La Ligan raivostuminen Kylian Mbappén jatkosopimuksesta on täysin oikeutettua

Kylian Mbappé perui viime metreillä siirtonsa Real Madridiin ja jatkaa uraansa PSG:ssä.

JalkapalloMestarien liiga

La Ligan raivostuminen Kylian Mbappén jatkosopimuksesta on täysin oikeutettua

La Liga raivostui Kylian Mappén tehtyä jatkosopimuksen PSG:n kanssa. Jukka Rönkä pitää raivoa ymmärrettävänä ja oikeutettuna.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 23.5.2022 | KUVAT All Over Press

Yksi dramaattisen jalkapalloviikonlopun suurista uutisista oli Kylian Mbappén päätös jatkaa uraansa sittenkin PSG:ssä. Jukka, mikä kaatoi Mbappén siirron Real Madridiin?

Se onkin hyvä kysymys – ja vastauksen siihen tietää vain Mbappé itse.

Ilmeisesti PSG:n ja Real Madridin taloudelliset ehdot olivat jotakuinkin samanlaiset. Molemmat olivat valmiit maksamaan hänelle 150 miljoonan euron allekirjoituspalkkion ja sen päälle 40 miljoonan euron viikkopalkan sekä antamaan suurimman osan image righteista eli pelaajan nimeen ja henkilöön liittyvien kaupallisten oikeuksien tuloista Mbappélle itselleen.

LeoVegas: Win two tickets to the icehockey World Cup final!

Jos nämä tiedot pitävät paikkaansa, silloin kysymys oli jostain henkilökohtaisemmasta ratkaisusta kuin rahasta. On puhuttu, että Mbappé saa entistä päätösvaltaa PSG:n urheilullisista ratkaisuista – esimerkiksi siitä, kuka on seuran manageri ensi kaudella ja miten joukkuetta muokataan tämän kauden jälkeen. Häntä olisi varmasti kuunneltu näissä asioissa myös Real Madridissa, mutta ei yhtä paljon kuin PSG:ssä. Mbappé olisi ollut megatähti Real Madridissa, mutta PSG:ssä hänen statuksensa on ranskalaisena pelaajana vieläkin suurempi,  vaikka joukkueessa pelaakin Lionel Messin ja Neymarin kaltaisia tähtiä.

On myös hyvä muistaa, että Mbappé on vasta 23-vuotias, joten hän ehtii huoletta siirtyä Real Madridiin tämän kolmivuotisen sopimuksen jälkeenkin, elleivät välit Real Madridiin katkenneet tämän näytelmän yhteydessä.

Miksi Mbappén siirtoa Real Madridiin pidettiin niin varmana vielä viime viikolla?

Mbappé olisi ollut halukas ja valmis siirtymään Real Madridiin jo viime kesänä, mutta silloin PSG pystyi blokkaamaan siirron, koska Mbappén sopimusta oli vielä vuosi jäljellä. Real Madridissa kuviteltiin, että siirto toteutuu joka tapauksessa tänä kesänä, eikä talven ja kevään aikana käydyissä neuvotteluissa ilmennyt mitään, mikä olisi viitannut Mbappén jäämiseen PSG:hen – kunnes Mbappén leiristä kerrottiin yllättäen, että PSG oli tehnyt uudenlaisen jatkosopimustarjouksen Mbappélle.

Real Madrid vastasi tähän tarjoamalla taloudellisesti samanlaista sopimusta ja Mbappé hyväksyi nämä ehdot. Tästä Real Madridille tuli se käsitys, että asia oli sovittu. Real Madridin mukaan Mbappé olisi itse asiassa antanut jopa sanansa siitä, että hän siirtyy Realiin. Tämän kaiken jälkeen asia levisi espanjalaismedian kautta maailmalle.

Söikö Mbappé sanansa ja muuttiko hänen mielensä? Mielensä hän mitä ilmeisemmin muutti, mutta Mbappén äiti on kiistänyt, että he olisivat antaneet minkäänlaista lupausta.

La Liga on antoi siirron kaaduttua tiukkasanaisen tiedotteen, jossa se sanoi pitävänsä Mbappén ja PSG:n sopimusta skandaalina ja valittavansa siitä niin jalkapalloviranomaisille kuin Euroopan unionille. Mistä moinen reaktio ja kiukku ja miksi La Liga?

