Palkkaisitko tämän näköisen miehen omaan F1-talliisi?

Valtteri Bottas hakee Miamista kauden avauspisteitä.

Formula 1

Palkkaisitko tämän näköisen miehen omaan F1-talliisi?

Valtteri Bottaksella on Miamissa sauma avata MM-pistetilinsä, sillä rata sopii Sauberille. Ensi kauden tallipaikka on sen sijaan edelleen kiven alla.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 3.5.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Valtteri Bottaksen edellinen kisa Kiinassa tyssäsi ikävästi moottoririkkoon. MM-pisteet olivat sitä ennen näköpiirissä.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari toivoo, että moottorin säädöissä onnistutaan nyt paremmin, sillä Miamin rata voi jopa sopia suomalaiskuskille. Kyseessä on jälleen myös sprintti-viikonloppu.

”Alkukausi on jo osoittanut, että Bottaksen MM-pistejahti on yhä enemmän onnenkantamoisten kuin minkään muun varassa. Sarjan Top 5 -tallia ovat niin varmoja suorittajia ja pisteissä aina kiinni, että jotain teknistä ongelmaa tai kolaria pitäisi heille tapahtua, että Sauberit saisivat tilaisuutensa”, Mustakari aloittaa.

”Viime kisan sprintin aika-ajossa Bottas onnistui ihan hyvin. Hän oli yhdeksäs. Miamin rata on saman tyyppinen kuin Shanghain kisanäyttämö sikäli, että siellä ajetaan taas pitkää suoraa talla pohjassa. Ohituksia tulee, mutta säätöjä mitataan erityisesti radan syheröllä osuudella mutkissa 11-16. ”

”Hitaat mutkat ratkaisevat enemmän kuin nopeat ja juuri niissä säätöjen on oltava piirulleen kohdillaan ja toimittava toivotusti. Edellisessä kisassa Bottaksen voimanlähdettä säädettiin isolla riskillä kisaan, joten nyt sitä ei ihan kannata samaan tappiin viritellä.”

Bottas etsii yhä myös uutta tallipaikkaa. Hänen tallipaikkajahtinsa koki ison takaiskun, kunSauber palkkasi tallin toiseksi kuljettajaksi Nico Hülkenbergin. Bottas kertoi Miamissa, että hän on neuvotellut useamman tallin kanssa.

”Varmasti neuvotteluja on käyty useammalla rintamalla, mutta Bottaksen vaihtoehdot ovat hyvin kapeat. Monet ennakoivat jo, ettei yhtään suomalaiskuskia ole ensi kaudella enää F1-sarjassa. Itse en ole vielä luopunut toivosta, sillä uskon Bottaksen kovaan ammattitaitoon ja kokemukseen. Sääntömuutosvuonna 2026 kokemus tulee olemaan valttia.”

Mustakarin mukaan tallipaikkaan saattavat tiukassa valintatilanteessa vaikuttaa pienet ja jopa toissijaiset asiat.

”En tiedä, onko esimerkiksi Bottaksen hiustyyli hänelle plussa vai haitta? Kuten tiedetään F1-piirit ovat hyvin konservatiiviset ja vielä konservatiivisemmat ovat niiden kansainvälisten jättiyritysten asenteet, jotka F1-tallien toimintaa sponsoroivat. Minulle on se ja sama miltä kuski näyttää, mutta viulut maksaville tahoille ei ole.”

”Bottas ajoi kuitenkin maastopyöräilykisoissa ikäluokkansa MM-paikan viime viikonloppuna, joten äijä on enemmän kuin huippukunnossa. Ajo-osaamisesta tai fyysisestä kunnosta homma ei hitsaa”, Mustakari sanoo.