Oulun Lippo saa unelmakattauksen, mutta sen reitillä Superiin on omat uhkakuvansa

Niko J. Korhonen tuli vahvistamaan Oulun Lippoa Kankaanpään Mailasta.

Pesäpallo

Oulun Lippo saa unelmakattauksen, mutta sen reitillä Superiin on omat uhkakuvansa

Oulun Lippo on entisestään vahvistunut, mutta Kuopio ja Alajärvi ovat sille aitoja uhkia - kuten myös Superin karsinnat. Mahdollisuudet nousuun ovat kuitenkin hyvät.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 2.6.2021 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Kolme suurta

Oulu

Paras pelaajisto, lähes kaikki pelanneet Superia. Perusrungon muodostavat kokeneet peruslippolaiset Oskari ja Kasperi Salmela, Ari Lankinen, Tapio Salo ja  Tapani Piri sekä aiemmin hankitut Jimi Heikkinen ja erinomainen lukkari Mika Keski-Petäjä. Jo ennestään kovaan nippuun hankittiin täksi kaudeksi Harri Kolehmainen, Niko J. Korhonen ja Jonne Luhtavaara. Pelinjohtajaksi palaa Vimpeliä kaksi kautta luotsannut Markku Hylkilä. Hyvä ulkokenttä, erityisesti etukenttä, linjassa paljon eri variaatiota. Sisällä nopeutta riittävästi, ja vaihtajat hyviä, mutta kovat kotiuttajat Markus Hallasuota lukuun ottamatta puuttuvat. Ylivoimainen ennakkosuosikki. Aito mahdollisuus nousuun, sillä runkosarjan voittaja vastaansa Superin 14 tai 15 välisen karsinnan voittaja. Hankala putoamissarja olisi ollut kivinen polku Lipolle.

Kuopio

Oulun ykköshaastaja. Saa runkomiestensä, hyvien vaihtajien, Nestori Moisio ja Waltteri Hämäläisen sekä hyvien lyäjäjokereiden Teemu Nivalan ja Kasperi Laakso tueksi  yhteistyöseurastaan Joesuusta Seeti Surakan, Konsta Saarilehdon, Väinö Väänäsen ja Okko Rädyn kaltaisia lupaavia junioreita. Niko Tuikka ja Juuso Väisänen edustavat puolestaan sotkamolaista osaamista. Turvaa viimevuotiseen konseptiin, suunta ylöspäin.  Oulun pahin haastaja, mutta olisi yllätys, jos kampeaisi itsensä Superiin. Potentiaalinen karsintatrilleri Siilinjärveä vastaan mahdollinen, muttei todennäköinen.

Alajärvi

Nuorensi joukkuetta jo viime kaudeksi. Superin joukkueesta jäi jäljelle runkopelaajat Mikael Penninkangas, Nestori Yli-Sissala ja Ville Keltinkangas: Heidän rinnallaan on omia lupaavia nuoria: Juha ja Lauri Ihamäki, Tuukka Etula, kolmannen polven pesäpalloilija Anton Peltomäki ja nuori lyöjäjokeri Martti Viitasalo. Täksi kaudeksi hankittiin lisäksi Pyry Alanen Mansesta ja luottojyrä Tero Rantakangas Alavudelta. Vaarallisempi kuin viime kaudella, iso uhka Puijolle, miksei jopa Oulullekin.

Haastajat

Loimaa

Virallisesti Hyvinkään farmijoukkue, mutta läheskään kaikki Tahkon ykkösryhmässä harjoitelleet nuoret eivät edusta Loimaata vaan Ulvilaa. Loimaalla tahkolaisista koppari Luka Raesmaa ja etukenttäpelaaja Kaapo Kalmari. Lyöjäjokerit sarjan parhaimpia: Mansessa pelannut Tommi Malinen ja Tommi Angervisto. Joona Iivonen on Ykkösen parhaimpia lukkareita. Loimaa. Pelintekemisen rungon muodostavat Tommi Lehtonen ja Niko Julin. Taistelee tosissaan nelossijasta ja pääsystä karsimaan Superiin noususta. Loimaa elää vahvaa pesäpallobuumia, muutenkin kova palloilukaupunki.

Jyväskylän Lohi

Pyrkii eteenpäin ja ylöspäin. Hyvä seuraorganisaatio, innokas fanikulttuuri ja pirullinen kotikenttä Koskenharjulla. Joukkue ei ole nopea, mutta lyöntivoimainen, yllätysvalmis ja röyhkeä, mikä pohjautuu vahvoihin peruspelaajiin, Janne Palomäkeen, Aleksi Karttuseen, Alex Leinoseen, Matti Vilppolaan ja lyöjäjokeri Juuso Tajakkaan. Materiaalin kruunaavat hyvä tolpparilukkari Heikki Rantanen ja Imatralta saatu kärkimies Veeti Lankinen.

