Pesäpallon suurimmalla pelillisellä vallankumouksella on 2000-luvun kasvot

Lauri Vuollo on Pattijoella suuren läpimurron kynnyksellä.

Pesäpallo

Pesäpallon suurimmalla pelillisellä vallankumouksella on 2000-luvun kasvot

Pesäpallo huusi pitkään uusien nuorten lukkareiden perään. Huutoon on nyt vastannut 2000-luvulla syntyneiden lukkareiden sukupolvi.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 4.6.2022 | KUVAT Kari Kanasaari

Pesäpallossa elettiin 2000-luvulla pitkään kahden lukkarin valtakautta, kunnes Juha Puhtimäki ja Janne Kivipelto nousivat ensi haastamaan Toni Kohosen ja Topi Kososen yksinvaltaa ja sitten syrjäyttämään heidät valtaistuimeltaan. Nyt 2000-luku iskee takaisin, sillä pitkään odotettua uuden sukupolven lukkarivallankumousta johtavat itse 2000-luvulla syntyneet lukkarit.

Heidän myötään pitkään hieman valottomalta näyttänyt uusien lukkareiden esiinmarssi on saanut alleen täysin uudenlaisen tuulen. Nyt suurin huolenaihe on, mistä löytyvät tulevaisuudessa huippuluokan kopparit ja etumiehet.

You can use your €100 free bet, offered by LeoVegas, to any sport including baseball!

Nuorten lukkareiden kohdalla täytyy muistaa lukkaripelin kovat ja hellittämättömät haasteet. Monen lupaavan lukkarin ura on hyvän alkulennon jälkeen tyssännyt ja he ovat siirtyneet ulkokentälle. Nyt suuruuden porteille on kuitenkin useita lupaavia 2000-luvulla syntyneitä lukkareita, eikä esimerkiksi JymyJussien Joona Lehtinen ole kuin vasta 23-vuotias.

ElmoTV listasi tämän hetken lupaavimmat 2000-luvulla syntyneet lukkarit. Ykköskorin haastajissa on lueteltu ne lukkarit, jotka jo nyt ovat Kivipellon ja Puhtimäen päähaastajien joukossa ja joista löytyvät seuraavat potentiaaliset kärkilukkarit – varsinkin, jos ja kun Kivipelto lopettaa uransa tähän kauteen. Haastajaryhmässä ovat ne lukkarit, jotka ovat vasta lyömässä itsensä läpi, ja viimeiseen ryhmään on nostettu potentiaalisia nuoria lukkareita Superin varjoista ja Ykköspesiksestä. Pelaajat on laitettu jokaiseen ryhmään aakkosjärjestyksessä.

Ykköskorin haastajat

Petteri Alanen

20 vuotta maaliskuussa täyttänyt Hyvinkään Tahkon lukkari, jolla on kaikki ne keskeiset ominaisuudet, jotka korostuvat valtaosalla nuorilla lukkarilupauksia. Alanen edustaa pelin rytmittämisen ja nopean pelitempon lukkarointia. Hänellä on hyvä käsi ja hän hallitsee kaikki keskeiset syötöt ja on hyvä hakemaan näppejä. Alanen käyttää muiden lukkarilupausten paljon matalaa syöttöä ja hän uskaltaa ottaa mittaa syöttötuomarista syöttämällä ensimmäisen matalaksi tuomitun väärän jälkeen yhtä matalan tai jopa matalamman syötön. Potentiaalinsa puolesta ehdoton huippulukkari.

Aapo Komulainen

Syksyn 2020 finaalipelien sensaatio. Viime kaudella kehitys näytti pysähtyneen ja odotuksiin nähden jopa taantuneen, mutta on ollut tämän kauden alussa erinomaisessa vireessä ja noussut Roope Korhosen rinnalle Jymyn tärkeimmäksi pelaajaksi, varsinkin, kun Komulaisesta on kehittymässä myös erinomainen kotiuttaja. Kehittynyt edelleen fyysisesti. Hallitsee kaikki lukkaripelin keskeiset elementit ja on Alasen tavoin moderni tempolukkari, hyvä hakemaan lyhyitä ja uskaltaa haastaa syötönvalvojat nopealla ja lyhyellä nyppäävällä syöttöliikkeellä. Ominaisuudet ja lahjat on. Nyt kaikki on kiinni vain motivaatiosta ja asenteesta.

Elias Pitkänen

17-vuotias sensaatio, joka olisi ollut taitojensa puolesta valmis hyppäämään jo tällä kaudella Kouvolan ykköslukkariksi. Siksi Janne Kivipelto ei todennäköisesti olisi jatkanut Kouvolassa ensi kaudella, vaikka hän olisikin jatkanut pelaamistaan, sillä Pitkäselle on pakko raivata tilaa kotiseurassaan. Pitkäseltä oli hyvä liike siirtyä lainalle Koskenkorvaan, sillä pelaaminen Superissa kehittää häntä sitä varten, että hän ottaa ensi kaudella Kivipellon paikan Kouvolan lukkarina. Ominaisuuksiltaan samanlainen lukkari Alasen ja Komulaisen kanssa.

