Pekka Virta: Mikael Granlund tuo Leijoniin neroutta, johtajuutta ja tuloksia

Mikael Granlund vahvistaa Leijonia MM-kisoissa.

JääkiekkoJääkiekon MM2022Leijonat

Pekka Virta: Mikael Granlund tuo Leijoniin neroutta, johtajuutta ja tuloksia

Pekka Virran mukaan Mikael Granlund tuo Leijonien MM-ryhmään kiekollista neroutta sekä tuloksia ja numeroita

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.5.2022 | KUVAT All Over Press

Leijonat vahvisti keskiviikkona Mikael Granlundin liittyvän Suomen MM-kisajoukkueeseen. Pekka, mitä Leijonat saa Granlundin myötä joukkueeseen?

Leijonat saa paljon tuttua ja turvallista. Granlundilla on positiivinen ja vahva historia niin Jukka Jalosen kuin Suomen maajoukkueen kanssa. Hän ollut mukana monissa arvokisoissa ja voittamassa maailmanmestaruutta. Itse asiassa Granlundia voisi pitää superesimerkkinä Leijona-polun kasvattamasta pelaajasta. Hän on pelannut kaikissa ikäluokissa Suomen maajoukkueissa ja ollut aina valmis tulemaan maajoukkueiden avuksi ja pelannut kaikki turnaukset ja maaottelut aina suurella intohimolla.

Granlund on varmasti motivoitunut ja halukas tekemään nytkin joukkueen eteen kaikkensa, kuten hän on aina tehnyt. Hän sopeutuu helposti joukkueeseen ja tuo kokemuksensa ja rauhallisuutensa ja itseluottamuksensa kautta myös henkistä johtajuutta.

Pelillisesti Granlund on erittäin tärkeä ja arvokas lisä joukkueeseen. Häneltä löytyy paljon kiekollista osaamista ja ylivoimaosaamista ja hänellä on kyky tehdä tulosta ja numeroita. Tässä mielessä Granlundin rooli korostuu, sillä Suomi kaipaa selkeästi leveyttä tuloksenteko-osastolle.

Granlund on pelannut viime vuodet laiturina ja myös Leijonissa häntä ollaan istuttamassa laituriksi. Granlund pystyy kuitenkin tarvittaessa pelaamaan myös sentterinä, sillä hän pelasi nuorempana sentterinä. Granlund on erittäin kiekkotaitava pelaaja ja pystyy laiturinakin pyörittämään ylivoimaa ja tekemään kaukalossa kiekollisena nerokkaita ratkaisuja. Kaikki muistavat Granlundin ilmaveivin 2011 Bratislavassa, mutta kuvaavampaa Granlundista oli muistaa hänen 4-1-maaliin johtanut päätysyöttönsä kisojen finaalissa Ruotsia vastaan. Sellainen nero hän on kaukalossa.

Granlund on myös siinä mielessä klassinen ja joukkueen kannalta arvokas huippupelaaja, että hän tekee osaamisensa ja pelikäsityksensä kautta muista pelaajista parempia.

Leijonien kisapasseja aletaan leimata torstaina, mutta samalla odotetaan viimeisiä mahdollisia vahvistuksia myös NHL:stä ja Ruotsin finaaleista. Siellä on useita kovia nimiä, joita varmasti seurataan ja jotka Jalonen tuntee läpikotaisin. On Sebastian Aho ja Teräväinen Carolinassa, Aleksander Barkov Floridassa, Miro Heiskanen, Esa Lindell, Roope Hintz, Joel Kiviranta ja Jani Hakanpää Dallasissa ja onpa myös Luulajassa SHL:n finaaleita pelaavan Sami Lepistönkin nimi nostettu esille. Ketä sieltä voidaan ja kannattaa odottaa?

Tässä MM-joukkueessa on paljon pelaajia, jotka olivat voittamassa olympiakultaa vain reilut kaksi kuukautta sitten, joten on hyvä, että joukkueeseen tulee hieman uutta raikkautta ja uutta fiilistä ulkopuolelta. Tämä on varmaankin ollut myös tietoinen ratkaisu valmennusjohdolta eli ovea pidetään tässäkin mielessä auki. Sitä paitsi toisin kuin olympialaisissa nyt kaikilla muillakin mailla on käytössään NHL-pelaajia. On luonnollista, että myös Leijonat ottaa mukaan pelaajia NHL:stä, sillä siellähän pelaavat maailman parhaat  jääkiekkoilijat.

Toinen asia on sitten tuo mainitsemasi nimilista. On selvää, että Ahon, Barkovin ja Teräväisen tasoisille maailmanluokan pelaajille on aina ovi auki Leijoniin, mutta Carolina ja Florida ovat kuitenkin menossa todennäköisesti jatkoon. Sitä paitsi Granlundin tulo ratkaisi nyt sen, että Jukka Jalonen ei menettäisi yöuniaan, vaikkei sieltä tulisikaan enää uusia hyökkäyspään pelaajia. Se ei tietenkään poista sitä, että varmasti Jalosen unissa vilkkuu edelleen esimerkiksi Roope Hintzin kuva näiden Carolinan ja Floridan tähtien lisäksi.

Muutenkin Jalosen suurennuslasin alla on se, mitä tapahtuu Dallasille, sillä vaikka sen sarja onkin tasan 2-2, Calgary on selvä suosikki otteluparissa. Ja tuskin se nyt mikään salaisuus on kenellekään, että Dallasin riveissä olisi iso kala puolustuspeliin, miksei jopa kaksikin, joiden myötä saataisiin puolustukseen huippuluokan kiekollista osaamista. Miro Heiskanen olisi Dallasin ehdottomana tähtipelaajana sellainen kiekollinen puolustaja, jonka jokainen maajoukkue ottaisi.

Myös nuo muut Dallasin suomalaispelaajat ovat Jalosen mielessä, sillä siellä on kuitenkin hänelle tuttuja luottopelaajia. Laskisin samaan kategoriaan myös loistokauden Ruotsissa pelanneen Sami Lepistön, joka on myös vanha luottosoturi.

Mutta nimistä ei kannata puhua vain pelkkinä niminä. Jalonen tiimeineen on rakentanut jo vuosia Leijonille voittavan jääkiekon sapluunaan ja valinnut aina kulloinkin käytössä olevista pelaajista siihen parhaimmin sopivat palat  ja pelaajat. Jokaiseen ruutuun ei välttämättä haeta kirkkainta tähteä, vaan pelaajaa, joka sopii kokonaisuuteen. Tarvitaan yhtä lailla sitoutunut ja uhrautuva neloskenttä ja sopivat alivoimapelaajat kuin ne tuloksentekijät ja suuret nimet.

 

LeoVegas: IIHF World Championship Odds

Winner – Including Play Offs
Canada 3.75
Finland 3.75
Czech Republic 5.50
Sweden 6.75
Switzerland 11.00
USA 16.00
Germany 24.00
Slovakia 31.00
Denmark 86.00
Latvia 126.0
Kazakhstan 251.0
Norway 251.0
France 351.0
Austria 2501
Great Britain 2501
Italy 2501

Check the full odds here!