Onko KuPS jo kriisissä? Honka lisäsi Kuopion David Moyesin tuskaa

Pasi Tuutin lähtökohdat KuPSissa eivät olleet helpot. Käykö Tuutille lopulta Artetat vai Moyesit?

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Onko KuPS jo kriisissä? Honka lisäsi Kuopion David Moyesin tuskaa

Joel Perovuo näki Honkaa vastaan kentällä vaisun KuPSin. Kuopiolaisten orastavaan kriisiin löytyy niin positiivisia kuin negatiivisiakin verrokkeja maailmalta.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 20.4.2023 | KUVAT All Over Press, Ruutu Urheilu

FC Honka haki tärkeän vierasvoiton Kuopiosta keskiviikkona. Samalla se sysäsi KuPSin kohti vähintäänkin pientä kriisiä heti kauden alussa.

Hongan kohdalla tilanne on ollut koko ajan siinä mielessä positiivinen, että joukkueen tekemisessä on viime kauden tapaan hyvät periaatteet ja pelaajat pyrkivät toteuttamaan oikeita asioita.

Parannettavaa on muutamilla pelaajilla henkilökohtaisella tasolla esimerkkinä edelleen Kevin Jansen ja joukkueella yleisesti pallosta huolehtimisessa. Honka menetti myös Kuopiossa luvattoman kevyesti palloja vastustajalle tai rajoista yli, eikä siihen tämän kauden espoolaisryhmällä ole varaa.

Agon Sadikua paikkaamaan saapunut Juan Alegria on vielä hiukan puolikuntoinen ja häneltä sopii odottaa enemmän jatkossa, kunhan mies on kovemmassa kunnossa.

Voitto KuPSista oli vapauttava ja Hongalla on ilman Sadikuakin kykyä satuttaa vastustajia. Kysymys kuuluukin, löytyykö joukkueesta maalintekijöitä. Kuopiossa Hongan olisi pitänyt iskeä vähintään kolmesti.

***

KuPS on ollut puheenaiheena jo talvesta saakka Simo Valakarin poistuttua seurasta takaoven kautta. Valakarin apuvalmentaja Pasi Tuutti heitettiin syvään päätyyn selviytymään heikommalla joukkueella.

Vaikka Valakaria ei ainakaan vielä voi verrata Sir Alex Fergusoniin, on tilanteessa jotain samaa, kun Ferguson aikanaan väistyi Manhester Unitedin peräsimestä. Tilalle palkatulla David Moyesilla oli jo valmiiksi lähes mahdoton tehtävä vastata niihin odotuksiin, jotka Fergusonin dynastia oli jättänyt jälkeensä.

Nyt Tuutti on Valakarin laadukkaan prosessin jälkimainingeissa samalla tapaa kovassa paikassa ja toistaiseksi näyttää siltä, että ongelmitta ei KuPS ja Tuutti tästä siirtymästä ole selviämässä.

On hyvä muistaa myös Mikel Artetan tilanne valmentajana, kuinka hän sai katsella vierestä Pep Guardiolan tekemistä, eikä se oma valmentajan ura ihan heti lähtenyt rullaamaan aivan Guardiolan tyyliin. Siksi Tuuttia on turha vielä ampua kokonaan alas, mutta huolissaan saa ja pitääkin olla.

***

KuPSin kohdalla ehkä eniten huolettaa pelaajien välillä vaatimaton fyysinen suorituskyky. Tästä syystä mielestäni KuPS ei ole saanut peleissään sellaista yliotetta aikaiseksi, mitä sille on jopa välillä tarjottu vastustajan toimesta. En tiedä, miten KuPS on harjoitellut harjoituskaudella, mutta pelejä katsoessa näkee selvän eron pelaajien juoksemisen määrässä aiempaan verrattuna.

Tuutti on selvästi luonut ottelukohtaisia pelisuunnitelmia. Varsinkin puolustusmuotoon on kiinnitetty huomiota ja KuPS vaihtelee puolustamistaan vastustajan mukaan. Joukkueella on kuitenkin taipumusta venyä liian pitkäksi, joka tekee puolustamisesta hyvin vaikeaa. Honka välillä jopa leikitteli pallolla toisella puoliajalla Kuopiossa.

Hyökkäyspelaamisesta löytyvät kuitenkin keskeisimmät puutteet. Hyökkäämistä tietysti vaikeuttaa esimerkiksi pelaajien aktiivisen prässin ja yhdessä kovaa juoksemisen puute. KTP:tä vastaan KuPS sai vielä tukun riistoja vastustajan kenttäpuoliskolla kotkalaisten yritettyä väkisin edetä keskeltä kenttää. Tämä vastaiskupelotteen puuttuminen on iso miinus tällä hetkellä KuPSin pelaamisessa.

Pelaajistosta voidaan hakea joitain syitä pallollisen vaiheen tason laskuun, mutta ongelmia on myös pelaajien sijoittumisessa peliä avatessa ja yhtä lailla murtautumisvaiheessa.

Ibrahim Cisse ei ole pallollisessa pelissä vahvimmillaan ja tämä puolustuslinjan heikentynyt pallollinen osaaminen on luonnollisesti tuonut vaikeuksia mukanaan. Honka loi ottelun parhaan maalipaikan riistämällä pallon Henri Toivomäeltä pelinavaamisvaiheessa KuPS-pelaajien seisoskellessa vastustajien kainalossa eli aktiivisuuden puute koskee myös pallollista peliä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Henri Toivomäki ajoi Honkaa vastaan ansaan, kun joukkuekaverit seurasivat tilannetta vain katsellaan. Kuva: Ruutu.

Joukkueen välimatkat ovat usein liian pitkiä hyökätessä, mikä tekee Valakarin aikana nähdyn jouhevan syöttöpelin mahdottomaksi. KuPSilta on nähty yksittäisiä näyttäviä syöttökombinaatioita, joissa pallo on pyritty pelaamaan kahden linjan läpi ja tiputtamaan aina pykälän alaspäin ja siitä taas eteenpäin samalla kaavalla. Nämä kaavamaiset vastustajan muodon murtavat syöttökombinaatiot eivät kuitenkaan aina ole mahdollisia.

***

Pelaajien roolittamista olisi myös hyvä miettiä ja mielestäni KuPS tarvitsisi kipeästi keskushyökkääjää. Näin Jasse Tuominen ja Gabriel Bispo voisivat pelata taskuissa Joonas Vetelin ohella. Vielä, kun Urho Nissilä saataisiin kentälle, oltaisiin jo hyvin erilaisessa tilanteessa.

Peruslähtökohta on kuitenkin se, mitä Anton Popovits sanoi Honka-pelin jälkeen eli harjoituskentällä on tapahduttava muutos. KuPS-pelaajien vaisu olemus on saatava myös pyyhittyä pois ja joukkueeseen on saatava puhallettua lisää kierroksia.

Tuutilla ja pelaajilla on joka tapauksessa paljon mietittävää jo tässä vaiheessa kautta. Mikäli Ilves ja IFK Mariehamn eivät kaadu tulevissa peleissä, on joukkue jo lipumassa todelliseen kriisiin. Nimittäin näiden kahden ottelun jälkeen KuPS kohtaa HJK:n, AC Oulun ja Hongan toistamiseen.