Päätyykö Manchester United neymarien tielle vai kannattajien pelkäämään katastrofiin?

Jos Šeikki Jassim voittaisi kilpajuoksun Manchester Unitedista, hän haluaisi brittimedian mukaan ensitöikseen ostaa punapaitaan Neymarin.

JalkapalloValioliiga

Päätyykö Manchester United neymarien tielle vai kannattajien pelkäämään katastrofiin?

Manchester Unitedin tarjouskilpailussa eletään kriittisiä hetkiä. Tuleeko Neymar, Liverpoolin tie vai jäädänkö haistelemaan samaa ilmaa kuin tähänkin asti? Jukka Rönkä vastaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.5.2023 | KUVAT All Over Press

Manchester Unitedin tarjouskilpailun kolmas takaraja umpeutui perjantaina. Jukka, joko tiedämme, kuka voittaa kilpajuoksun Unitedista?

Emme todellakaan tiedä.

Vahvimmat ostajaehdokkaat, Šeikki Jassim ja Sir Jim Ratcliffe tekivät uudet tarjoukset ja lisäksi Thomas Zilliacus vahvisti, että hänen toisella kierroksella tekemänsä tarjous on edelleen aktiivinen.

Näistä tarjouksista Šeikki Jassimin tarjouksen uskotaan olevan yli viisi miljardia puntaa eli yli 5,6 miljardia euroa. Sir Jimin tarjouksessa Unitedin valuaation on sanottu olevan jopa hieman korkeampi, mutta erona näissä tarjouksissa on, että Šeikki Jassim ostaisi koko Unitedin osakekannan 100-posenttisesti, kun taas Sir Jim ostaisi vain 51-69 prosentin osake-enemmistön.

Are you ready? Get a 25€ combi free bet on your 1st deposit at Mr Green!

Zilliacus on toki edelleen mukana kisassa, mutta vaikka hän on saanutkin konseptistaan ja fanien ottamisesta mukaan osaomistajaksi sympatiapisteitä, hänen mahdollisuuksiinsa ei ole missään vaiheessa oikeasti uskottu. Brittimediassa on väitetty, etteivät myöskään Glazerit tai myyntiä järjestävä Raine Group pidä Zilliacusta vakavasti otettavana ostajaehdokkaana, mitä ikinä tuo termi sitten tarkoittaakaan.

Eli onko pelin henki se, että Unitedin uusi omistaja on joko Šeikki  Jassim tai Sir Jim Ratcliffe?

Ei välttämättä. Manchester Unitedin vuodesta 2005 omistanut Glazereiden perhe on jakautunut kahtia sen suhteen, myydäänkö Unitedia vai ei. Osa perheestä haluaisi jatkaa Unitedin omistajina joko siten, että Glazerit tai jotkut heistä omistaisivat Unitedin kokonaan tai he omistavat Unitedista osan. Siksi he alun perinkin ilmoittivat tutkivansa eri strategisia vaihtoja, joihin kuuluvat seuran myyminen, omistuspohjan laajentaminen tai uusien investointien järjestäminen.

Glazerit asettivat Unitedin myymiselle mielessään tavoitehinnan, jolla kaupat voitaisiin tehdä, mutta nyt jo kolmanteen kierrokseen venynyt tarjouskilpailu indikoi, etteivät he saaneet Unitedista haluamaansa hintaa kahdella ensimmäisellä kierroksella.

Jos he kokevat, etteivät nämä uusimmatkaan tarjoukset vielä riitä, silloin ollaan lähellä Unitedin kannattajien eniten pelkäämää vaihtoehtoa eli seuran jäämistä Glazereiden omistukseen. Se olisi kannattajien silmissä katastrofi.

Itse asiassa kannattajat eivät haluaisi Glazereiden jäävän seuraan edes osaomistajiksi. Siksi osa kannattajista vaati ennen sunnuntaista Aston Villa -ottelua järjestämässään protestissaan ”full sale only”, joka tarkoittaisi, että Glazereista päästäisiin kokonaan eroon.

Mitä näiden eri vaihtoehtojen toteutuminen tarkoittaisi Manchester Unitedin kannalta?

Jos Šeikki Jassim voittaisi kisan, United siirtyisi silloin siihen liigaan, jossa nyt ovat selkeimmin Manchester City ja Chelsea. Hän on myös luvannut investoida varsin mittavia summia Old Traffordin kehittämiseen, erilaisiin hankkeisiin paikallisessa yhteisössä sekä luonnollisesti joukkueen vahvistamiseen.

Se, tulisiko Unitedista Manchester Cityn kaltainen menestyskone vai Chelsean kaltainen tivoli, jäisi nähtäväksi. Nyt on uutisoitu, että Šeikki Jassim haluaisi ensitöikseen ostaa Neymarin. Jos kauppa on oikeasti hänen ideansa, silloin oltaisiin sillä tiellä, jota pitkin päästään tivoliin.

Sir Jimin paketissa avainkysymys olisi, ketä muut omistajat olisivat? Olisivatko he Glazereita, jotain ulkopuolisia omistajia vai sekoitus molempia. Se määrittelisi pitkälti myös sen, miten Unitedia lähdettäisiin kehittämään. Varmasti asioita painotettaisiin eri tavalla ja kompassin suuntaa säädettäisiin, mutta todennäköisesti nykyinen linja ei radikaalisti muuttuisi. Parhaimmillaan Sir Jimin omistus voisi tarkoittaa Liverpoolin kaltaista tietä.

Jos Glazerit jatkavat pääomistajina, silloin mikään ei muuttuisi. He olisivat edelleen epäsuosittuja omistajia, mutta Unitedilla on ollut samat epäsuositut omistajat nyt yli 17 vuotta ja elämä Old Traffordilla on asettunut omiin uomiinsa.

Milloin Manchester Unitedin omistajakisa ratkeaa?

Nyt on puhuttu kesäkuun alusta ennen siirtoikkunan avautumista, mutta kaikki on Glazereiden käsissä. Aikataulut eivät ole tähänkään asti pitäneet, joten aikatauluista ei kannata hirveästi perustaa.

Neljättä tarjouskierrosta tuskin kuitenkaan enää tulee. Šeikki Jassimin ja Sir Jimin tarjouksia on pidetty viimeisinä tarjouksina eivätkä edes Glazerit ole niin hervottomia vitsiniekkoja, että he edes esittäisivät vielä uutta tarjouskierrosta.