Pesäpalloliitto voi syyttää vain itseään – Jonne Kemppainen lähtee Hyvinkään Tahkoon

Jonne Kemppainen päätti oman pelaajauransa Joensuun Mailan Suomen mestaruuteen syksyllä 2018.

Pesäpallo

Pesäpalloliitto voi syyttää vain itseään – Jonne Kemppainen lähtee Hyvinkään Tahkoon

Pesäpalloliiton myyntijohtaja Jonne Kemppainen siirtyy vetämään Tahko Pesis Oy:tä. Pekka Arffman pitää Kemppaisen lähtöä isona takaiskuna Pesäpalloliitolle.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.1.2022 | KUVAT All Over Press

Pesäpalloliiton myyntijohtaja Jonne Kemppainen siirtyy vetämään Hyvinkään Tahkon Superpesis-organisaatioa. Kemppainen korvaa tehtävässä Miika Rantatorikan, jonka työsuhde Tahko Pesis Oy:n toimitusjohtajana päättyi syksyllä.

Pesäpalloliitto selvittää vielä mahdollisuutta, että Kemppainen hoitaisi ainakin toistaiseksi myös Pesäpalloliiton myyntiä- ja markkinointia.

Kemppaisen lähdön myötä koko Pesäpalloliiton operatiivinen johto on vaihtunut syksyn aikana. Toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta irtisanoutui syyskuussa ja kehitysjohtaja Mikko Huotari siirtyi Joensuun Mailan pelinjohtajaksi. Pitkärannan paikalle toiminnanjohtajaksi valittiin joulukuussa Vesa Rämet.

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman pitää Kemppaisen lähtöä kovana takaiskuna Pesäpalloliitolle.

”Kemppaisen lähtö on todella iso menetys Pesäpalloliitolle. Nyt Pesäpalloliitossa on syytä miettiä, miten tähän on tultu ja mikä liiton toiminnassa mättää, että liitosta lähtee kaksi Kemppaisen ja Huotarin kaltaista uuden sukupolven osaajaa – ja vielä sen takia, että he turhautuivat liiton toimintamalleihin ja päätöksenjärjestelmään. Ja totta kai myös se on iso kysymys, miten heidän lähtönsä paikataan. Mistä tuon tason osaajia löytyy vai aiotaanko asioita hoitaa oikeasti pidempääkin oto-mallilla?”, Arffman miettii.

”Tahkon kannalta Kemppaisen kaappaaminen on sen sijaan loistava veto. Tahko on Etelä-Suomen valtaseura, joka ei ole kyennyt räjäyttämään asemaansa liittyvää potentiaalia sen enempää taloudellisesti kuin katsojamäärissäkään. Nyt Tahkoon saadaan sen tason osaaja, että Hyvinkäällä voidaan katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen ja alkaa vakavasti miettiä nousua viiden suuren joukkoon kuudenneksi seuraksi. Onnittelut vaan Pihkalaan.”

Sen sijaan kuvioon, että Kemppainen jatkaisi Tahkon lisäksi myös Pesäpalloliiton myymistä ja markkinointi, Arffman suhtautuu varauksellisesti.

”Ymmärrän hyvin, miksi muissa pesäpalloseuroissa on nousta asian suhteen takajaloilleen. Kuvio synnyttää varmasti ainakin epäilyjä, kuten nähtiin jo syksyllä, kun Pesäpalloliiton erittäin vaikutusvaltainen varapuheenjohtaja Ari Mononen houkutteli Huotarin liitosta JoMan pelinjohtajaksi. Toki ihmisiä voidaan vapaasti palkata, mutta ei se kuviona mitenkään erityisen kaunis ollut. Tässä Kemppainen-kuviossa maaperä olisi otollinen samanlaisille epäilyille”, Arffman sanoo.

Kemppainen valmisteli ja neuvotteli pitkään pesäpallon 100-vuotisjuhlia ja hänen kuningasideanaan oli juhlavuoden huipentaminen Olympiastadionilla järjestettävään juhlaotteluun, jonka yhteydessä olisi pelattu yksi miesten ja naisten finaaliottelu tai vaihtoehtoisesti ensi vuoden Itä-Länsi. Lisäksi Olympistadion-hankkeeseen olisi kytkeytynyt koko kauden jatkunut mittava markkinointitapahtuma, joka olisi näkynyt valtakunnallisen näkyvyyden lisäksi etenkin Helsingin katukuvassa ja televisiossa. Hanke olisi toteutuessaan tuonut mittavat tulot pesäpalloliikkeelle, mutta kun hanke jyrättiin Kemppaisen kanssa asiasta neuvottelematta, hän jäi sivuun 100-vuotisjuhlavuoden vetovastuusta.