Pelicans kasaa huippujoukkuetta – mutta pelaako se taloudellisesti liian isolla riskillä?

Olympiakultaa ja kaksi maailmanmestaruutta Leijonissa voittanut Jussi Olkinuora on Pelicansin uusi hankinta.

JääkiekkoLiiga

Pelicans kasaa huippujoukkuetta – mutta pelaako se taloudellisesti liian isolla riskillä?

Pelicans kasaa ensi kaudeksi huippujoukkuetta, mutta Samuel Savolainen pohtii, miten lahtelaisten talous kestää hirmusatsaukset.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 31.7.2023 | KUVAT All Over Press

Pelicans tiedotti jälleen uudesta kovasta vahvistuksesta, kun se pestasi maalilleen olympiavoittaja ja maailmanmestarimaalivahti Jussi Olkinuoran. Samuel, miten kovasta vahvistuksesta tässä puhutaan?

Olkinuoran osaamista nyt ei tarvitse sen enempää suomalaiselle kiekkoyleisölle esitellä. Kyse on meritoituneesta huippumaalivahdista, jonka kanssa oikeastaan kaikki liigaseurat lähtisivät enemmän kuin mielellään kauteen. Ei ole liioiteltua puhua, että hän on yksi Euroopan parhaista maalivahdeista. Onkin kova naaraus lahtelaisilta saada tämän tason maalivahti haaviin.

Mutta on tässä yksi iso riskikin. Olkinuoralla on nimittäin ulkomaille siirron oikeuttava pykälä. Se riski on Pelicansin kannalta tietysti iso, vaikka Jasper Patrikainen on pätevä liigamaalivahti, joka olisi jonain toisena kautena ehkä saanut mahdollisuutensa ykkösvahtina Pelicansin maalin suulla.

Pelicans kasaa nyt kovaa joukkuetta. Joukkue on tehnyt useita profiilihankintoja joukkueeseensa. Mistä nyt tuulee?

Se onkin hyvä kysymys. Pelicansissa on ehkä laskettu, että nyt on aika satsata. Se lähti viime kauteen asetelmissa, jossa siltä ei paljoa odotettu, mutta lopulta joukkue ylsi sensaatiomaisesti liigafinaaleihin saakka Tapparan viedessä pidemmän korren.

Nyt Tappara on vaihtanut päävalmentajaa ja jollain tasolla se on pieni arvoitus Rikard Grönborgin komennossa. Tai ainakin Jussi Tapolan – jonka alaisuudessa Tappara voitti runkosarjan, mestaruuden ja CHL:nkin – jälkeen ei voi vetää oikeastaan edes paremmaksi.

Arsenal to win the English Premier League 2023/2024? Check all the odds for the new football season and play at Stake.com!

Niin sanotuista isommista seuroista lisäksi TPS ja Lukko esimerkiksi lähtevät kauteen uuden päävalmentajan komennossa. Kärpät on puolestaan ollut todella heikko viime vuodet. HIFK on satsannut toki joukkueeseensa vakuuttavasti, mutta eipä tuo ensimmäinen kerta ole ja tulokset ovat silti jääneet laihoiksi.

Ennakkosuosikin ja haastajan asema on kuitenkin monin tavoin aina erilainen. Nyt Pelicansilta odotetaan lunastusta ja se lähtee kauteen kyllä ennakkosuosikkien asetelmista.

Ehkä Pelicans näkee nyt, että nyt on mahdollista räjäyttää pankki. Mutta tarkoittaako pankin räjäyttäminen muutakin kuin absoluuttisen menestyksen tavoittelua? Se mietityttää, että millaisella riskillä tässä oikein pelataan?

Pelicans on tosiaan hankkinut joukkueeseensa Olkinuoran, Liigassa aiemminkin loistaneen Ryan Laschin sekä Tshekin maajoukkueessa pelanneiden Michal Jordanin ja Filip Kralin kaltaisia nimiä. Kestääkö Pelicansin kukkaro?

Sitä sopii kysyä, sillä tietojeni mukaan Pelicansilla oli vielä kesäkuussa pelaajien eläkemaksuja rästissä. Ne maksut on kyllä hoidettu, mutta ei Pelicans rahassa suoranaisesti kylve.

Siihen nähden joukkue on satsannut kyllä saadakseen jalkeille jopa hämmentävän kovan joukkueen. Nähtäväksi jää, että ovatko järki ja kunnianhimo lopulta millaisessa liitossa? Hyvä kysymys, sillä Pelicansin kohdalla ei ole kenellekään salaisuus, että seurajohdossa on kauniisti sanottuna arvaamattomiakin puolia.