Elmeri Lieto on vuoden toiseksi kovin siirto pesäpallossa ja huippuvahvistus Manselle

Elmeri Lieto pelasi kaksi kautta Joensuun Mailassa, jonne hän siirtyi Seinäjoen JymyJusseista.

Uncategorized

Elmeri Lieto on vuoden toiseksi kovin siirto pesäpallossa ja huippuvahvistus Manselle

Elmeri Lieto on Manselta Pekka Arffmanin mukaan kova hankinta, mutta muuten Mansen joukkue pysyy pitkälti samana kuin tällä kaudella.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.10.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Mansen ensi kauden joukkue alkaa olla paketissa. Tamperelaisten tähtihankinta on Joensuusta tuleva Elmeri Lieto, minkä lisäksi Manse kertoi perjantaina tehneensä jatkosopimuksen Kalle-Tapio Huuskon kanssa. Pekka, miten kova hankinta Lieto on?

Liedon kaappaaminen Joensuusta on todella kovan luokan veto Manselta. Pidän Niko Korhosen siirtymistä Joensuuhun kauden kovimpana siirtona, mutta Lieto on kauden toiseksi kovin siirto.

Liedosta on kehittynyt erinomainen ulkopelaaja, joka pelasi Joensuussa ykkösvaihdossa kolmoskulmassa, kakkosvaihdossa etulukijana tai kakkoskulmassa, ja takatilanteessa syvimmässä pussissa. Sekin kertoo siitä, kuinka monipuolinen ulkopelaaja Lieto on.

Sisällä Lieto oli JymyJusseissa ja aluksi myös Joensuussa yksi joukkueen pääpelintekijöistä ja numero 3. Päättyneellä kaudella Liedosta tehtiin JoMassa numerolla lyövä kotiuttaja ja hän löi kauden aikana 54 juoksua, mikä oli todella kova lukema. Lieto nousi kertaheitolla yhdeksi Superin parhaista numerolla lyövistä kotiuttajista Antti Korhosen, Matti Latvalan, Henri Puputin ja Hannes Pekkisen rinnalle.

Lieto on lahjakkuutensa ja monipuolisuutensa ansiosta kova, mutta myös mielenkiintoinen vahvistus Manselle. Yksi iso kysymys on, miten Manse näkee hänen roolinsa. Ulkona Lieto ottaa polttolinjassa johtavan pelaajan paikan. Lietoa on turha verrata Tuomas Jussilaan, mutta Manse saa joka tapauksessa Liedosta ulkopeliinsä jussilamaisen kulmakivipelaajan.

Sisällä mielenkiintoisin kysymys on, näkeekö Manse Liedossa pelintekijän vai käytetäänkö häntä ensi kaudella samassa roolissa kuin Joensuussa tällä kaudella – ja miten Manse ylipäätään tekee sisäpelikosteensa?

Miten Manse muuten rakentuu ensi kaudella?

Manse ei ole vielä kertonut ensi kauden lopullista joukkuetta. Se tiedetään, ettei Severi Piispanen jatka Mansessa. Myös Lauri Kivisen jatkaminen on epävarmaa.

Manse on tunnetusti arvaamaton liikkuja siirtomarkkinoilla, joten joukkue voi vielä muuttua. Mitään suuria muutoksia ei kuitenkaan ole tulossa, koska markkinat ovat tällä hetkellä varsin tyhjät. Huuskon jatkosopimus oli tässä mielessä odotettu, sillä vapaat vaihtoehdot olivat kortilla ja Huusko on osoittanut tasonsa varsinkin sisäpelaajana.

Mansen avoimet kysymykset ovat Kivisen tilanteen lisäksi lähinnä se, kuka on linjan neljäs pelaaja. Lieto ja Juuso Myllyniemi ottavat ilman muuta kaksi paikkaa ja Severi Tikkakoski ajoi itsensä tällä kaudella Mansen kärjeksi, joten hänenkin paikkansa linjassa on selvä. Neljännelle paikalla vaihtoehtoina ovat Huusko, Konsta Hyötyläinen ja Leevi Lehto.

Tätäkään ratkaisua ei kannata tässä kohtaa sen enempää spekuloida. Joukkueessa pitää olla 14-15 pelaajaa ja silloin on väistämätöntä, että joillakin pelipaikoilla pelaajat vaihtuvat.

Sisäpelin osalta avainkysymyksiä ovat Liedon roolin ja kakkoskärjen painotus. Tähän kakkoskärjen painottamiseen liittyy myös Henri Puputin rooli. Pelaako hän omalla paikallaan ykköskärjen kotiuttajana vai lyöjäjokerina tai kakkoskärjessä, joissa rooleissa hän pelasi päättyneelläkin kaudella.

Miten vahva Manse on ensi kaudella?

Tilanne on se, minkä olen jo pariin otteeseen sanonut: Sotkamo ja Vimpeli ovat suurimmat ennakkosuosikit, joita ajaa takaa tasaisena rintamana viisi seuraa – Manse, Kempele, Joensuu, Kouvola ja Hyvinkää.

Näiden viiden seuran erot ovat niin pienet, että järjestys voi olla mikä tahansa riippuen siitä, miten hyvin joukkueiden peli saadaan viritettyä runkosarjassa ja varsinkin syksyn ratkaisupeleissä. Eikä sekään ole täysin mahdotonta, etteikö tästä viiden seuran haastajaryhmästä joku voisi kaataa jopa Sotkamon tai Vimpelin.

Tampereella joudutaan varmasti miettimään myös hieman suurempaa kuvaa.

Manse nousi Superpesikseen kaudeksi 2020 ja yhden kauden totuttelun jälkeen, se rakensi sellaisen joukkueen, joka voitti sensaatiomaisesti Suomen mestaruuden.

Vuosi sitten Vimpeli tyrmäsi Mansen pystyyn finaaleissa ja tällä kaudella Manse putosi jo ulos mitaleilta. Nyt Mansessa joudutaan kysymään, miten joukkue teroitetaan jälleen sellaiseen iskuun, että se taistelee oikeasti Suomen mestaruudesta.

Samalla joudutaan ottamaan kantaa siihen, mitä tehdään omille junioreille. Manse otti Poikien Superissa tällä kaudella hopeaa ja Tampereella on tehty kaikilla tasoilla laadukasta juniorityötä. Nyt sitten joudutaan ratkaisemaan se, missä vaiheessa ja miten voimakkaasti omia junioreita ajetaan sisään myös edustusjoukkueeseen. Löytyykö Tampereelta samanlaista rohkeutta ja määrätietoisuutta kuin Vimpelissä ja Sotkamossa, jossa omia junioreita on nostettu rohkeasti avainrooleihin.