Jalkapallossa on yritetty jo pitkään saada kuriin tätä ilmiötä, jossa jalkapalloon virtaa satumaisia summia leikkikalurahaa eli rahaa, jota jalkapalloseurat eivät itse toiminnallaan generoi, vaan jota joku upporikas taho pudottelee taskunsa pohjalta. Ilmiö on vastenmielinen ja yksi jalkapallon suurimmista mädännäisyyksistä, mutta yhtä vastenmielistä on se, ettei asiaa ole  saatu kuriin. Esitetään kyllä kovaa ja laaditaan hienoja sääntöjä, mutta tosipaikassa selkäranka taipuu kuin spagetti haarukan ympärillä. Osin takana on toki juridiset syyt, mutta pohjimmainen ongelmana on päättäjien selkärangattomuus.

Oikeastaan näkyvin poikkeus tästä on La Liga, jolla on nykyään erittäin tiukat sisäiset säännöt sille, miten paljon seurat voivat käyttää rahaa jalkapalloilulliseen toimintaansa. Tunnetuin esimerkki näiden sääntöjen tiukkuudesta on se, ettei Barcelona saanut tehdä viime kesänä Lionel Messin kanssa jatkosopimusta, vaikka Barcelona ja Messi olisivat molemmat halunneet tehdä sen. Näin Messin oli siirryttävä PSG:hen.

La Liga ei voi hyväksyä sitä, että se itse pitää kiinni UEFA:n ja FIFA:n linjauksista ja niiden hengestä, mutta PSG voi huoletta tehdä mitä tahansa. PSG:n on arvioitu tehneen viime kaudella 224 miljoonaa euroa tappiota ja viime vuosien tappioiden määrä nousee yli 700 miljoonan euron.

Joku voi vedota siihen, mitä Manchester City on tehnyt viime vuosina ja miten se on käyttänyt samanlaista öljydopingia vääristämään kilpailua. Niin on, mutta ei see tee PSG:n toiminnasta yhtään sen hyväksyttävämpää. Tunkio haisee aina tunkiolle riippumatta siitä, onko niitä yksi vai useampi.

Tätä taustaa vastaan La Ligan ärtyneisyys on ymmärrettävää ja oikeutettua. Varmasti Real Madridissa ollaan yhtä ärtyneitä ja yhtä raivoissaan, mutta ilmeisesti Real Madridin presidentti Florentino Perez noudattaa vanhaa taktiikkaa, että ken viisaasti vetäytyy, hän huomenna myös taistelee – eli ehkä hänen mielessään on edelleen toive siitä, että Mbappé pelaisi joku päivä Real Madridissa. Ei vielä ensi tai sitä seuraavalla kaudella, mutta ehkä jo kaudella 2024-2025 tai viimeistään sitä seuraavalla kaudella. Raivosipa Perez nyt miten paljon tahansa, Mbappéa hän ei nyt saa, mutta julkinen raivoaminen voisi johtaa siihen, ettei hän saa Mbappéa koskaan. Siksi on Real Madridin kannalta järkevämpää, että kritiikki hoidetaan La Ligan kautta.

Millä Real Madrid korvaa Mbappén siirron kaatumisen?

Varmasti paine hankkia uusi galáctico on kova, mutta ei näitä saman kaliiperin pelaajia maailmassa niin montaa ole, varsinkin, kun kaikista ilmeisin vaihtoehto, Erling Braut Håland, teki sopimuksen Manchester Cityn kanssa.

Jos mietitään puhtaasti potentiaalisia nimiä, silloin ensimmäisenä esille nousevat asemansa jo lunastaneista pelaajista Mohamed Salahin, Harry Kanen ja miksei jopa Neymarin nimet – olkoonkin, että Neymarilla on takissaan Barcelonan aiheuttama hajuhaitta. Uusista nousevista nimistä esillä ovat olleet AC Milanin hyökkääjä Rafael Leao ja Benfican maalitykki Darwin Núñez.

Ehkä kisan mustaksi hevoksi pitää nostaa pelaaja, joka löytyy Real Madridin kannattajien lanseeraaman hashtagin #CristianoVuelve takaa – eli Cristiano Ronaldo. Hänen paluunsa Santiago Bernabeulle olisi varmasti tehokasta balsamia kannattajien tuskaan.

Joka tapauksessa Real Madridilla on possakassa 200-250 miljoonaa euroa, jotka se oli varannut Mbappéa varten, joten jotain Real tekee siirtomarkkinoilla aivan varmasti ja se jotain on jotain suurta. Eikä nyt puhuta mistään Antonio Rüdgerista, vaikka hän toki onkin maailmanluokan keskuspuolustaja. En myöskään usko, että Monacon Aurelien Tchouamenin mahdollinen hankinta riittäisi tyydyttämään Real Madridin kannattajien nälkää. Tarvitaan galáctico, jotta Perez ja kannattajat saavat itselleen sielunrauhan.