Pattijoelle on käsissään tämän kauden sensaatio, jossa on myös viesti tulevaisuudesta

Mikael Mäkelä (1) ja Antti Kiiskinen (2) pääsevät tuulettamaan vielä monta kertaa kesän aikana.

Pesäpallo

Pattijoelle on käsissään tämän kauden sensaatio, jossa on myös viesti tulevaisuudesta

Pankaa nimi mieleen: Pattijoen Urheilijoiden Mikael Mäkelä tulee olemaan yksi pesäpallokesän suurista sensaatioista.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 19.5.2023 | KUVAT Kari Kanasaari

Kun kautta on pelattu vasta kaksi ottelua, suurten johtopäätösten kanssa kannattaa olla tarkkana. Yksi asia on kuitenkin selvä jo nyt: Pattijoen Urheilijoiden 19-vuotias kärkimies Mikael Mäkelä kannattaa ottaa välittömästi suurennuslasiseurantaan.

Mäkelä ei tule tyhjästä. Hän nousi ensimmäisen kerran Pattijoen Superpesis-miehistöön jo kaudella 2021 ja viime kaudella hän pelasi 29 ottelua, joista valtaosan etenijäjokerina. Näin hänen poikkeuksellisesta lahjakkuudestaan on jo syvempää kaikupohjaa.

Tällä kaudella Mäkelä pelaa kuitenkin uudessa roolissa numero ykkösenä – ja Vimpeliä ja Kempelettä vastaan pelattujen pelien perusteella hän on kehittynyt entisestään. Jalkoihin on tullut lisää voimaa ja hänen pesiltä lähtönsä ovat parantunut entisestään.

Oli omalla tavalla uskomatonta seurata, kuinka Tuomas Jussilan johtama Kempeleen polttolinja ja Vimpelin nimikuulu ulkokenttä olivat likimain aseettomia yrittäessään polttaa Mäkelää pesien välillä.

Mäkelän suurin lahja on hänen hurja absoluuttinen nopeutensa. Hänen lähtökiihdytyksensä on terävä ja hän pääsee maksimivauhtiinsa nopeasti. Mäkelä jaksaa painaa myös pesänvälit loppuun saakka sellaisella vauhdilla, että välillä palo näyttää varmalta – kunnes Mäkelä syöksyy pesään ja tuomari näyttää valkoista laikkaa.

***

Mäkelä on syntynyt vuonna 2003 ja hän täyttää 20 vuotta elokuussa. Näin ollen hän on vielä tien alussa. Nuorella miehellä on kuitenkin kaikki ominaisuudet kehittyä hyvinkin nopeasti Superissa terävimmän kärjen etenijäksi.

Hänen suurin haasteensa kärkietenijänä on vastata vastustajien lukkareiden ja ulkokenttien tarkempaan peliin häntä vastaan. Silloin kysymys ei ole pelkästään nopeista jaloista ja hyvistä lähdöistä, vaan myös siitä, millaisilla lyönneillä hän uskaltaa nollatilanteessa haastaa ulkokentät. Siihen tarvitaan rohkeutta, röyhkeyttä ja kuuluisaa pelimiehen silmää. Näitä ominaisuuksia löytyy vain harvoilta kärkimiehiltä.

Jos Mäkelä päästetään kentälle, silloin häntä on – kuten ottelut Vimpelin ja Kempeleen tasoisia ulkokenttiä vastaan osoittivat – äärimmäisen vaikea enää pysäyttää hänen nopeutensa ja hyvien pesiltä lähtöjensä vuoksi.

Mäkelä oli jo viime kaudella Pattijoen korkein onnistumisprosentti kärkilyönneissä. Tällä kaudella hän on jo tuonut kahdeksan juoksu ja mennyt kentällä 82,4 prosentin tehoilla. Onnistumisprosentit tulevat kauden aikana toki laskemaan, mutta eivät niin paljoa, etteikö Pattijoella olisi käsissään yksi pesäpallokesän nuorista komeetoista.

Pesäpalloilijana Mäkelän suurin haaste on hänen ulkopelinsä. Hän pelaa valtaosassa vaihtotilanteita takalukijana ja takatilanteissa kolmospesää. On selvää, että ulkopelissä – pelinlukemisessa, liikkumisessa, pallovarmuudessa ja heittokädessä – on vielä kehitettävää, mutta aika on Mäkelän puolella.

***

Mäkelän loistokaudessa ja valtavassa potentiaalissa ei ole kysymys pelkästään Mäkelästä itsestään. Pattijoki hoippui kaksi vuotta sitten talousahdingossaan köysissä ja se oltiin lähellä pullauttaa ulos koko Superpesiksestä.

Nyt ilma Raahessa on kuitenkin kirkastumassa kovaa vauhtia. Pattijoki on pelillisesti ollut avauskierrosten suurin positiivinen yllättäjä. Se on raapaissut jaksovoitot sekä Vimpeliltä että Kempeleeltä ja osoittanut, että se on vakavasti otettava ehdokas pudotuspelikarsintaan.

Pelillinen pirteys on ollut kuitenkin vain toinen puoli Pattijoen iloa. Tulevaisuuden kannalta vieläkin tärkeämpää oli sunnuntaina julkistettu jatkosopimus lukkari Topi Stillin kanssa. Uusi sopimus Stillin kanssa kattaa vuodet 2024 ja 2025.

Jos Still ja jo aiemmin vuoteen 2026 ulottuvan jatkosopimuksen tehnyt lupaava lyöjäjokeri Martti Viitasalo ovat valmiit jäämään Pattijoelle tuleviksi vuosiksi, silloin Pattijoki tekee vuorenvarmasti kaikkensa, jotta myös Mäkelä jää kasvattajaseuraansa – kuten myös Pattijoen muut avainpelaajat Tuukka Sarkkisesta ja Juuso Keski-Koukkarista alkaen.

Ja kun kivijalka on kunnossa, silloin Pattijoki on uskottava vaihtoehto Antti Kiiskisen kaltaisille lainapelaajille muuttaa kimpsunsa ja kampsunsa pysyvästi Raaheen.

Sen jälkeen ollaankin tilanteessa, että Pattijoella voidaan oikeasti unelmoida muustakin kuin pystyssä pysymisessä ja karsintojen välttämisestä.