. Nyt ollaan kuitenkin pisteessä, jossa pitäisi enemmän nähdä se suuri hyvä, joka hänessä on, eikä tuijottaa liikaa niitä kasvun paikkoja mitä hänessä on. Turhaa tässä olisi jättää nuoren miehen suurta potentiaalia ulosmittaamatta – sitä selvästi on. Toivottavasti hän mahdollisuutensa saa, sillä maila ja pelaaja on nyt kuuma. Kaikki muu olisi suoraan sanottuna outoa.