Oulun Lippo voidaan tyrmätä ulos Superista jo ennen nousukarsintojen finaalia

Erik Lahti ja Hamina ovat valmiita haastamaan Oulun Lipon Ykköspesiksen nousukarsintojen välierissä.

Pesäpallo

Oulun Lippo voidaan tyrmätä ulos Superista jo ennen nousukarsintojen finaalia

Oulun Lippo yrittää neljäntenä syksynä peräkkäin nousua Superiin. Pekka Arffman varoittaa, että Lipon tie voi nousta pystyyn jo ennen finaaleita.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.8.2022 | KUVAT All Over Press

Ykköspesiksen nousukarsinnat alkavat keskiviikkona, kun Oulun Lippo kohtaa Haminan Palloilijat ja Alajärven Ankkurit Puijon Pesiksen. Pekka, joko tiedetään, mikä tai mitkä näistä joukkueista nähdään ensi kaudella Superpesiksessä?

Ei tiedetä. Monet ovat pitäneet Lipon nousua selvänä asiana, mutta se on kaikkea muuta kuin selvä. Lippo ei ole pelillisesti millään tavoin vakuuttanut ja lisäksi joukkueen arkea ovat sotkeneet maalliset asiat eli taloudellinen ahdinko ja epävarmuus siitä, saisiko Lippo noustessaan edes lisenssiä Superiin. Eikä sekään tietenkään ole ihanteellinen tapa yrittää sarjanousua, että kokenut Tapio Salo siirtyi kesken kauden Simon Kiriin.

Hamina on Oulun kannalta todella hankala vastustaja, enkä lähde millään tavoin ennakoimaan, kumpi joukkueista menee nousufinaaliin. Kumpi tahansa voi sen tehdä. Petri Tuuva on kokenut ja hyvä pelinjohtaja ja pystyy varmasti virittämään ja valmistamaan Haminan niin henkisesti kuin pelillisesti sellaiseen iskuun, että Hamina pystyy haastamaan tosissaan Oulun. Joukkueesta löytyy lukkari Elias Lahden kaltaisia hyviä yksilöitä sekä Juha Leskisen ja Joosua Rätön kaltaisia vaarallista lyöjiä eikä kokeneen Toni Laakson merkitystä voi koskaan unohtaa. Vallikenttä on tunnetusti hankala kenttä vastustajan kannalta, joten sekin siirtää punnuksia Haminan suuntaan.

From Manse vs Vimpeli to Cleveland vs Detroit. Pesäpallo and Baseball. Play now at LeoVegas!

Ehkä se, missä Hamina häviää Lipolle, on kokonaisuus. Lipon ryhmä kauttaaltaan tasaisempi, mutta luvassa on joka tapauksessa todella mielenkiintoinen ja täysin ympäripyöreä taistelu Ykköspesiksen nousufinaaliin pääsystä.

On myös hyvä muistaa, että Ykköspesiksen nousukarsinnat pelataan paras kolmesta järjestelmällä. Näin avausottelu voi muuttaa dramaattisesti otteluparin asetelmia ja muutenkin järjestelmä suosii haastajaa, koska sen mahdollisuudet yllätykseen ovat paremmat mitä vähemmän finaaliin pääsyyn vaaditaan voittoja.

Entä sitten Alajärvi-Puijo?

Siinä on sama juttu eli ottelupari voittajaa on turha lähteä ennakoimaan. Puijo lähti kauteen sarjan toiseksi suurimpana ennakkosuosikkina, mutta heidän paikka pudotuspeleissä ratkesi vasta viimeisellä kierroksella.

Alajärvi on sen sijaan positiivinen yllätys. Joukkue on hyvin alajärveläisvoittoinen ja siellä on Ykköspesiksen etenijätilaston voittaneen Mikael Penninkankaan johdolla muutamia sellaisia pelaajia, joilla olisi ollut käyttöä Superissakin.

Lisäksi Alajärven pelaaminen on ollut nousujohteista. Se voitti runkosarjan kahdeksasta viimeisestä ottelustaan seitsemän ja kävi hakemassa tämän putken aikana muun muassa puhtaan 2-0-vierasvoiton Liposta.

Mutta kuten sanoin, tästäkin parista tulee äärimmäisen tasainen ja jaksot ja ottelut voivat rakteta todella pieniin marginaaleihin.

Nyt tiedetään ne neljä joukkue, joista yksi nousee Superiin varmasti ja yksi pääsee karsimaan Superin putoamiskarsinnan hävinnyttä joukkuetta vastaan. Löytyykö tästä porukasta sellainen joukkue, joka voisi menestyä Superissa?

Jos nyt sivuutetaan nämä lisenssikysymykset, niin eihän tämä tilanne hyvältä vaikuta. Ykköspesiksen ja Superin välinen ero on kasvanut entisestään ja jos verrataan esimerkiksi tämän kauden Kankaanpäätä näihin neljään Ykköspesiksen kärkiseuraan, niin ero vaikuttaa paperilla pelottavan suurelta. Ja kuitenkin tämä sama Kankaanpää on saanut tähän mennessä Superissa 29 ottelussa vain seitsemän pistettä. Toki KaMalla on ollut kaiken maailman poissaoloja, mutta antaa se kuitenkin jonkinlaisen kuvan siitä, missä Superissa mennään.

Eli nousipa näistä joukkueista mikä tahansa, niiden jokaisen on pakko vahvistaa joukkuettaan, jos ne aikovat säilyttää ensi kaudella sarjapaikkansa tai puhumattakaan, että voitaisiin alkaa puhua menestymisestä.

Tekisi mieli sanoa, että niin paljon näistä yksikään joukkue ei näillä näkymin pysty vahvistumaan, että se voisi ensi kaudella taistella muusta kuin karsintojen ja putoamisen välttämisestä. Tai sitten pitää löytää jostain puolihullu Roope Ankka, joka syytäisi rahaa puolitajuttomia summia, mutta kuten Kankaanpään kohdalla on nähty, pelkillä nimillä Superista ei pisteitä saa.