Patrik Laine halusi parempaa asemaa Jetsissä, mutta hän ei ollut sen arvoinen pelaaja

JääkiekkoNHL

Patrik Laine halusi parempaa asemaa Jetsissä, mutta hän ei ollut sen arvoinen pelaaja

Patrik Laine on uuden tilanteen edessä uudessa seurassaan Columbuksessa. Siinä mitataan häntä pelaajana.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 24.1.2021 | KUVAT All Over Press

Patrik Laine nousi heti NHL:n avausviikkoina otsikoihin, kun alkaneen NHL-kauden ensimmäinen iso pelaajakauppa julkistettiin lauantaina. Kaupan olennaiset palaset koostuivat Laineesta, joka siirtyi Winnipeg Jetsistä Columbus Blue Jacketsiin, ja Pierre-Luc Dubois’sta, joka siirtyi toiseen suuntaan.

Molemmat pelaajat olivat ilmaisseet halunsa siirtyä seuroistaan pois, joten kauppaa ei voi varsinaisena yllätyksenä pitää.

Suomalaisittain tietenkin mielenkiintoista on se, miten Laineen taival käynnistyy Columbuksessa. 22-vuotiaan hyökkääjän siltasopimus päättyy tähän kauteen, joten tulevat kuukaudet ovat elintärkeitä myös tulevaa sopimusta ajatellen.

Pelillisesti Columbuksessa Laineelta odotettaneen enemmän ja monipuolisemmin kuin Winnipegissä. Se on suomalaispelaajalle haaste.

Klassinen maalintekijä

Suomalaisessa mediassa Laineelle on vaadittu kovaankin ääneen lisää vastuuta ja parempaa asemaa Jetsissä. Myös Laine on janonnut vierelleen huippusentteriä.

Kysymys kuuluu, miksi Lainetta ei nostettu ykköslaituriksi Winnipegissä?

Yksinkertainen vastaus on se, että Laine ei pelaajana ansainnut yhtään sen enempää kuin Winnipegissä sai. Ja tulee muistaa, että eivät asiat kovin huonosti Winnipegissä olleet. Ylivoimalla Laine sai nauttia Blake Wheelerin neliön puhkaisevista syötöistä. Tasaviisikoin samassa ketjussa viiletti muun muassa Kyle Connorin, Nikolaj Ehlersin ja viimeisimpänä Paul Stastnyn kaltaisia pelaajia.

Laineen kohdalle luotu narratiivi on hieman vanhanaikainen. Ajatellaan, että on klassinen maalintekijä ja vierellä pelintekijä, joka ruokkii maalintekijää.

Vanhanaikainen se on siksi, että NHL:ssä huippuhyökkääjiltä odotetaan sitä, että he kykenevät itse luomaan eri tavoin hyökkäysuhkaa. Siitä näkökulmasta Jetsissä oli monta laitahyökkääjää Lainetta edellä.

Se on Laineen yksi perustavimmista ongelmista pelaajana: hän on ikään kuin ruokittavana ja on lopulta jopa enemmänkin rasite. Ja se näkyy myös edistyneissä tilastoissa. Niin laukaisuhallinnassa kuin maaliodottamissa Laineen tilastot ovat Jetsin heikoimmasta päästä, ja selvästi monia muita kärkihyökkääjiä heikommat.

Laineella on yhä ongelmia ja puutteita kiekonkäsittelyssä ja kiekollisissa ratkaisuissa, etenkin nopeissa, muuttuvissa tilanteissa paineen alla ja laitojen lähellä. Taustalla on toki motorisia juttuja: Laineen kiekonkäsittelyn tekniikka ei ole huipputasoa. Myös luistelussa ja suunnanmuutoskyvyssä on haasteita.

Laine pelaa hitaasti, toisinaan yliyrittää: hän ottaa liian usein liian paljon kosketuksia kiekkoon ja siten hidastaa viisikkonsa hyökkäämistä. Jotta Laine voi olla tehokkaampi ja hyödyllisempi, hänen on riisuttava pelistään ylimääräisiä asioita pois.

Läpi sormien

Laukauksesta hänet tunnetaan, mutta NHL-peliä ajatellen myös siinä on muutama kysymysmerkki. Mikäli Laine ei pääse laukomaan suoraan syötöstä, hän usein ottaa yhden kosketuksen liikaa kiekon kanssa ja paljastaa aikeensa. Laukaus ei lähde riittävän nopeasti eri asennoista.

Laineen maalintekopotentiaalia merkittävimmin rajaava tekijä on kuitenkin se, että Laine laukoo keskimäärin todella kaukaa, sellaisilta sektoreilta, joissa maalinteon todennäköisyys on melko pieni. Hän ei pysty kiekollisena tai kiekottomana murtautumaan parhaille maalintekosektoreille, eikä aina sinne edes pyri. Näin laukaukset tulevat vastustajan viisikon ulkopuolelta.

On hyvä huomioida, että viimeisen kahden kauden aikana Laine ei ollut enää Winnipegin ykkösmaalintekijä vaan vasta kolmanneksi paras. Laineen arvo on maalintekijänä, mutta kuinka iso sekään arvo on?

Puolustuspelaamisessa Jetsissä on katsottu paljon läpi sormien. Laine osaa puolustaa korkeintaan kohtalaisesti. Toisinaan hän vain puolustaa selkä suorana ilman aktiivista mailapuolustamista – eli lähinnä antaa muiden puolustaa.

John Tortorellan Columbuksessa tällaista tuskin katsotaan hyvällä. Laineelta vaaditaan päivästä yksi alkaen täsmällisempää puolustusotetta.

Samalla odotukset hyökkäyspäässä ovat korkealla. Columbuksessa ei ole tarjolla esimerkiksi ylivoimalle samanlaista huippuosaamista Laineen rinnalle kuin Jetsissä. Myös tasaviisikoin Laineen on kyettävä luomaan itse enemmän. Columbuksen sentteriosasto on kapea.

Laine on kenties koko organisaation ykköshyökkääjä. Hän ei voi olla vain ruokittavana.

Patrik Laine on pelannut vasta yhden ottelun tällä kaudella, joten hänen todellinen iskukykynsä ja otetut kehitysaskeleensa harjoituskaudelta ovat vielä näkemättä. Tulevat kuukaudet ovat suomalaishyökkääjän kannalta hyvin mielenkiintoisia.

 

 

Elmo

Elmo on uudistunut!

Tilaa Elmo  edulliseen

tarjoushintaan

4 kk 35 e – saat huippuluettavaa

kotiin kannettuna kerran kuussa.

Tai osta tammikuun

Elmo irtonumerona tai lue se

diginä Lehtiluukussa.