Petri Kontiolassa on riskinsä, mutta Tapparalla voi olla käsissään myös voittoarpa

Petri Kontiola pelasi vuosina 2006-2021 156 maaottelua Leijonissa. Hän edusti Suomea seitsemissä MM-kisoissa ja kaksissa olympialaisissa.

JääkiekkoLiiga

Petri Kontiolassa on riskinsä, mutta Tapparalla voi olla käsissään myös voittoarpa

Petri Kontiola palasi eläkkeeltä ja pelaa tämän kauden Tapparassa. Samuel Savolainen näkee siirrossa hyvinkin paljon logiikkaa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.10.2023 | KUVAT Juha Tamminen

Monet jääkiekon seuraajat ovat ihmetelleet Tapparan logiikkaa tehdä sopimus viime keväänä uransa päättäneet Petri Kontiolan kanssa. Samuel, näetkö ratkaisussa logiikkaa?

Kontiolan palkkaamiseen liittyy ilman muuta omat riskinsä, mutta on siinä myös oma logiikkansa.

Tappara menetti viime kauden jälkeen ykkössentterinsä Jori Lehterän, joka siirtyi HIFK:hon. Tappara ei löytänyt kesällä Lehterälle samaan lokeroon mahtuvaa hyvää korvaajaa ja siksi Tapparassa on jatkettu Lehterän korvaajan etsimistä.

On totta, että Kontiolalla on ollut – kuten hän itsekin on julkisesti kertonut – päihdeongelma, ja sekin on totta, että hän on jo 39-vuotias pelaaja, jonka parhaat vuodet ovat jo takanapäin, mutta kannattaa katsoa, millainen hänen viime kautensa oli. Hän teki Ilveksessä 51 tehopistettä ja oli Liigan pistepörssissä neljäs eikä eroa pistepörssissä kakkoseksi sijoittuneeseen Lehterään ollut kuin kuusi tehopistettä.

Vaikka Kontiola hyytyi pudotuspeleissä, kausi oli kokonaisuudessaan kovaa luokkaa, eikä viime kaudesta ole niin pitkä aika, että Kontiolan taidot tai tehot olisivat oleellisesti mihinkään kadonneet. Itse asiassa tässä voisi jopa ajatella, että jos päihderiippuvuuden kanssa kamppaillut pelaaja teki tuollaiset tehot, millaiset tehot hän olisi tehnyt ilman noita ongelmia – tai millaiset tehot hän tekee tällä kaudella Tapparassa.

Millaista kautta odotat Kontiolalta pisteiden valossa?

En lähtisi puhumaan mistään tarkoista pistemääristä, sillä matkassa on monta avointa muuttujaa. Minkä roolin Kontiola saa Rikard Grönborgin palapelissä ja millä aikataululla hänet ajetaan tuohon rooliin?

Itse uskon, että Kontiolalle on kaavailtu ykkössentterin ja ykkösylivoiman pyörittäjän roolia, mutta en olisi yllättänyt, jos Kontiolaa ajettaisiin tuohon rooliin askel kerrallaan ja ennen kaikkea sitä silmällä pitäen, että hän olisi huippuiskussa kevään ratkaisupeleissä.

Jos Kontiola on saanut päihdeongelmansa kuriin ja hän on elänyt kesän huippu-urheilijan elämää ja laittanut kroppansa kuntoon, sieltä voi tulla positiivinen yllätys Liiga-kaukaloihin. Kontiola on edelleen Liigaan eliittitason juonikas ja tehokas sentteri, mutta sopiiko Grönborgin suoraviivaisempi jääkiekko hänen ominaisuuksiinsa yhtä hyvin kuin olisi sopinut esimerkiksi Jussi Tapolan jääkiekko tai Ilveksen tällä kaudella pelaama Pennas-jääkiekko?

Kontiola ei ole – kuten Lehteräkään – mikään suihkukone luistimilla, joten saa nähdä miten Kontiola istuu kiekottomana prässäävämpään ja nopeatempoisempaan jääkiekkoon.

Sanoit, että Kontiolaan liittyy omat riskinsä. Millaiset?

