Petri Pennasen hurja hyökkäys iski Jymyn kanveesiin lähes historiallisella tavalla

Samuel Tirkkonen toi JoMan voittojuoksun supervuorossa.

Pesäpallo

Sotkamon Jymy menetti harvinaiselle tavalla kolmen juoksun johtonsa Joensuuta vastaan toisen jakson neljännen tasoittavalla. Se maksoi lopulta koko ottelun Jymylle. Pekka Arffman avaa, mitä tapahtui.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 2.9.2021 | KUVAT All Over Press

Joensuu tasoitti huikean trillerin jälkeen puolivälieräsarjan Sotkamoa vastaan 2-2:een. JoMan voittonumerot Mehtimäellä olivat 2-1 (3-4, 4-3, 1-0). Pekka, Jymy johti toista jaksoa neljännen aloittavan jälkeen jo 3-0, mutta hävisi 3-4. Mitä ihmettä Mehtimäellä tapahtui?

Itse asiassa siinä tapahtui kaksi ihmettä. Ensimmäinen oli se, että Jymy menetti jakson kolmen juoksun johdosta huolimatta. Sitä ei usein Jymylle tapahdu. Vielä ihmeellisempää oli kuitenkin se tapa, miten jakso ratkesi.

Ensin JoMa sai takatilanteen Konsta Kettusen läpilyönnillä ykkösvaihdossa. Tämä oli jo kolmas kerta, kun Kettunen löi läpi ykkösvaihdossa tässä ottelusarjassa.

Sen jälkeen alkoikin tapahtua. Petri Pennanen ei jäänyt odottamaan Patrik Wahlstenia ja Aleksi Rautiaista, vaan löi merkin päälle ja hyökkäsi Topi Hurskaisen lyöntivuorolla. Hurskaisen lyönti oli menossa laittomaksi ja kakkoskoppari Niilo Piiponiemi yritti ottaa pallon riskillä kiinni, koska kolmoselta kotiin menossa ollut etenijä olisi haavoittunut. Pallo kuitenkin sirvahti Piiponniemen räpylästä. 1-3.

Ja sitten Pennanen hyökkäsi koko ajan – ja se ihme tulee tässä. Vaikka lyönnit olivat hyviä, niin todellisuudessa vuoroparin kaikki neljä JoMan juoksua tulivat Jymyn räpylävirheillä.

Ja kaiken kruunuksi myös supervuoro ratkesi Jymyn ulkokentän säheltämiseen. Samuel Tirkkonen oli lähellä palaa kakkospesälle, mutta Antti Kiiskinen ei saanut Joni Rytkösen heittoa kiinni, vaan pallo meni aidan alta ja Tirkkonen juoksi kotiin. Ja se oli sitten siinä – koko ottelu.

Mistä tämä kertoo – sillä nyt puhutaan kuitenkin Sotkamon Jymystä?

Kyllähän se kertoo siitä, että kyllä Kainuussakin tiedetään, mitä paineet tarkoittavat. En kuitenkaan lähtisi tekemään mitään sen suurempia johtopäätöksiä, sillä tiukassa pelissä tällaisia tilanteita voi tapahtua. Nyt niitä tuli vain useampi peräkkäin. Piiponniemen laittoman pudotus oli kohtalokas, mutta tuossa tilanteessa pitikin pelata riskillä.
Tietenkin tässä on annettava myös Petri Pennasen peluutukselle. Rohkea hyökkääminen lisäsi painetta Jymyn leirissä ja nyt tuo rohkeus toi toivotun tuloton ja pelasti ottelusarjan JoMan kannalta. Kova suoritus Pennaselta.

Joko kristallipallossa näkyy välieriin menijä?

Ei todellakaan näy. Neljästä ottelusta vain yksi on päättynyt 2-0-numeroihin, mutta kaikki muut ovat ratkenneet yhden jakson erolla – ja valtaosa jaksoista yhden juoksun erolla. Ottelupari on äärimmäisen tasainen ja kuten sanoin jo ennen ottelusarjaa, välierään menijää on mahdoton ennakoida. Sama pätee myös viidenteen otteluun. Sen voi voittaa kumpi tahansa. Luvassa on perjantaina hurja trilleri – ja nyt Jymy saa maistaa koko rahan edestä sitä, mikä tiedettiin jo ennen kautta: se, joka jää runkosarjassa neljänneksi, saa vastaansa ylivoimaisesti vaikeimman vastustaja. Ja nyt Jymy saa, mitä se tilasi jäädessään runkosarjassa neljänneksi.