HJK:lla on kaikki mahdollisuudet, sillä Silkeborg ei ole voittamaton jättiläinen

Murilo oli elementissään, kun HJK pudotti edellisellä kierroksella Mariborin.

EurocupitIl PinturicchioJalkapallo

HJK:lla on kaikki mahdollisuudet, sillä Silkeborg ei ole voittamaton jättiläinen

HJK:lla on taskussaan jo varma paikka vähintään Konferenssiliigan lohkopeleissä - mutta sillä on kaikki mahdollisuudet päästä myös Eurooppa-liigan lohopeleihin.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 18.8.2022 | KUVAT All Over Press

HJK selvitti odotetusti kaoottisen Mariborin ja varmisti paikkansa toisena vuotena peräkkäin eurocupien lohkopeleissä, mikä on massiivinen asia Klubin kannalta niin urheilullisesti kuin taloudellisesti.

Paikka Konferenssiliigan lohkopeleissä on jo nyt varma, mutta HJK:lla on mahdollisuus korottaa kisastatusta, kun se kohtaa Eurooppa-liigan karsintojen finaalikierroksella tanskalaisen Silkeborgin. Ensimmäinen osaottelu pelataan torstaina Helsingissä ja toinen viikon päästä Silkeborgissa.

HJK lähtee ottelupariin huomattavasti paremmasta tilanteesta kuin Maribor-otteluihin, sillä HJK:lla on takanaan haastava ja henkisesti raskas kausi kotimaan kentillä. Joukkuetta ovat koetelleet lukuisat loukkaantumiset, eikä peli ole kulkenut.

Voitto Mariborista ja eurocupien lohkopeleihin pääseminen ovat varmasti tuoneet positiivista energiaa pukukoppiinsa. Klubi voi lähteä yrittämään Silkeborgi kaatamista myös siinä mielessä paineettomassa tilassa, että mitään katastrofivaihtoehtoa ei enää ole, vaikka Silkeborg ei kaatuisikaan.

***

HJK on saanut pelillisesti asioita paremmalle mallille Lucas Lingmanin saavuttua loppukaudeksi takaisin Klubiin. Toinen suuri onnistuja viime peleissä on ollut David Browne, joka on varmasti merkattu mies Silkeborgin papereissa. Santeri Hostikka sai tärkeän onnistumisen Mariboria vastaan ja häneltä sopii odottaa jatkossa parempaa.

Puolustuslinjaan HJK kaipaisi edelleen kipeästi esimerkiksi Joona Toiviota, joka toisi laatua ja hyvää päätöksentekoa HJK:n pelinavaamiseen.

Silkeborg on otteluparissa pienoinen suosikki, vaikka kysymys ei olekaan mistään Tanskan jättiläisestä. Silkeborg nousi Tanskan Superligaan vasta viime kaudeksi ja joukkue nappasi monien yllätykseksi paikan eurocupeissa. Silkeborg oli viime kauden runkosarjan jälkeen kuudentena, mutta nousi ylemmässä loppusarjassa lopulta peräti kolmanneksi.

Joukkue on uudistunut täksi kaudeksi tuntuvasti. Se on aloittanut kautensa lupaavasti, sillä Silkeborg on viiden kierroksen jälkeen sarja toisena. Pisteitä sillä on koossa kymmenen.

Joukkueen avainpelaaja ja tärkein maalintekijä on kokenut hyökkääjä Nicklas Helenius, joka on ollut joukkueen talismaani myös kahdella edellisellä kaudella. Tällä kaudella Helenius on osunut viidessä pelissä neljä kertaa. Aston Villassakin aikoinaan kolme Valioliigan ottelua pelannut Helenius iski viime kaudella Superligassa 17 maalia.

Hyvää taustatukea Heleniukselle on antanut tälläkin kaudella laidassa tai toisena hyökkääjänä viihtyvä Nicolai Vallys. Ainakin näitä kahta pelaaja on HJK:n syytä varoa. Helenius on vahva pääpelaaja ja Vallys erittäin taitava liikkumaan syvyyteen. Vallys saattaa leikata vasemmalta laidalta aina etutolpalle asti tekemään maalia oikeilta tulevista keskityksistä. Kun Helenius saa pallon, Vallys lähtee yleensä saman tien leikkaamaan linjan taakse. Duo on muutenkin kuin maalien kautta keskeinen osa Silkeborgin hyökkäyspelaamista.

Pelinavaamisessa Silkeborg pelaa maltilla ja rauhassa, eikä se epäröi avata lyhyellä. Maalivahti Nicolai Larsenilla on pitkä ura takana Tanskassa ja väliin mahtuu myös ranskalainen visiitti Guingampiin. Torjuntatekniikat Larsenilla on kunnossa, mutta jalalla pelaamisessa hän on hiukan altis huonoille teknisille suorituksille. HJK:n olisikin hyvä painostaa Larsenia.

Silkeborgilla on useampi hyvä pääpelaaja. Siksi se on vaarallinen hyökkäyspään erikoistilanteissa, mutta vastaavasti omat puolustuserikoistilanteet ovat hiukan yllättäen olleet epävarmoja. Ongelma on paljolti se, että Silkeborg käyttää lähes totaalista miesvartiointia, jota on ylipäätään vaikea tai jopa mahdoton saada toimimaan kunnolla.

On kiinnostavaa nähdä, kuinka erikoistilannekilpailussa käy, sillä HJK on ollut hyvä omissa kulmapotkuissaan, mutta toisaalta puolustaessa on haasteita riittänyt.

***

Pelillisesti Silkeborg on hiukan edellä HJK:ta, mutta erikoistilanteet ja HJK:n kehittynyt pelaaminen antavat sille kaikki mahdollisuudet pelata voitosta. Olennaista on löytää vastaus Silkeborgin 4-3-3-muotoon. Se lienee selvää, että 5-3-2-puolustusmuoto ei ole oikea vastaus.

Jos HJK yltää omaan hyvään esitykseen ja taktisesti onnistuneisiin otteluihin, ottelupari saattaa hyvinkin ratketa vasta ensi viikon toisessa ottelussa jatkoajalla. Se kertoo, kuinka pienestä jatkopaikka tulee todennäköisesti olemaan kiinni.

En ole ihan varma, onko HJK tähän tämän kauden näyttöjensä perusteella vielä ihan valmis siihen, että se pystyisi pelaamaan omalla maksimitasollaan Silkeborgia vastaan. Toisaalta myös Silkeborg on horjutettavissa. Varsinkin tappioasemaan joutuminen voisi olla Silkeborgille mielenkiintoinen haaste, sillä joukkueella  ei ole selkänojanaan kokemusta europelestä. Silkborg voitti toki vuonna 1997 jopa Intertoto-cupin, mutta siitäkin on aikaa jo neljännesvuosisata.

Luvassa on siis mielenkiintoinen ja tasainen ottelupari – mutta tasaisuus edellyttää, ett HJK onnistuu omassa pelisuunnitelmassaan. Muussa tapauksessa Silkeborg marssii rutiininomaisesti Eurooppa-liigaan ja Klubi lähtee tavoittelemaan parannusta viime kauden esityksiinsä Konferenssiliigassa.

ElmoTV seuraa ottelun tapahtumia Live-seurannassa. Ottelu alkaa kello 19.00 ja ottelun käänteitä analysoi Joel Perovuo.

Darwin Nunez