Pekingin olympialaiset voisi olla Jukka Jalosen pääsylippu NHL:ään

Jukka Jalosen mieli palajaa NHL-kaukaloihin. Kysymys kuuluu, avautuuko hänelle ovi Pohjois-Amerikkaan ja jos milloin.

Jääkiekko

Pekingin olympialaiset voisi olla Jukka Jalosen pääsylippu NHL:ään

Pekingin olympiaturnaus on Jukka Jaloselle kiehtova haaste – ja samalla valtava näytönpaikka.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 8.7.2020 | KUVAT All Over Press

Jukka Jalonen saattaa saada Pekingin olympialaisista ponnahduslaudan NHL:ään, mikäli hänen unelmansa NHL-pestistä ei ole toteutunut jo sitä ennen. Kalervo Kummola vahvisti Iltalehdessä, että neuvottelut NHL-pelaajien pelaamisesta Pekingin olympiakisoissa 2022 ovat edenneet kevään ja kesän aikana menestyksekkäästi.

Näyttää väistämättömältä, että Pekingissä nähdään NHL-tähdet kaukalossa.

Jalosella on miltein unelmadiili maajoukkueessa: sopimus kattaa huipputapahtumat vuonna 2022 eli Pekingin olympialaiset sekä kevään kotikisat.

Jalosella on kuitenkin sopimuksessaan ennenkuulumaton NHL-pykälä. Hän voi siirtyä kesken sopimuskauden NHL:ään, mikäli ovi avautuu.

Monella tapaa Leijonien valmennuskuvio Pekingin olympialaisia ajatellen on hyvin mielenkiintoinen.

Jalosen siirtyminen NHL:ään on tällä hetkellä lähinnä spekulaatioiden tasolla. Suhteita Pohjois-Amerikkaan on kyllä viritelty, ja Jalonen esimerkiksi esiintyi kesäkuussa NHL:n valmentajayhdistyksen seminaarissa, mutta nimi vasta tuotu esiin.

Olympiakulta olisi se puuttuva palanen, joka kruunaisi Jalosen maajoukkueuran.

NHL:ään ei noin vain murtauduta Euroopasta, edes apuvalmentajan hommiin.

Paras mahdollisuus Jaloselle murtautua NHL:ään saattaa nyt kenties olla se, että hän hoitaa maajoukkuepestin tyylikkäästi maaliin. Toki samalla on syytä luoda verkostoja NHL:ään, mutta se iso näyteikkuna, se hetki, kun koko jääkiekkoileva maailma katsoo Jalosen joukkueen touhuamista, koittaa talvella 2022 Pekingissä.

Jääkiekon MM-kisat ovat pikkujuttu tuon rinnalla.

Silloin, kun Jukka Jalonen joukkueineen lyö Yhdysvalloille, Kanadalle ja muille kärkimaille luun kurkkuun ja nappaa olympiakullan, Jalonen on koko jääkiekkoilevan maailman puhutuin valmentajanimi. Pekingin olympiaturnaus saattaa olla Jalosen paras sauma NHL:ään.

Jalonen on voittanut kaksi kertaa miesten MM-kultaa, kerran nuorten MM-kultaa. Olympiakulta olisi se puuttuva palanen, joka kruunaisi Jalosen maajoukkueuran. Sitten olisi maajoukkueympäristö viimeistään pelattu läpi, eikä NHL-maailma voi enää jättää miestä huomioimatta.

Millainen prosessi?

Mielenkiintoista on nyt nähdä, miten Jukka Jalonen lähtee rakentamaan prosessiaan kohti olympialaisia. Varmasti oppia on otettu vuoden 2010 Vancouverin kisoista, jolloin vanhan sukupolven NHL-pelaajat ihmettelivät Jalosen kuvioita.

Nyt tilanne on siltä osin erilainen, että Pekingissä pelaava sukupolvi on käynyt läpi erilaisen pelaajapolun. He ovat saaneet kiekko-oppinsa 2010-luvulla, jolloin suomalaista valmennusparadigmaa ovat hallinneet Jalosenkin filosofiassa hyvin tutut asiat. Osa kisoihin tyrkyllä olevista pelaajista oli myös mukana Jalosen valmentamassa Nuorissa Leijonissa MM-kisoissa 2016.

Asetelma on Jalosen kannalta kerrassaan kiehtova: päästä olympialaisissa valmentamaan Suomen parhaita pelaajia, jotka ovat niin sanotun ”Meidän pelin” polun läpikäyneitä, ainakin suurin osa.

Tätä kovempaa juttua Jalonen ei maajoukkueessa pääse kokemaan.

Euroopassa pelaavat vastaan Pohjois-Amerikassa kiekkoilevat pelaajat -asetelma tuli Jalosen ensimmäisen miesten maajoukkuepestin aikana tutuksi 2008–2013, ja se kärjistyi etenkin Vancouverin olympialaisten myötä.

Samaa kaikua oli eittämättä viime vuoden MM-kisoissa, joissa Suomi voitti lähes täysin Euroopassa kiekkoilevista pelaajista kootulla joukkueella MM-kultaa. Useilla NHL-pelaajilla oli toki esteitä turnauksessa pelaamiselle, mutta Jalonen myös sulki melko aikaisessa vaiheessa joukkueen ovet.

Jalonen ei kumartele

Jukka Jalonen ei kumartele NHL-tähtien suuntaan vaan käsittelee heitä pelaajina siinä missä muitakin. Se näkyy hänen kommenteissaan ja tavassaan rakentaa maajoukkueita. Se on erittäin hyvä ja terve tapa toimia, sillä NHL-pelaajat saavat yhä Suomessa toisinaan lähes varauksetonta hehkutusta. Toki samalla on tunnistettava se, että parhaat suomalaiset pelaavat NHL:ssä.

Jukka Jalonen

Jukka Jalonen on johtanut Leijonat urallaan kahdesti maailmanmestareiksi.

Jalonen haluaa rakentaa maajoukkueturnauksia vahvan ja pitkän prosessin, mikä oli yksi syy viime kevään ratkaisulle joukkueen rakentamisessa. Olympialaisissa ei ole kuitenkaan neljän viikon valmistavaa leiriä.

Se pakottaa Jalosen miettimään prosessiaan eri näkökulmasta.

Joka tapauksessa Pekingin olympialaisten näkökulmasta olennaista on se, että Jalonen saa luotua vahvat suhteet suomalaisiin NHL-pelaajiin.

Ensi vuoden MM-kisat ovat tärkeä turnaus siltä kannalta. Koronaviruksen sekoittama jääkiekkokalenteri aiheuttaa tosin nyt paljon kysymysmerkkejä. Jos NHL-kauden alku myöhästyy rutkasti, MM-kisoihin voi olla vaikea saada NHL-pelaajia, vaikka toki myös MM-kisojen aikataulua on siirretty myöhemmäksi.

Olympialaiset ovat Jalosen maajoukkueuralle piste iin päälle. Ja vaikka kävisikin niin, että Jalonen jonkun pestin NHL:stä saisi jo ennen olympialaisia, hän olisi silti luontevin mies vetämään olympiaprojekti.

 

Lue myös: Leijonat olisi kaksin käsin kiinni olympiakullassa, jos NHL-tähdet nähdään Pekingissä

 

Tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan tästä,  ja varmista, että saat jatkossa kaiken Elmon  digisisällön  ja lähes 100-sivuisen lukupaketin kotiina kannettuna joka kuukausi yhdellä ja samalla tilaushinnalla.

 

Lue heinäkuun Elmo ostamalla digilehden irtonumero Lehtiluukusta tai painettu lehti irtonumerona Lehtipisteestä