En ota kantaa suoraan tapaus Kontiolaan, mutta kyllä kait se on selvää kaikille, etteivät päihderiippuvuuteen liittyvät ongelmat katoa sormia napsauttamalla. Tarvitaan kovaa itsekuria ja myös vahvaa luonnetta, ja silti voi tulla uusi repsahdus melkein kenelle tahansa.

Se, että Kontiola tuli asian kanssa rohkeasti esiin, on ehdottomasti kunnioitettavaa ja varmasti suuri askel oikeaan suuntaan edistyksessä tämän asian suhteen. Sitä varmasti kunnioitetaan myös joukkueen keskuudessa.

Toinen riski on siinä, miten Kontiolan tulo vaikuttaa joukkueen sisäiseen dynamiikkaan ja yhtenäisyyteen.

Tappara on ollut tunnettu siitä, että sen pelaaminen ja koko toiminta perustuu joukkueena toimimiseen. Kontiolan tulo tarkoittaa, että kopin dynamiikka muuttuu. Jo Kontiolan ensimetrit Tapparassa indikoivat sitä, että hän tulee saamaan enemmän julkisuutta kauden aikana kuin kaikki muut Tapparan pelaajat yksilöinä yhteensä.

Jos Kontiola nousee ykkössentteriksi ja ykkösylivoiman pyörittäjäksi, monen pelaajan asema ravintoketjussa muuttuu. Pelaajat ovat toki tottuneet tällaisiin muutoksiin, mutta se ei muuta sitä, etteikö muutoksiin liittyisi myös omat riskinsä.

Kaiken lisäksi Kontiola pelasi kaksi edellistä kautta Tapparan paikalliskilpailijassa Ilveksessä, mikä sekin on jonkinlainen lisäsuola keitossa ja on täysin mahdollista, että nämä kaksi kilvoittelevat vastakkain jopa pudotuspeleissä ottelusarjassa. Miksei jopa finaalisarjassa.

Luonnollisesti myös Kontiolan pelilliseen panokseen liittyy omat kysymysmerkkinsä. Hän on kuitenkin jälleen vuoden vanhempi ja edessä on uuteen joukkueeseen totutteleminen.

Kontiola ei ole koskaan ollut jalkanopea luistimilla ja varmasti Grönborg joutuu miettimään millaisen ykkösketjun hän rakentaisi ja miten hän sen roolittaisi, jotta Kontiolasta saataisiin esimerkiksi Kristian Tanuksen ja Veli-Matti Savinaisen rinnalla paras teho irti.

Joka tapauksessa Kontiolan hankinta on Tapparalta erittäin mielenkiintoinen veto, enkä olisi yllättänyt, jos arvassa olisi vaikka isompikin voitto.

Ymmärrän myös Kontiolankin logiikkaa. Jos hän on päässyt päihderiippuvuudestaan eroon, miksi hän ei jatkaisi Liiga-tasolla pelaamista? Hänen taitonsa riittävät siihen ja jos hän haluaa jatkaa uraansa, niin siitä vaan.

On myös hyvä muistaa, ettei Kontiola ole voittanut urallaan yhtään mestaruutta sen enempää seurajoukkueissa kuin maajoukkueessakaan. Tapparassa siihen on realistinen sauma ja kuka tietää, mitä Leijonien suhteen tapahtuu.

Ennakoitko, että Kontiola voisi palata vielä Leijona-paitaan?

Se riippuu siitä, millaisen kauden Kontiola pelaa tällä kaudella Tapparassa ja miten hän itse suhtautuu maajoukkueessa pelaamiseen. Hän pelasi viimeksi Leijonissa kaudella 2020-2021, jolloin hän voitti kauden päätteeksi MM-hopeaa.

Pidän edelleenkin mahdollisena, että kaikista riskitekijöistä huolimatta Kontiola voi pelata Tapparassa erinomaisen kauden ja tehdä omilla peliesityksillään Jukka Jaloselle sellaisen tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä.

Mutta ei mennä asioiden edelle. Katsotaan ensin mitä Tapparassa tapahtuu ja pohditaan sen jälkeen Leijona-kysymystä.