Päävalmentaja kantoi TPS:ssä vastuun, vaikka todelliset syylliset ovat muualla: ”Pöyristyttävää kaksinaismoralismia”
Tommi Miettisestä tuli TPS:n päävalmentaja. Samalla oven avauksella lähti Jussi Ahokas. Eetu Pennanen nostaa esiin Erkka Westerlundin ja TPS:n urheilujohdon roolin.
TPS antoi kenkää päävalmentajalleen Jussi Ahokkaalle ja palkkasi KalPan sopimuskauden päätteeksi jättäneen Tommi Miettisen. Eetu, mitä ajattelet tästä?
Ensimmäinen ajatukseni oli, että millaiseen paikkaan Miettinen oikein on joutumassa? Mediassa TPS:n kauden päätyttyä on puitu paljon seuran sisäisiä hierarkioita ja vaikuttaa siltä, ettei Ahokkaalla ollut enää ainakaan tällä kaudella kaikki langat käsissään.
Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, Miettisellä lienee kahden vuoden ja mahdollisten optiovuosien sopimuksensa aikana edessä vielä vastaavanlaiset valtataistelut kuin Ahokas on mediatietojen mukaan läpi käynyt.
Ahokkaan kohtalo on mielestäni raju. Vielä viime kaudella nuorten maailmanmestaruudenkin voittanut käskijä vei joukkueensa loppuotteluun. Vaikka päättynyt kausi oli kiistatta pettymys, ei yhden kauden epäonnistumista voi pelkästään Ahokkaan niskoille syytää.
Erikoiselta ratkaisu tuntuu varsinkin siinä valossa, kun ottaa huomioon, mitä TPS:n hallituksessa istuva Erkka Westerlund lausui syksyllä. Westerlund on myös Suomen Ammattivalmentajien puheenjohtaja ja tässä roolissa hän kommentoi muun muassa Yle Urheilulle Jouko Myrrän Ilveksestä saamien potkujen jälkimainingeissa seuraavin sanakääntein:
”Kun valmentajaa kohdellaan, niin kuin Myrrää on kohdeltu, se ei missään tapauksessa nosta tämän ammatin arvoa. Minusta meillä ei ole varaa vaikeuttaa lahjakkaiden ihmisten toimintaa sillä, ettei sopimuksista pidetä kiinni”, Westerlund sanoi ja jatkoi.
”Yhdistyksen suunnasta nämä (potkut) ovat suomalaisen valmentajuuden kannalta huono asia. Pitäisi uskoa pitkäjänteiseen tekemiseen, sitähän valmentaminen viime kädessä on.”
Mielestäni tämä on pöyristyttävää kaksinaismoralismia, kun ottaa huomioon kuinka tuulinen paikka TPS:n päävalmentajan pesti on ollut Westerlundin aikana syksystä 2019 lähtien. Kalle Kaskinen aloitti syksyllä 2019 ja sai potkut kauden aikana. Loppukauden valmensi Marko Virtanen.
Super offer: Sign now + double your deposit plus 200 free spins at Mr Green!
Raimo Helminen pestattiin vuodeksi ja vei joukkueen loppuotteluun. Jatkoa ei tullut. Jussi Ahokas sai valmentaa kaksi kautta, mutta hänenkin taipaleensa päättyi potkuihin.
TPS:n tiedotteessa toimitusjohtaja Aki Holma korosti päävalmentajan vastuuta Liiga-joukkueen tuloksesta. Mitä ajattelet tästä?
Totta kai päävalmentajalla on tuloksesta iso vastuu, mutta TPS:n urheilujohto näyttää päässeen tästäkin kaudesta kuin koira veräjästä. Päävalmentaja tuntuu Turussa vaihtuvan tiuhaan, mutta mikä on julkisuudessakin pyörityksessä kauden jälkeen olleen Rauli Uraman vastuu?
Eri tietojen mukaan Urama on Liigan selvästi parhaiten palkattu urheilujohtaja. Hän ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan vastaa pelaajarekrytoinnista, vaan Mika Suoraniemi ja Tomi Kallio kasaavat kokoonpanoa.
Uraman apuna, eräänlaisena sparraajana on toiminut Erkka Westerlund ja Saku Koivukin. TPS:llä on koko Liigan suurin ja kallein urheilujohto, mutta silti se joutuu kerta toisensa jälkeen turvautumaan päävalmentajapotkuihin.
Kieltämättä taas tuntuu siltä, että syytön tai ainakin vähemmän syyllinen mies kärsi potkujen muodossa ja urheilujohto porskuttaa heikosta suorituksesta huolimatta.
Entä millaisen tekijän TPS saa Tommi Miettisestä päävalmentajan paikalle?
Miettinen osoitti tällä kaudella olevansa erittäin hyväkin valmentaja. Toinen kysymys kuitenkin onkin, onko hän merkittävästi parempi vaihtoehto kuin Ahokas?
Jos puhtaasti pelillisiä asioita miettii, TPS:ltä vajaaksi jäi kahdella Ahokkaan kaudella hyökkäyspeli. Miettinen voi tuoda siihen omia mausteitaan, mutta olosuhde valmentaa tuskin muuttuu yhtään Ahokkaan tilannetta helpommaksi.
Äkkiseltään voisi ajatella, että Miettisen TPS olisi aktiivisempi painos Ahokkaan versiosta, mutta se ei vielä sinänsä menestyksen kannalta tarkoita mitään. Kovin moni palanen on vielä tässä vaiheessa levällään.
Lopulta päävalmentajan vaihtaminen oli tuskin sitä, mitä TPS olisi tässä vaiheessa eniten tarvinnut.