Kuka muukaan haluaisi hankkia Ben Bloodin kuin Pasi Nurminen?

Ben Blood esiintyi viimeksi Pelicansin paidassa keväällä 2017.

JääkiekkoLiiga

Kuka muukaan haluaisi hankkia Ben Bloodin kuin Pasi Nurminen?

Liigan syyskauden sensaatiojoukkue Lahden Pelicans kohahdutti hankkimalla puolustukseensa kovista otteistaan tunnetun Ben Bloodin. Hankinnassa on kaiku, joka indikoi vahvasti Pasi Nurmisen vaikutusvallasta myös Pelicansin urheiluasioihin.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 19.11.2022 | KUVAT All Over Press

Pelicans tiedotti perjantain ja lauantain välisenä yönä vuorokauden vaihtuessa, että kausilla 2015–2017 Lahdessa kiekkoillut yhdysvaltalaispuolustaja Ben Blood palaa Lahteen loppukauden kattavalla sopimuksella.

Edellisellä visiitillä omien kannattajien silmissä kulttipelaajan maineeseen noussut, mutta muualla kiekkoilevassa Suomessa väkivaltaisistakin otteista kaukalossa halveksittu Blood tulee Lahteen muuttuneen pelaajaprofiilin kera.

Suomessa sekä Ässissä että Tapparassa Pelicans-kausien jälkeen pelannut Blood oli varsinkin Tapparassa saanut siistiä pelistään rumimmat koiruudet pois. Blood aloittikin Tapparassa jopa yllättävän vahvasti esiintyen, valuen kuitenkin viimeisimmällä Suomen kaudellaan pelillisesti varjojen maille.

Nyt Lahteen saapuu pelaajana vielä aiempaakin suurempi kysymysmerkki. Kuvaavaa on, että viime kaudella ICEHL-liigassa pelannut puolustajajärkäle haki pelipaikkaa testisopimuksella Puolasta. Pelipaikka jäi saamatta. Toki loukkaantumisilla saattoi olla osansa asiassa.

Vielä oudommalta hankinta tuntuu, kun Pelicansilla ei puolustuspäässä ole alkukaudesta ollut asioita sen enempää korjattavaksi. Aivan viimeisimpiä otteluita lukuun ottamatta lahtelaisten oma pää on pitänyt hämmästyttävän hyvin.

Teemu Eronen pelaa erinomaista jääkiekkoa ja johtaa puolustusta. Omat juniorit Topias Vilénin ja Petteri Riihisen johdolla ovat ottaneet mainioita edistysaskelia.

Nuoret ovat pelanneet itse asiassa niin hyvin, että Pelicans on saanut nauttia luksuksesta, jossa liigajoukkueen vakiokokoonpanoon kaavaillut pelaajat ovat saaneet terveinä ollessaankin huilivuoroja.

Kaikkea muuta kuin varma kortti nimeltä Blood saapuu joukkueeseen tilanteessa, jossa puolustuksessa on kovaa ylitarjontaa sillä hetkellä, kun pelaajat ovat terveitä. Silti Pelicansin tiedotteen mukaan yhteistyökumppanit on jälleen kiidätetty paikalle maksamaan Bloodin paluu Lahteen.

Joku hyvin suorittaneesta puolustuksesta menettää nyt minuutteja kohuhankinnan tieltä. Se on aina riski, kun ajatellaan joukkueen koheesiota.

Miksi Pelicansin vahvasti suorittanut urheilupuoli ottaisi tämän kaltaisen riskin juuri nyt, kun kaikki on ollut menossa hyvin? Ehkä se ei välttämättä olisikaan halunnut tällaista riskiä ottaa.

Historia puoltaa Nurmisen osallisuutta

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin viikolla sekä Bloodin sopimuksesta että pääomistaja Pasi Nurmisen paluusta Pelicansin toimintaan. Syksyllä 2020 Pelicansin toimitusjohtajan ja puheenjohtajan paikalta rikosepäilyjen takia hyllytetty Nurminen palasi hääräämään Pelicansin toimistolle mediatietojen mukaan viime vuoden keväällä. Hallitukseen hän palasi vuosi sitten syksyllä.

Nurminen puuttuu Ilta-Sanomien mukaan jälleen kaikkeen, mitä Pelicansissa tapahtuu. Kaikki päätökset kulkevat jälleen kerran hänen kauttaan.

