Onko Suomella maalivahtiongelma – ”Miten helvetissä tuo pääsi lipsahtamaan?”

Harri Säteri ei vakuuttanut Latvia-ottelussa. Timo Lehkonen uskoo, että Kanada-ottelussa maalia vartioi Jussi Olkinuora.

JääkiekkoLeijonatMM2021

Onko Suomella maalivahtiongelma – ”Miten helvetissä tuo pääsi lipsahtamaan?”

Timo Lehkonen pohtii Latvia-voiton jälkilöylyissä, onko Suomella MM-kisoissa maalivahtiongelma

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 30.5.2021 | KUVAT All Over Press

Timo, Suomi voitti Latvian, mutta vasta jatkoajalla lukemin 3–2. Ottelusta tuli vaikeampi kuin ennakkoon saattoi odottaa, mutta miksi?

Latvia yritti pelata ja paineistaa ja oli aivan erilainen vastustaja kuin oli esimerkiksi Saksa. Huomasi kyllä, että Latvian valmentaja Bob Hartley oli valjastanut joukkonsa hakemaan täysillä voittoa ja sille voi nostaa hattua. Erityisesti toisessa erässä Latvia oli todella vahva, sen aikana aivan hyvin Latvia olisi voinut iskeä johto-osuman. He käänsivät Suomen pakkeja, paineistivat syvälle ja saivat Suomen pelistä rytmiä pois – ja se voi itse asiassa olla parasta mahdollista harjoitusta Leijonille Kanada-ottelua ja tosipelejä ajatellen.

Millainen Suomen esitys oli?

Vaikka tiukille meni, niin oli Suomi silti parempi joukkue. Maalipaikat menivät kuitenkin Suomelle tasakentin 17-10 ja ylivoimalla 3-0. Jatkoaikaosuma oli komea Anton Lundellilta, joka osoitti jälleen, että osaa ratkoa näitä pelejä. Myös Iiro Pakarinen pelasi erinomaisen pelin ja toi fyysistä voimaa. Suomi oli kuitenkin jälleen hieman passiivinen – tuntui vähän, että kärki meni, mutta muut eivät olleet ihan mukana. Vähän oli sellaista tulostaulupelaamista, mikä tietysti jälleen riitti voittoon.

Millaisia kokoonpanomuutoksia odotat jatkon kannalta?

Saa nähdä, mutta Peter Tiivola saattaa pudota tuosta pois. Hänellä alkoi piiputtaa, kuten myös muutamilla muilla. Tällä samalla kokoonpanolla ei varmasti mennä seuraavaan peliin, eikä varsinkaan pudotuspeleihin. Maalivahtipeli on edelleen kysymysmerkki. Tänään Harri Säteri pelasi ihan hyvin, mutta ensimmäinen takaiskumaali olisi kyllä pitänyt nähdä. Sen voin entisenä veskarina kyllä sanoa. Toistaiseksi näissä peleissä Suomen maalivahdit ovat päästäneet silloin tällöin yhden helpon pelissä. Sellaisen helpon, että tulee olo, että miten helvetissä tuo pääsi lipsahtamaan sisään. Uskoisin, että Jussi Olkinuora pelaa Kanada-pelin ja päättää tavallaan itse, pelaako hän myös puolivälierässä. Jos hän pelaa hyvin, hän on Suomen maalissa puolivälierässä – jos tulee heikko peli, sitten asiaa joudutaan miettimään uudestaan.

Mainitsit Suomen passiivisuuden, mitä tarkoitat sillä – kun tunnet Jukka Jalosen pelikirjan erityisen hyvin. Mistä se johtuu?

Träppi on ajoittain 1-4 -muodossa ja sen pitäisi pumpata vastustajaa hieman tehokkaammin. Olen hieman yllättynyt siitä, että träppi on pelannut noin passiivisesti. Jotenkin uskoisin, että tosipeleissä Suomen pelaamisessa tulee näkymään selkeämmin kaksivaiheisuus. Silti on muistettava, että tälläkin pelillä Suomi on lohkokärjessä. Mutta tosipeleissä en usko, että vastaan asettuu samanlaisia vastustajia. Siksi uskon, että Latvia-peli valmisti Leijonia kovempia koitoksia kohti paremmin kuin, että Latvia olisi vain ottanut kiltisti vastaan.