Palkkasiko HJK:n oikean urheilujohtajan vai käytännön asioita hoitavan juoksupojan?

Topi Keskinen on HJK:n tulevaisuutta - ainakin loppukauden ajan.

JalkapalloVeikkausliiga

Palkkasiko HJK:n oikean urheilujohtajan vai käytännön asioita hoitavan juoksupojan?

Vesa Mäen palkkaaminen HJK:n urheilujohtajaksi on mielenkiintoinen ratkaisu: Saako hän Klubissa todellista valtaa vai tuleeko hänestä pelkkä juoksevien asioiden hoitaja?

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 7.9.2023 | KUVAT All Over Press

HJK:n uuden urheilujohtajan Vesa Mäen onnistuminen Suomen suurimman jalkapalloseuran urheilujohtajana tiivistyy kahteen kysymykseen: Millainen osaaja Mäki on itse ja millainen hänen roolinsa ja asemansa HJK:ssa tulee olemaan?

Aloitetaan Mäestä.

Mäki on 52-vuotias pitkänlinjan jalkapallovaikuttaja. Hänen oma peliuransa päättyi polvivammoihin jo ennen aikuisikää. Sen jälkeen hän on toiminut Turussa ja Varsinais-Suomessa lukuisissa eri tehtävissä jalkapallossa – valmentajana, kilpailupäällikkönä, valmentajien kouluttajana, pelaajakehittäjänä, seurajohtajana ja konsulttina.

Vuosina 2017-2021 Mäki työskenteli FC Interissä aluksi kehitysjohtajan tittelillä urheilujohtajana ja myöhemmin koko seuran toimitusjohtajana ja Veritas Stadionin ja sen ravintolan toimitusjohtajana.

2.06 for Finland to beat Kazakstan 7/9/2023. Worth of trying? Play now at Stake.com!

Interin vuosina hän työskenteli kolme vuotta läheisessä yhteistyössä Interin silloisen päävalmentajan José Riveiron kanssa. Mäki pääsi noina vuosina näkemään aitiopaikalta, millaisista tekijöistä hyvä ja ammattimainen valmennusarki tänä päivänä jalkapallossa rakentuu.

Toki hänellä itselläänkin oli siihen vahva pohja oman ammattitaitonsa ja koulutuksensa kautta. Kaikkien muiden meriittien lisäksi Mäellä on myös UEFA Pro-valmentajalisenssi.

***

Se, miten hyvin Mäki onnistuu HJK:n urheilujohtajana, ei riipu kuitenkaan pelkästään Mäestä ja hänen osaamisestaan.

Toinen kriittinen muuttuja on hänen roolinsa, asemansa ja valtansa muodostama kolmio: Saako hän oikeasti johtaa HJK:n urheilutoimintaa vai tuleeko hänestä enemmän ylemmän seurajohdon juoksupoika?

En manaa mitään, mutta valitettavan monessa suomalaisessa ja myös kansainvälisessä seurassa urheilujohtaja on enemmän käytännön asioiden hoitaja kuin henkilö, joka tittelinsä mukaisesti johtaisi seuran urheilutoimintaa.

Pidän itse urheilujohtajan tehtävään jalkapalloseuran avainroolina.

Ideaalisessa mallissa urheilujohtaja olisi kaiken urheilutoiminnan keskiössä. Hänellä olisi ympärillään yhteen hiileen puhaltava jalkapallon ammattiosaajien muodostama ydinryhmä, joka lähtisi kehittämään ja viemään pitkäjänteisesti seuraa yhdessä seurajohdon kanssa sovittuun suuntaan.

Todellisuudessa tilanne on kuitenkin monessa seurassa se, että samaa soppaa hämmentää useammat kokit riippumatta siitä, mikä heidän ymmärryksenä jalkapallosta ja sen lukemattomista muuttujista on.

Siellä voi olla yli-innokas ja pienimpiinkin päätöksiin lusikkansa työntävä seuran puheenjohtaja, siellä voi olla kaikkitietäviä hallituksen jäseniä, joilla on omat näkemyksensä siitä, kenen pitäisi pelata vasempana laitahyökkääjänä tai oikeana pakkina, ja siellä on kaiken maailman juonittelijoita ja välistä vetäjiä, jotka katsovat ymmärtävänsä jalkapallosta enemmän kuin urheilujohtaja tai päävalmentajana.

Juuri tästä ristiriidasta kumpuavat monet ongelmat jalkapalloseuroissa.

***

On ymmärrettävää, että jalkapallossa erotetaan päävalmentajia heikkojen tulosten vuoksi. Usein potkujen taustalla on kuitenkin potkuista päättävien henkilöiden ymmärtämättömyys jalkapallovalmennuksesta. Ei ymmärretä, missä joukkueen pelillinen ja valmennuksellinen prosessi menee tai miksi päävalmentaja vaatii joitakin täysin arkisia asioita.

Tällaisessa tilanteessa syntyy helposti kaksi leiriä – päävalmentajan ja hänen lähimpien luottoihmistensä leiri ja seuran hallituksen leiri.

Leiriytymiskierteen seuraava vaihe on, että päävalmentajaa aletaan – kuten AC Oulussa ja KTP:ssä pitkälti tapahtui – helposti pitää hankalana ja yhteistyökyvyttömänä, vaikka todellisuudessa hän vain vaatisi ja pitäisi kiinni sellaisista asioista ja näkemyksistä, joista hänen ammattivalmentajana kuuluisikin pitää kiinni ja vaatia.

Jos näiden kahden maailman välissä olisi osaava urheilujohtaja, hän pitäisi huolen siitä, että jalkapallon ammattiosaajat saavat keskittyä omaan tehtäväänsä ja innokkaat hallituksen jäsenet pysyisivät omassa ruodussaan.

***

Millaisen aseman Mäki saa tai saa otettua HJK:ssa?

Hyvä kysymys.

Nyt on annettu ymmärtää, että yksi Mäen ensimmäisistä tehtävistä olisi lukita HJK:n edustusjoukkueen ensi kauden valmennustiimi?

Tarkoittaako se, että Mäki on keskeinen tekijä siinä, kuka on HJK:n päävalmentaja ensi kaudella vai onko se päätös jo tehty tai tekeekö sen päätöksen tosiasiallisesti joku muu ja Mäki vain siunaa muiden päätökset?

Jos päätös on jo tehty ennen Mäen valintaa, se on silloin tehty – mutta jos päätöstä ei ole vielä tehty, Mäen pitäisi siinä tapauksessa johtaa päävalmentajan rekrytointiprosessia, vaikka virallisen päätöksen hänen esityksestään tekisikin esimerkiksi seuran hallitus.

En tartu tähän asiaa tämän enempää, mutta tällaiset asiat paaluttavat sen, miten vahva Mäen asema tulee HJK:ssa olemaan. Onko hänellä oikeasti valtaa organisoida ja johtaa HJK:n ja Klubi 04:n urheilutoimintaa vai hoitaa pelkästään käytännön juoksevia asioita?

Vaikka HJK:n seurajohdosta löytyy ymmärrystä ja näyttöjä seuratoiminnan osaavasta johtamisesta, kaikki signaalit eivät ole kuitenkaan kirkkaan värisiä. Olkoon siitä esimerkkinä vaikka pitkään jatkunut voimakas ristiveto HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden ja heinäkuussa potkun saaneen päävalmentaja Toni Koskelan välillä.

Ehkä mielenkiintoisinta siinä ristivedossa olisi avata, millaisista asioista seuran toimitusjohtaja ja päävalmentaja väänsivät kättä.