Jos kaikki päätökset todella kulkevat Nurmisen kautta, voi helpostikin vetää johtopäätöksen, että Nurmisen sana on painanut vahvasti Bloodin hankinnassa. Eikä se historiaan peilatenkaan olisi mikään ihme.

Kyseessä ei olisi ensimmäinen kerta, kun Nurminen puuttuu Pelicansin pelaajarekrytointiin. Ainakin ajat syksyn 2018 valmennuksesta sivuun jäämisen ja vuoden 2020 henkilöstöirtisanomisten olivat Pelicansin toimistolla varsin värikkäitä.

Myös alkukesästä Pelicansin toimistolla oli tuulista. Ovi kävi ensin lähinnä vain ulospäin, ilmeisesti kuitenkin tällä kertaa tekijöiden omasta tahdosta, ennen kuin loppukesästä lähteneiden tilalle tuli korvaavia tekijöitä.

Pelicansin urheilullisen menestyksen kannalta kuulostaa uhkaavalta, jos Nurminen pääsee vaikuttamaan nyt myös urheilupuolen asioihin. Samaan aikaan, kun Tommi Niemelän nuori joukkue pelaa erinomaisen raikasta kiekkokontrolliin perustuvaa jääkiekkoa, tuodaan täysin nyky-Pelicansin identiteetin vastainen puolustajajärkäle, jonka ura on vahvasti laskusuunnassa.

Tiedotepuheet ovat toki asia erikseen. Niissä Niemelä pakon edessä kehui Bloodin kiekollisia taitoja, jotka toki silloin tällöin välähtelivät edelliselläkin Suomen stintillä. Tämän kauden Liiga-otteluiden tempossa niitä taitoja voi kuitenkin olla turhan kiire väläytellä, varsinkin kun 33-vuotiaana pelaaja harvemmin kehittyy enää nopeammaksi.

”Tiedämme mitä saamme. Jos passissa ei lukisi Amerikka, voisi hyvin luulla, että mies olisi kotoisin Liipolasta”, Pelicansin tiedotteessa kerrotaan urheilujohtaja Laukkasen naurahtaneen.

Letkautus voi kuulostaa hauskalta ensimmäisellä lukemalla, mutta saattaa sisältää piiloviestin siitä, kenen liipolalaisen seuraomistajan ja maalivahtilegendan suosikkipelaaja Lahteen nyt saapuu.

Sekoittuiko harmonia jo?

Pelicansin hurja syysvire on saanut viime aikoina kolhuja. Sen jälkeen, kun Pelicans ilmoitti vahvistuksista, jotka olivat lopulta Tyler Kelleher ja Blood, Pelicans on hävinnyt kotonaan kahdesti peräkkäin.

Pataan on tullut sarjan tyvipäästä löytyviltä ja ennakkoon lähelle Pelicansia sarjataulukossa arvioituja Sportia ja Jukureita vastaan. Itseluottamusta ja peli-iloa uhkunut Pelicans on näyttänyt kahdessa kotipelissä ahdistuneelta ja se on tehnyt epätyypillisen paljon virheitä.

Otanta on tietysti lyhyt, eikä Pelicansin lennon voinut materiaalin puolesta olettaakaan kestävän kovin pitkään. On silti vaikea välttyä ajatukselta, että mikäli Nurminen on todella alkanut hämmentää urheilupuolenkin asioita, saattaisi se hyvinkin vaikuttaa joukkueen ilmapiiriin.

Esimerkiksi taiturimaisen Iikka Kangasniemen pelaaminen on parin tehopisteen lisäksi sisältänyt valtavasti pakottamista, pitkiä kuljetuksia ja heikkoja pelivalintoja. Kangasniemen pelaamisesta voi lukea vääränlaista näyttämisen halua.

Kangasniemi on siinä mielessä hyvä esimerkkipelaaja, että hankittu Kelleher on paljolti saman profiilin pelaaja. Myös Kangasniemen Pelicans-uran alussa valmentajana toiminut Nurminen ei täysin varauksetta suhtautunut pienikokoisen hyökkääjän hankintaan.

Nurmisen intohimo lajia ja seuraa kohtaan lienee kiistatonta. On myös totta, että uransa pelaajauransa jälkihöyryillä Nurminen saapui omakätisesti pelastamaan kassakriisin kourissa ollutta Pelicansia.

Nurminen on varmasti antanut lahtelaiselle jääkiekolle paljon. Silti Pelicansin kannalta olisi nyt parasta, että hän ymmärtäisi jättää urheilupuolen asiat heille, jotka niitä seuraan on palkattu hoitamaan.