Patrioottien huuma nousee ja se huuma huutaa F1-radoille amerikkalaista kuljettajaa

Andrettilla ajava Colton Herta on loistanut Indy Car-sarjassa.

Formula 1

Patrioottien huuma nousee ja se huuma huutaa F1-radoille amerikkalaista kuljettajaa

Milloin formula ykkösissä nähdään seuraavan kerran amerikkalainen kuljettaja. Hyvinkin nopeasti, arvioi Erkki Mustakari.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.9.2022 | KUVAT All Over Press

F1-sarjassa on yksi amerikkalainen talli, muttei yhtään amerikkalaista kuljettajaa. Painetta ”omalle kuskille” alkaa olla, sillä F1-innostus on Yhdysvalloissa nousussa, katsojaluvut tapissa ja sen maaperällä ajetaan ensi kaudella peräti kolme osakilpailua.

F1-toimittaja Erkki Mustakari uskoo, että amerikkalaiskuski voi jo piankin olla F1-auton puikoissa.

”Kun tapahtumia myydään Amerikassa, olisi erittäin tärkeää, että sarjassa ajaisi myös amerikkalaiskuljettaja. Pitää muistaa, että amerikkalaiset ovat erittäin patrioottisia myös urheilussa. Montaa kautta ei jakseta katsoa, kun hollantilaiset, monacolaiset tai meksikolaiset taistelevat voitosta. Oma poika halutaan pian varikolle”, Mustakari uskoo.

Who will take the pole – and who will the race in Dutch GP? Bet now at Expekt.com!

”Kuljettajan ei silti tarvitse olla heti voittaja. Amerikkalaiset kannattavat niitäkin, jotka pyörivät mukana ja jotka ovat karismaattisia.”

Kokenut Indy-kuski Colton Herta, 22, ajoi heinäkuussa F1-testiä McLarenin kauden 2021 autolla. Hänellä ei ole vielä tarpeeksi pisteitä pakolliseen F1-kuskin superlisenssiin, mutta amerikkalaispiireissä toivotaan, että FIA katsoisi kuskin muutakin ajokokemusta eduksi.

”Jos ei ole kokemusta ja menestystä F2-luokasta, pitää olla tietty määrä kilometrejä F1-autolla testeissä, eikä auton tarvitse olla tämän kauden auto. Sen takia Hertakin on nyt ehkä laitettu rauhalliselle Portimaon radalle ajamaan ympyrää.”

” Indyä ajavat jätkät eivät ole kädettömiä. Hekin ovat rohkeita ja vetävät tosi kovaa. Autoja, joita he ajavat ei voi tosin suoraan verrata F1-autoihin. Sarjan systeemikin on sellainen, että se antaa huonommillekin mahdollisuuden tsägällä voittaa. F1:ssä tällaista mahista ei ole.”

Williamsin nuorten kuljettajien akatemiaan kuuluva Logan Sargeant, 21, on myös mielenkiintoinen amerikkalainen kuljettaja. Hän ajaa tällä hetkellä F2-sarjaa Carlingin autolla.

”Sargeant on ihan ok kuski. Hän oli viime kaudella sarjan seitsemäs ja sitä ennen kolmas. Uralla on tullut muutama voitto. Bensaa on sakeasti verissä, sillä hänen veljensä ajaa Nascaria. Sargeant ajaa Austinissa Williamsin ensimmäisest vapaat harjoitukset, joten hän saa siellä ensimmäiset F1-tuntumat ja siellä saadaan osviittaa onko mitään F1-aisteja.”

”Sekoittaako amerikkalaisten nouseva F1-into vielä tämän kauden F1-kuljettajamarkkinoita, jää nähtäväksi.”

F1-kiinnostusta on kuskien lisäksi myös amerikkalaisella Andrettin tallilla. Vielä Andrettin F1-aikeet eivät ole olleet myötätuulessa. Osallistumislupaa ei ole herunut.

”Andrettin F1-haaveiden takana on varmasti se, että laji tekee nyt niin vahvaa nousua Amerikassa ja hän haluaa olla sen aallon harjalla. Herta ajaa Andrettin autolla Indyä, joten liikaa ei tarvitse ihmetellä kuskin F1-intoa. F1-pomo Stefano Domencali kuitenkin kommentoi juuri viime viikolla, ettei sarja juuri nyt tarvitse yhdettätoista tallia mukaan.

”Voi olla, että F1:sten kaupalliset oikeudet omistava amerikkalainen Liberty Media puuttuu pian asiaan ja sitten se yhdestoista talli jo tarvitaankin mukaan.”