Pelaajayhdistyksen raju ratkaisu kertoo, ettei kyykyttämisen aika kuulu enää tähän päivään

JääkiekkoLiiga

Pelaajayhdistyksen raju ratkaisu kertoo, ettei kyykyttämisen aika kuulu enää tähän päivään

Jääkiekon pelaajayhdistys SJRY pyytää kilpailu- ja kuluttajavirastoa selvittämään, ovatko Liiga, Jääkiekkoliitto ja liigaseurat syyllistyneet määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön ja/tai kartelliin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.3.2024 | KUVAT Melina Heimsch

Jääkiekon pelaajayhdistys SJRY piti maanantina tiedotustilaisuuden, jossa se ilmoitti vievänsä SM-liigan, Jääkiekkoliiton ja 15 liigaseuran toiminnan Kilpailu- ja kuluttajaviraston KKV:n tutkittavaksi.

SJRY haluaa kilpailu- ja kuluttajaviraston selvittävän, onko nyt orrelle nostetut tahot syyllistyneet määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön ja/tai kartelliin.

SJRY:n päätös on kaikilla mittareilla mitattuna raju. KKV ei ole mikä tahansa kioski, joka lausuu mielipiteitä milloin mistäkin asiasta. KKV on riippumaton virasto, jonka tehtävänä on varmistaa, että markkinat toimivat mahdollisimman tehokkaasti ja reilusti kansantalouden ja kuluttajien eduksi.

KKV:n historia osoittaa, ettei sitä pelota koviakaan ratkaisuja tai astua isojen instanssien varpaille. Liiga, Jääkiekkoliitto ja liigaseurat eivät saa minkäänlaisia armopaloja eivätkä suomalaisessa yhteiskunnassa vaikuttavat hyvä veli -verkostot vaikuta sen ratkaisuihin. KKV kumartaa vain lakia ja säännöksiä. Kylmästi ja tunteettomasti.

***

Siitä, onko suljettu Liiga nykymuodossaan, kartelli vai ei, on väännetty kättä jo pidempään. SJRY:n nyt tekemässä ratkaisussa on hyvää se, että nyt tähän asiaan saadaan viimeinkin vastaus. Kun viiva on kerran vedetty johonkin, kaikki muutkin joutuvat kumartamaan samaa viivaa.

Liigalle, Jääkiekkoliitolle ja liigaseuroille KKV:n tulkinta voi käydä kalliiksi, sillä ne voidaan tuomita mittaviin korvauksiin, jos KKV katsoo niiden käyttäneen väärin määräävää markkina-asemaa tai jos nykymuotoisen Liigan katsotaan olevan kartelli.

***

Kiistan päätyminen KKV:n käsittelyyn kertoo myös toisenlaisesta asiasta. Tai pikemminkin sanottuna ongelmasta.

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen syytti kovin sanakääntein SJRY:tä Iltalehden haastattelussa. Hiltusella on oikeus omaan mielipiteeseen ja myös sen julkiseen esittämiseen, mutta Hiltusen haastattelu ja mielipiteet henkivät juuri sitä, mistä Liigaa ja usein myös koko lajia on syytetty – ylimielisyydestä.

Luullaan, että Suomen suurimpana ja kauniimpana sarjana ja lajina voidaan tehdä mitä tahansa. Määritellä itse, miten missäkin asiassa toimitaan – ja siinä määrittelyssä hiirten on turha vikistä.

SJRY:tä voidaan syyttää kovasta ja lyhyellä tähtäimellä jopa jääkiekon etujen vastaisesta ratkaisusta, mutta jos tässä asiassa jollakin on peiliin katsomisen paikka, se on niillä tahoilla, jotka omalla toiminnallaan, omilla päätöksillään ja omilla sanavalinoillaan ovat saaneet pelaajayhdistyksen kokemaan, että he ovat tässä näytelmässä pelkkä hiiriä, joita ei tarvitse kuunnella.

***

Siitä, missä SJRY:n vaikuttamisessa tai vaikuttamatta jättämisessä, raja tarkkaan ottaen kulkee, voidaan aina keskustella. Riidan päätyminen KKV:n käsittelyyn kertoo joka tapauksessa, että varsinkin Liiga ja Jääkiekkoliitto ovat epäonnistuneet hoitaessaan suhdettaan SJRY:hyn.

Nyt tälle epäonnistumiselle voi olla rumat ja kalliit seuraukset.

Jääkiekon kannalta ongelmana on, että SJRY ei ole ainoa taho, joka kokee jääneensä jääkiekon suurimpien seurojen ja suurimpien päättäjien jalkoihin. Jääkiekkokentällä on paljon muitakin toimijoita, joilla on taskussa käsi nyrkissä.

SJRY:llä oli kanttia ottaa käsi pois taskusta ja lyödä takaisin. Se ei vielä tarkoita, että SJRY tulisi KKV:n mankelista ulos voittajana. Jääkiekolle tämä on kuitenkin hyvä muistutus siitä, että kyykyttäminen päätöksenteossa istuu huonosti tämän päivän arvomaailmaan.