Pasi Mustosen keittämä Räty-soppa muuttui entistäkin käsittämättömämmäksi

JääkiekkoPeking 2022

Pasi Mustosen keittämä Räty-soppa muuttui entistäkin käsittämättömämmäksi

Noora Rädyn olympiajoukkueesta pudottamisen takana ovat muut kuin urheilulliset syyt, arvioi Samuel Savolainen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.1.2022 | KUVAT All Over Press

Naisleijonien joukkue julkistettiin torstai-iltana. Suurin huomio kohdistui lopulliseen sinettiin sille, että Noora Räty todella ei ole mukana olympiajoukkueessa. Samuel, mitä ajatuksia päävalmentaja Pasi Mustosen perusteluista asialle herättivät?

Nyt kun nämä valinnat ja perustelut lopulta kuultiin, asia on vain entistä käsittämättömämpi ja sakeampi. Mustonen puhui kyllä jotain roolisopivuudesta, mutta sanoi, että Räty on ykkösmaalivahti Anni Keisalan varanainen, mikäli hänelle sattuisi jotain. Ei tässä muuta voi kuin ihmetellä, miksi Räty ei sitten ole kisoissa joukkueen mukana paikan päällä?

Ei kai tässä koronatilanteessa sormia napsauttamalla voida tulla pelaamaan? Eihän tämä perustelu oikeasti kestä mitään päivänvaloa. On täysin ymmärrettävää, että Keisala on Mustosen papereissa ykkösmaalivahti, mutta eihän siitä olekaan kyse.

Uskotko, että tuo oli Mustosen perustelu – vai se, jolla seliteltiin asiaa jollain tavalla kohua hälventäen?

Näillä perusteluilla kohu ei kyllä hälvene. Hämmentyneenä Mustosen puhetta kuuntelin. Entistä enemmän vahvistuu käsitys, että kyse on kerta kaikkiaan jostain aivan muusta kuin pelillisistä asioita. Olisi Mustonen nyt voinut sanoa ihan suoraan, mikä oli oikea syy. Uskallan väittää, että tämä se ei voinut olla. Ja jos oli, voin vain sanoa, että en ymmärrä tuota perustelua pätkän vertaa.

Käytännössähän Mustonen myönsi, että Räty on joukkueen toiseksi paras maalivahti. Joten aika upporikasta ja rutiköyhää pelataan, jos Keisalalle sattuisi jotain. Turnauksessa mukana olevat maalivahdit käytännössä tietävät nyt, että he ovat vain penkinlämmittäjiä – ja jos ykkösvahti loukkaantuu, niin sitten on tarkoitus lennättää Räty paikalle. Kuten Annina Rajahuhta hyvin Discoveryn studiossa sanoi, ei tässä heitetty märkää rättiä vain Rädyn kasvoille vaan myös muiden valittujen maalivahtien kasvoille.

Tällaista perustelua en kyllä koskaan ole kuullut ja valitettavasti ei sitä nyt mitenkään kovin innovatiivisena voi pitää – vaan päinvastoin sekoiluna.

Mitä mieltä olet ylipäätään koko Räty-vyyhdistä?

Onhan se onnetonta, että tällainen farssi tähän on saatu aikaan. Puhutaan kuitenkin olympialaisista ja nyt joukkue lähtee sinne tällainen ikävä varjo niskassaan.

Ensin on syytetty lainrikkomisista, on pyydetty anteeksi, sitten on julkisuuteen annettu ymmärtää, että rauhanpiippua on polteltu. Räty on lopulta kutsuttu olympialeirille ja annettu ymmärtää, että reilu mahdollisuus kisoihin. Pelaaja torjui pelaamassaan harjoitusottelussa nollapelin – eikä se sitten riitäkään olympiavalintaan.

Kun Mustonen vahvistaa, että Räty on se toinen ykkösmaalivahtina pelaamaan kykenevä pelaaja, välitetään sellainen vaikutelma, että kyse todella on jostain aivan muusta kuin urheilullisista asioista. Muuhun päätelmään ei voine tulla. Huomasinpa myös ajatelleeni, että olisikohan tällainen tilanne päässyt syntymään, jos Kalervo Kummola olisi vielä liiton johdossa, eikä nämä oikein mihinkään asiaan mitään kantaa ottamattomat nukkumatit. On nimittäin erityisesti muun joukkueen kannalta sääli, että aikuisten ihmisten on pitänyt tähän pisteeseen saakka ajautua. Tilanteessa ei ole voittajia, vaan vain häviäjiä.