Kiteen Pallolla on riveissään poikkeuksellinen kultakimpale koko pesäpallon historiassa

Lintu vai kalaPesäpallo

Kiteen Pallolla on riveissään poikkeuksellinen kultakimpale koko pesäpallon historiassa

Elmeri Purmonen hurmasi etenijälahjoillaan pesäpallokentät viime kesänä. Se oli kuitenkin vasta alkusoittoa.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 30.4.2021 | KUVAT Niilo Hirvonen

Elmeri Purmonen

Kuka?

Kiteen Pallon kärkimies Elmeri Purmonen on kasvot sille, mistä kiteeläinen pesäpallo on tehty. Se on tehty pelin syväymmärryksestä – siitä, että pelaaja tekee kentällä sellaisia asioita, jota peli pyytää häntä tekemään.

Purmonen on saanut tuon syväymmärryksen hengittämällä ja pelaamalla pesäpalloa koko nuoren elämänsä oikeanlaisessa ympäristössä. Purmosen isä on Kiteen Pallon entinen pelinjohtaja Sami Purmonen. Myös Samin isä Esko oli pesäpalloilija.

Varmasti Purmosta on myös valmennettu oikein, mutta vielä tärkeämpää hänelle on ollut se, että hänen kotonaan ja kaveripiirissään on aina ymmärretty, millainen peli pesäpallo on. Jos ihminen syntyy lumen ja hankien keskelle, hän oppii pakostakin hiihtämään. Niin on oppinut myös Purmonen – pelaamaan kiteeläistä pesäpalloa.

Tuo syväymmärrys korostui ja näkyi viime kesänä, kun Purmonen löi itsensä läpi Kiteen Pallon superpesismiehistössä 18-vuotiaana. Hän ei tarvinnut kiihdytyskaistaa, sillä vauhti oli jo valmiina.

Vahvuudet

Purmosen suurin lahja on hänen ilmiömäinen etenemiskykynsä. Hän on toki jalkanopea, mutta Superissa on lukuisia Purmosta nopeampia pelaajia. Purmosen tasoiset etenijät ovat kuitenkin harvassa. On helppo sanoa, että Kiteellä ei ollut samanlaista kärkeä sitten Tuomas Tervosen päivien. Purmonen on kuitenkin niin poikkeuksellinen lahjakkuus, että hänen kohdallaan parempi vertailukohta on nuori Kari Kuusiniemi.

Purmosella on samanlaista pelimiehen silmää ja röhkeyttä kuin Kuusiniemellä parhaina vuosinaan. Kysymys ei ole vain siitä, millaisilla lyönneillä Purmonen lähtee kentälle tai vaihtaa kakkoselta kolmoselle. Kysymys on myös siitä, että hän uskaltaa venyttää riskitasoa epäonnistumisenkin uhalla. Moni huippunopea etenijä pelaa mieluummin varman päälle pelätessään palamista. Purmonen ei pelkää – ja juuri se tekee hänestä niin maagisen etenijän.

Vaikka Purmonen on pelannut vasta yhden täyden kauden, hänen maineensa tiedetään jo ympäri Suomea, mistä on tullut merkittävä ase Purmoselle. Jokainen ulkopelaaja tietää, että Purmosen kohdalla ei ole varaa pienimpäänkään häpläämiseen. Siksi paineet läikkyvät helposti yli, kuten viime kaudella nähtiin.

Heikkoudet

Purmonen on vasta 19-vuotias, eikä hän ole kaikilta osin vielä valmis tuote. Jopa sisäpelissä löytyy kehitettävää. Purmonen on treenannut talven aikana pompun lyömistä ja muutenkin hän tulee varmasti monipuolistamaan lyöntivalikoimaansa. Siihen hänellä on lahjoja ja aikaa.

Ulkokentällä Purmonen on vielä kirjoittamaton kortti. Hän pelaa tulevalla kaudella vaihtoitilanteissa takalukijana ja vedetyssä kentässä rajaa tai kulmaa. Purmosella on kaikki edellytykset kehittyä myös erinomaiseksi ulkopelaajaksi hyvän pelinlukutaitonsa, nopeutensa ja pelottomuutensa ansiosta. Vielä hän ei ole huippuluokan ulkopelaaja, mutta tässäkin asiassa aika on hänen puolellaan.

Tulevaisuus

Jos Purmonen pysyy terveenä ja hän on motivoinut kehittämään itseään maksimaalisilla tehoilla, Kiteellä on käsissään ainutlaatuinen ja poikkeuksellinen lahjakkuus. Purmosen painoarvoa lisää se, että nykypesäpallo korostaa sisäpelin avaamista ja sitä, että kärki saadaan kentälle päävaihtajien eteen.

Purmonen on jo nyt täysin korvaamaton pelaaja Kiteelle joukkueen ykköskärkenä, ja on vain ajan kysymys, milloin hänestä tulee Superin paras kärkimies. Nopeimmillaan se voi tapahtua jo tällä kaudella, mikäli varusmiespalvelu ei ole sotkenut nuorukaisen valmistautumista kauteen. Sen jälkeen kysymys on vain siitä, miten erinomaiseksi etenijäksi Purmonen kehittyy koko pesäpallon satavuotisessa kaaressa.

Myös ulkopelin potentiaali on lupaava, mutta ei samaa luokkaa kuin kärkenä ja etenijänä.

Lintu vai kala? 

Lintu ilman muuta. Kotkalintu.

Lue myös: Miksi Raimo Helminen heitettiin ennen kautta roskakoriin?