Ulvila

Ei virallista yhteistyösopimusta kenenkään kanssa, mutta saa paljon vahvistuksia Superista. Hyvinkäältä tulevat Jere Harjuvaara, Matias Kauppinen ja Luukas Levänen. Pelintekijöinä kokeneet sarjajyrät Rami Mäkinen ja Jesse Jokela, lyöjäjokerina kovaiskuinen pommittaja Petri Kulmala. Roikkunut pitkään Ykköspesiksessä, mutta seura ei lähde kiitoon, Miksi ei?

Kriittisellä rajalla

Vähäkyrö

Vähäkyrö kuuluu Alavuden ja Ikaalisten kanssa ryhmään, joista joku voi farmisopimusten natsatessa taistella jopa nelossijasta – mutta josta ei ole pitkä matka myöskään yhdeksänteen sijaan ja putoamiskarsintaan. Farmisopimus Vimpelin kanssa tekee Vähäkyröstä sarjan arvoituksellisimman joukkueen, sillä Vimpelistä on tarjolla viisi Superin tason vahvistusta: Aleksi Lassila, Lauri Vihriälä, Juho Heikkala, Mikko Vihriälä ja Miska Mortensen. Vähäkyrön menestyminen ja yllätysvalmius on riippuvainen täysin Vimpelin farmin tuomista pelimiehistä. Toki ikinuori lukkari Mika Joensuu, Markus Lehtiniemi ja vaihtaja Jari Ojanen ja Martti Alankikin ovat hyvää Ykkösen tasoa. Kannattaa varoa.

Alavus

Samanlainen tilanne kuin Vähäkyröllä, mutta farmisopimus ei tuo JymyJusseista samanlaista laatua kuin mitä Vähäkyrö saa Vimpelistä. Oskari Mäkelä, Eemeli Jaakkola, Tomi Ritola ja Rasmus Teppo ovat kuitenkin Ykköseen hyviä vahvistuksia, samoin Kossun reservistä tuleva Aapeli Suvisalmi. Omista peruspelaajista kannattaa mainita lukkari Antti Toivola, Joonas Riitilä, Elmeri Antila ja lyäöjokeri Mikko Mahlamäki. Soramonttuun tehty Alavuden kotikenttä on erikoinen ja vaikea pelattava vierailijoille. Erikoismaininnan ansaitsee seuran puheenjohtaja, manageri ja pelinjohtaja Toni Juurakko, johon koko seura tällä hetkellä henkilöityy.

Simo

Taloudellisesti yksi parhaiten hoidettu Ykköspesisseura. Farmi Kempeleen, mutta Kempeleen Superin ringistä ei tule juurikaan apuja. Joukkueen runkopelaajat Sami Ojala, Aleksi Hautala, Eera-Matti Karppinen ja Juha-Pekka Pellikka ovat kuitenkin Kempeleen kasvatteja. Omista nuorista ovat vahvimmin tulossa Juuso ja Joona Nousiainen. Superin kokemusta joukkueeseen tuo Pekka Hepokangas. Pirteä joukkue, mutta kuka lyö juoksut? Joutuu punnertamaan tosissaan välttääkseen putoamiskarsinnat.

Ikaalinen

Farmisopimus Kankaanpään kanssa, josta tulevat lukkari Rasmus Paananen, Eeli Uusitalo, Joe Vartiamäki, Niko Ehto ja Atte Piisi. Myös Joona Kettunen ja lukkarilupaus Miska Mäkiviita ovat Seinäjoen reservejä. Joukkueen rungon muodostavat Mansen Superiin nostaneet Juho Peltoniemi, Topi Moisio, Sampo Lähdesmäki, Joni Aalto.

Putoajaehdokkaat

Kannus

Nuori ja kokematon joukkue. Farmisopimus Pattijoen kanssa, mutta parhaat vahvistukset tulossa Kempeleeltä: Lauri Vuollo on sarjan paras lukkari ja etukentälle tuleva Aappo Savikoski Superin tasoa. Omista pelaajista suuressa roolissa Eeru Isohanni ja ikiaikainen Sami Lundström. Koettaa välttää karsinnat.

Laukaa

Jyväskylän seudun sitkeä pirulainen, joka ei luovu helposti pesisasemistaan. Farmi Siilinjärven kanssa farmi, mutta sieltä tulevien vahvistusten määrä ja taso arvoitus. Sebastian Lahti, Otto Hoffren, Ilari Kauhanen ja Roni Vainikainen olisivat Ykkösen tasolla hyviä vahvistuksia. Lukkari Santeri Räisänen ja etukentällä pelaava Roope Räisänen ovat myös entisiä siipeläisiä. Peruslaukaalaisia joukkueessa ovat Petrus Heinonen ja Teemu Repo. Vaarassa.