Rasmus Surakka

Neljäs ykköskorin haastajalukkari, joka poikkeaa tyyliltään Alasesta, Komulaisesta ja Pitkäsestä. Edustaa verkkaisempaa syöttötyöskentelyä ja jos Alasen, Komulaisen ja Pitkäsen syöttöliike on sääntöjen rajamailla oleva nyppäys, Surakan syöttöliikkeessä pallollinen käsi käy huoletta tarpeeksi alhaalla, mutta toki Surakkakin käyttää tarvittaessa nyppäysliikettä. Surakan syöttötyyli on muutenkin omintakeinen, mutta silti toimiva. Hän ei ole myöskään fyysinen lukkari, vaan pikemmin kovapäinen taitelija, joka ei kavahda ketään ja mitään. tarciaarea nyppätsliike

Haastajaryhmä

Eemeli Lassila

Eemeli Lassilan nimi kannattaa painaa mieleen, vaikka 17-vuotias Aleksi Lassilan pikkuveli onkin pelannut vasta kaksi ottelua lukkarina Superissa. Lassilan potentiaali on kiistaton ja jos hänen kehityksensä jatkuu tällaisena, Teemu Kinnunen saa tehdä viimeistään ensi kaudella tosissaan töitä pitääkseen Lassilan takanaan. Lassila on vielä pienikokoinen, mikä lisää hän hankaluutta lukkarina varsinkin pitkille lyöjille. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten paljon Lassila vielä kasvaa ja miten pituuskasvu vaikuttaa hänen lukkarointiinsa. Nyt kaikki elementit ovat kasassa, joskin ymmärrettävästi vielä raakoja.

Rasmus Paananen

19-vuotias Rasmus Paananen on vielä Henri Itävalon varjossa KaMan lukkarihierarkiassa, mutta hänkin on päässyt syöttämään jo Superissa – ja on osoittanut potentiaalinsa. Lassilan tavoin Paanasen ominaisuudet ovat vielä kypsymättömiä marjoja, mutta jos hän jaksaa painaa työtä vuorotta, tie on auki ainakin hyväksi lukkariksi Superissa.

Lauri Vuollo

Haastajaryhmän tämän hetken lupaavin lukkari, joka on läpimurron kynnyksellä Pattijoella. Vuolla täytti maaliskuussa 19 vuotta, joten hän on syntynyt 2003. Kaikki keskeiset perusominaisuudet on olemassa, minkä lisäksi Vuollo on työteliäs ja kova harjoittelemaan. Tulevaisuus on siinä mielessä kuitenkin kysymysmerkki, että Vuollo on Kempeleen pelaaja ja Kempeleessä on jo kaksi lukkaria, suurta arvostusta seuran sisällä nauttiva Jani Lassila ja Sotkamosta täksi kaudeksi hankittu Aatu Saastamoinen. Siksi onkin mielenkiintoista nähdä, missä Vuollo ensi kaudella pelaa. Toivottavasti joka tapauksessa Superissa.

Topi Still

18-vuotias Topi Still nousi kertaheitolla pohjoisen puheenaiheeksi, kun hän siirtyi viime syksynä Pattijoelle. Still on vielä Lauri Vuollon jälkeen PattU:n kakkoslukkari, mutta hänenkin potentiaalinsa on kiistaton. Still on pelannut tällä kaudella vasta yhden ottelun Superissa, mutta osoitti heti oikeanlaista otetta pistämällä ensimmäisen matalan jälkeen vielä matalampaa syöttöä. Muistuttaa olemukseltaan ja kooltaan Topi Kososta. Pelaa Nuorten Superissa sekä Napapiirin Pesiksen Suomensarja-joukkueessa, mikä ei ole Stillin kehityksen kannalta optimaalisin taso.

Seuraa myös heitä

Superin varjoissa pelaavista lukkareista lupaavin Eemeli Lassilan lisäksi on JymyJussien Miska Mäkiviita, joka tuurasi talven hallipeleissä erinomaisesti Joona Lehtistä. Mäkiviita on syntynyt marraskuussa 2003, joten hänkin on vasta 18-vuotias.

Ykköspesiksessä on 3-4 lupaavaa lukkaria, joista kenestä tahansa voi kovalla työllä kehittyä Superin tason lukkari.

18-vuotias Elias Lahti nostettiin tällä kaudella Haminan ykköslukkariksi ja vaikka hänelläkin on vielä tekemistä, lahjat ovat olemassa.

Joona Iivonen pelasi viime kaudella ensin Loimaalla ja siirtyi sitten tuuraamaan loukkaantunutta Petteri Alasta Hyvinkäälle. Iivonen oli siirtymässä kauden jälkeen jo Joensuun Mailaan, kunnes Topi Kososen tulo JoMaan heitti Iivosen Kannuksen Uraan.

Ykköspesiksessä on toinen lupaava Iivonen, Joonan vuonna 2004 syntynyt pikkuveli Elmeri Iivonen, joka on Loimaan lukkari tällä kaudella. Myös hänellä on kaikki emmeet kehittyä Superin tasoiseksi lukkariksi.

Neljäs potentiaalinen Ykköspesis-lupaus on Simon Kirin Juuso Nousiainen. Nousiainen on nelikosta vanhin, 21-vuotias, mutta hänkin voi vielä kehittyä ja nousta taistelemaan pelipaikasta Superissa.