MM-kisojen avausottelussa kohtaavat näiden kisojen täydelliset kasvot

Jalkapallossa tämä on mahdollista. Synnyt Kolumbiassa, väärennät syntymätodistukseksi, että olet syntynyt Ecuadorissa. Ja sitten saat tietenkin pelata - Ecuadorissa!

Jalkapallon MM2022

MM-kisojen avausottelussa kohtaavat näiden kisojen täydelliset kasvot

Jalkapallomaailma valmistautuu yhteen historian kiistellyimmistä MM-kisoista. Siksi on täydellistä, että kisojen avausottelussa kohtaava Qatar ja Ecuador.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.11.2022 | KUVAT All Over Press

Päivän ottelu

A-lohko: Qatar-Ecuador

Ma klo 18.00 (Yle TV2)

MM-kisojen avausottelussa kohtaavat kisojen arvolle sopivasta kaksi turnauksen kiistellyintä joukkuetta.

Qatar on saanut rapaa niskaansa kiistanalaisesta kisaisännyydestä ja viimeksi siitä, että kahdeksaa Ecuadorin pelaajaa olisi yritetty lahjoa häviämään ottelu.

Ecuadorin osallistuminen MM-kisoihin oli pitkään epävarmaa, sillä Byron Castillon on epäilty väärentäneen syntymätodistuksensa, jotta hän voisi edustaa Kolumbian sijasta Ecuadoria. Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS päätti aiemmin tässä kuussa, että vaikka Castillo olikin syntynyt Kolumbiassa ja käytti väärennettyä syntymätodistusta, hän oli kuitenkin saanut laillisesti Ecuadorin kansalaisuuden ja on siksi oikeutettu edustamaan Ecuadoria.

Qatar ja Ecuador joukkueet perustavat pelinsä äärimmilleen vietyyn puolustuspeliin. Ecuador on pelannut seitsemän maaottelua peräkkäinen ilman tappiota ja sen verkkoon on tehty näissä otteluissa vain yksi maali, jonka teki MM-karsinnassa Argentiina. Vastaavasti Ecuador on soittanut näissä otteluissa maaliverkkoa vain kolmesti – voittaessaan Nigerian ja Cap Verden 1-0 ja pelatessaan 1-1-tasapelin Argentiinan kanssa.

Qatar on voittanut viisi edellistä otteluaan maalierolla 8-2. Vaikka vastus onkin ollut enemmän alakastia, voitot ovat silti voittoja.

Näistä asetelmista on helppo laskea, että otteluun lähdetään paitsi tasaisista, myös erittäin tarkoista taktisista lähtökohdista.

Kokoonpanon suhteen Qatarin ainoa huoli on Ahmed Alaaeldin, joka loukkaantui viimeisessä valmistavassa ottelussa Albaniaa vastaan. Toisaalta Alaaeldinin paikka avauksessa ei ole muutenkaan sementoitu, sillä kahdesta kärkipelaajan paikasta Qatarin 5-3-2-muodossa kamppailevat hänen lisäkseen myös Almoez Ali ja Akram Afif.

Ecuadorin ykkösase on edelleen kokenut Ennen Valencia. Fenerbahçessa pelaava 33-vuotias Valencia on iskenyt tällä kaudella Turkin liigassa 12 ottelussa jo 13 maalia.

Arvio:

Vedonlyöntitoimistot pitävät Ecuadoria ottelussa selvänä suosikkina. Sen voittoa pidetään yli 40-prosenttisen varmana. Ecuador on toki suosikki, mitä maalijuhlia ottelussa tuskin vietetään. Hyvä jos ottelussa nähdään edes yksi maali. Sen tekee todennäköisemmin Ecuador – ja tarkennettuna Ecuadorin Enner Valencia.

Entä sitten se lahjuskohu? Voisiko jalkapallon MM-kisoissa olla lahjontaa ja tulosmanipulaatiota?

Fifan ja jalkapallon historian tuntien mikään ei ole jalkapallossa ollut tähänkään saakka mahdotonta. Miksi se olisi sitä myöskään jatkossa?