Pesäpalloliitto miettii ensi vuoden loppuotteluiden pelaamisesta Olympiastadionilla

Viime syksynä mestaruus ratkesi Hiukassa, kun Sotkamo kaatoi kolmannessa finaalissa Kouvolan.

Pesäpallo

Pesäpalloliitto miettii ensi vuoden loppuotteluiden pelaamisesta Olympiastadionilla

Pesäpalloliitto haluaisi viedän miesten ja naisten ensi vuoden finaaliottelut Olympiastadionille osana pesäpallon 100-vuotisjuhlallisuuksia.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 5.5.2021 | KUVAT All Over Press

Pesäpalloliitto harkitsee ensi vuoden miesten ja naisten Suomen mestaruuden ratkaisemista kauden huipentavassa finaaliottelussa Olympiastadionilla. Näin mestaruus ratkaistaisiin yhdessä ottelussa.

Miesten ja naisten loppuotteluiden viemisellä Olympiastadionilla haluttaisiin juhlistaa pesäpallon 100-vuotisjuhlavuotta.

Pesäpalloliiton suunnitelma on nostattanut rajun myrskyn pesäpalloseurojen keskuudessa. Osa seuroista, lähinnä pienemmät seurat, ovat suhtautuneet ajatukseen positiivisemmin, mutta mestaruutta tavoittelevat suuret seurat ovat tyrmänneet täysin suunnitelman yhdestä finaaliottelusta. Myös Superpesis-seurojen kapteenit ovat omassa kokouksessaan nousseet vastustamaan ajatusta.

Kärkiseuroista hanketta tukee vain Joensuun Maila, jonka vahva mies Ari Mononen on Pesäpalloliiton varapuheenjohtaja. Myös idean pääarkkitehti, Pesäpalloliiton myyntijohtaja Jonne Kemppainen, on entinen JoMan mies.

Pesäpalloliitto tietää suurseurojen jyrkät mielipiteet ja se aikoo tunnustella vielä maaperää ajatuksen läpiviemiselle.

Suurten seurojen vastustus pohjautuu ennen muuta rahaan.

Loppuotteluun selviytyvät seurat kuittaavat finaaliotteluista kotiotteluiden määrästä riippuen 100 000 – 150 000 euron bruttotulot. Jos nuo tulot pitäisi kuitata yhdellä ottelulla, otteluun pitäisi tulla minimissään 15 000 – 20 000 katsojaa ja silloinkin loppuotteluseurojen pitäisi saada pitää lipputulot itsellään.

Toinen ongelma on säähän liittyvä riski. Uusittu Olympiastadion on katettu, mutta jos ottelupäiväksi – joka on syyskuussa – sattuisi sade, pelaaminen muuttuisi nurmikentällä lähinnä farssiksi.

Tutkimisen arvoinen idea

Olympiastadion-ideaa ei kuitenkaan kannata haudata, vaikka loppuotteluiden pelaaminen Olympiastadionilla onkin vastatuulessa suurten ja todennäköisimmin loppuotteluissa pelaavien keskuudessa.

Idea on perustuksiltaan hyvä, ellei jopa erinomainen. Finaalitapahtuma toisi vuorenvarmasti pesäpallolle valtavasti lisää näkyvyyttä ja todennäköisesti myös kokonaan uudenlaisia yhteistyökumppaneita.

Toki finaaliin selviytyvät seurat menettäisivät loppuotteluiden tuomia tuloja, mutta Pesäpalloliitto voisi korvata ainakin suuren osa menetetyistä tulosta. Yksi järeä vaihtoehto olisi ilmoittaa jo ennen kautta, että Suomen mestari saa tietyin suuruisen rahapalkinnon ja toinen loppuottelija hieman pienemmän rahapalkinnon.

Jos loppuotteluiden pelaaminen ei toteudu Olympiastadionilla, silloin ideaalisin vaihtoehto olisi siirtää Itä–Länsi-ottelut pelattavaksi Olympiastadionille juhlavuoden kunniaksi. Nyt vuoden 2022 Itä–Länsi on määrä pelata Tampereella.

Toinen, joskin teennäisempi vaihtoehto, olisi pelata kauden päätteeksi esimerkiksi Mestarit–Muu Suomi Olympiastadionilla tai jonkinlainen muunnos Itä-Lännestä – esimerkiksi alle 23-vuotiaiden Itä-Länsi. Tai sitten Helsinkiin vietäisiin esimerkiksi joku sarjaottelu, esimerkiksi Hyvinkään Tahkon kotiottelu.

Lue myös: Kiteellä on riveissään täysin poikkeuksellinen kultakimpale

Tilaa Elmo  tarjoushintaan  6 kk 49 e .

Voit ostaa Elmon myös irtonumerona

Lehtipisteestä tai diginä Lehtiluukusta.