Pesäpalloliitto hätäili Supercupin kanssa – parempi olisi ollut siirtää kauden aloitus suosiolla kesän alkuun

Sotkamon Jymy juhli viime syksynä Niilo Piiponniemen johdolla Suomen mestaruutta. Jymy on myös yksi Supercupin suosikeista.

Pesäpallo

Pesäpalloliitto hätäili Supercupin kanssa – parempi olisi ollut siirtää kauden aloitus suosiolla kesän alkuun

Pesäpalloliitto korvaa halli-SM-turnaukset Supercupilla. Hyvä ratkaisu, mutta muutaman yksityiskohdan olisi voinut tehdä paremminkin.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 19.2.2021 | KUVAT All Over Press

Pesäpalloliitto teki varsin mielenkiintoisen ratkaisun päättäessään korvata tämän vuoden SM-hallipelit cup-muotoisella Supercupilla. Cup-kisaan osallistuu 11 Superin seuraa sekä Oulun Lippo. Cupin avauskierros pelataan 20. maaliskuuta ja Supercup huipentuu Tampereella 11. huhtikuuta pelattaviin välieriin ja finaaleihin.

Kaikki ottelut pelataan hallissa. Aluevalvontaviranomaiset päättävät myöhemmin, päästetäänkö otteluihin katsojia ja miten paljon.

Supercupissa on hyvää se, että Ruutu näyttää kaikki ottelut suorina. Pesäpallo onnistui viime kesänä yhdessä yleisurheilun kanssa taiteilemaan koronakriisin keskellä suorastaan erinomaisella tavalla. Toki onnistumisessa tarvittiin onnea, mutta myös oikeita päätöksiä. Cup-otteluiden näyttäminen tukee tätä kehitystä, ja kentältä tulevan äänen perusteella monet entiset ja uudet pesäpallofanit odottavat innolla tulevia cupin otteluiden lähetyksiä.

Supercupin järjestäminen on myös siinä mielessä hyvä ratkaisu, että tammikuussa tehty SM-halliturnausten siirtäminen jätti hieman sellaisen maun, että Pesäpalloliitto halusi pestä käsiään vastuustaan mahdollisissa koronaratkaisuissa. Koronaepidemiaan oli toki paine reagoida, mutta jos kerta halliturnauksia oli viisasta siirtää, miksi seuroja kehotettiin samalla pelaamaan mahdollisimman paljon harjoitusotteluita? Siksikö, että mahdollisten koronaryppäiden ilmentyessä olisi voitu osoittaa sormella seuroja eikä Pesäpalloliittoa.

Toukokuu olisi ollut parempi ajankohta

Toinen asia, jota voi miettiä, on cupin ajankohta.

Nythän päätös tarkoittaa sitä, että Pesäpalloliitossa lähdetään ilmeisesti edelleen siitä, että kausi alkaisi suunnittelullisesti toukokuun alussa. En ole ennustaja, mutta kyllähän kaikki signaalit viittaavat siihen, että kauden alkua joudutaan siirtämään.

Tai ainakin siihen pitäisi varautua.

Vaihtoehtona olisi ollut se, että Supercupin päiviä ei olisi vielä naulattu kiinni, vaan olisi odotettu koronatilanteen kehittymistä kriittiseksi mainitut kaksi viikkoa ja päätetty vasta sitten, kuinka realistiselta kauden aloittaminen ja katsojien päästäminen katsomoihin toukokuussa näyttää.

Superpesis-seurat ovat viime kauden koronarajoitusten jälkeen niin tiukoilla, etteivät kaikki seurat kestä sarjaotteluiden pelaamista tyhjille katsomoille. Miesten Superin seuroille 500 katsojan raja on aivan ehdoton minimi.

Kauden aloituksen siirtäminen kesäkuun alkuun ei olisi vielä katastrofi, sillä viime kesänä miesten Superin kausi alkoi heinäkuussa ja päättyi syyskuun lopussa. Vaikka ratkaisu ei tokikaan ollut optimaalisin , se oli silti taloudellisesti ja urheilullisesti niissä oloissa toimiva ratkaisu.

Kauden aloituksen siirtäminen kesäkuulle olisi mahdollistanut myös Supercupin pelaamisen toukokuussa. Katsojien puuttuminen ei olisi Supercupissa toukokuussakaan ongelma, koska nytkin Supercupin ottelut pelataan hallissa mahdollisesti ilman katsojia.

Toukokuussa olisi myös ollut se etu, että Supercup olisi voitu pelata ulkona. Hallipelit ovat toki hyvä korvike, mutta pesäpallo on halleissa kuitenkin eri peli. Nyt tämä mahdollisuus saatetaan hukata turhalla kiirehtimisellä

Ei paluuta Suomen cupiin

Pesäpallossa pelattiin Suomen cupia vuosina 1969–1989. Suomen cupin palauttamisesta on kuitenkin turha enää puhua, sillä silloin ottelumäärät olivat pienempiä. Useina vuosina sarjoissa pelattiin vain 22 ottelua ilman pudotuspelejä. Siksi Suomen cup ei mahdu enää pesiskesään, enkä näe, että se korvaisi normaalivuosina myöskään hallipelejä. Tasoerot ovat jo nyt niin suuret, että Suomen cupissa pelattaisiin paljon turhia otteluita, jotka eivät palvelisi ketään. Ja jos joukkueiden määrää rajattaisiin vain esimerkiksi Superin seuroihin, osa seuroista pelaisi cupissa vain yhden cupin ottelun. Nykyinen halli-SM-malli palvelee kuitenkin paremmin seurojen valmistautumista uuteen kauteen.

Myös tämän kevään Supercupissa on jouduttu oikomaan mutkia. Koska kaikki Superin seurat –  Vimpeli, Kouvola, Koskenkorva ja Hyvinkää – eivät osallistu Supercupiin, osa seuroista pääsee suoraan toiselle kierrokselle pelaamatta yhtään ottelua. Näin cupin mestaruus voitetaan joko kolmella tai neljällä voitolla.

Ja suosikit?

En mene nyt sen syvemmälle, mutta kyllä se kolmikosta Tampere, Sotkamo ja Joensuu löytyy. Neljäs joukkue välierissä on todennäköisesti Seinäjoki.

Ja jos halutaan musta hevonen, olkoon se Kitee – varsinkin, jos Kitee saa kehiin parhaan miehistönsä.