Petteri Forsell on hurmannut Interissä kaikki, mutta hurman takana on fyysinen miina

Petteri Forsell siirtyi puolalaisesta Stal Mielecistä elokuussa Interin raitapaitaan.

Il PinturicchioVeikkausliiga

Petteri Forsell on hurmannut Interissä kaikki, mutta hurman takana on fyysinen miina

Kestääkö Petteri Forsellin lento? Mitä ja ketä HJK:n on varottava? KuPS myi tähtensä. Sirkus jatkuu Seinäjoella.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 10.9.2021 | KUVAT All Over Press

Maaottelu-tauko on ohi ja Veikkausliiga jatkuu täydellä teholla lauantaina. Kierroksen kruunaa kaksi todellista jalkapalloilullista herkkupalaa – FC Inter–HJK ja KuPS–SJK.

Inter aloitti kauden vahvasti. Se voitti ensimmäisestä yhdeksästä pelistään seitsemään. Juhannuksen alla pelatun voitokkaan SJK-ottelun jälkeen Inter ajautui tuloksellisesti ja välillä myös pelillisesti heikompaan ajanjaksoon. Turkulaiset voittivat seuraavista yhdestätoista ottelusta vain kolme ja pelasi kolmesti tasan.

Tämä kurssi saatiin kääntymään kotipelissä Ilvestä vastaan, jossa Inter esiintyi hyvin. Yksi keskeinen tekijä tässä kurssin kääntymisessä on ollut Petteri Forsellin saapuminen Turkuun. Pelaamassaan kahdessa pelissä Forsell on syöttänyt kolme maalia ja on ollut muutenkin luomassa uhkaa hyvillä murtavilla syötöillään.

Expektillä täysi kattaus Veikkausliigan lauantain kierrokselle! Interin voitolle kerroin 3.10!

Interin kannalta on keskeistä, että Forsell pystyy ylläpitämään tasonsa. Fyysisestä näkökulmasta tämä ei ole kuitenkaan mikään itsestäänselvyys, sillä Forsellilla on alla pitempi jakso ilman pelejä. Tällaisen tauon jälkeen pelaaja yleensä pystyy pelaamaan muutaman pelin laadukkaasti tuoreilla jaloilla. Sen jälkeen kroppaan yleensä iskee väsy, mikä näkyy terävyyden puutteena. Myös palautuminen on hitaampaa. Forsellin onkin panostettava oheisharjoitteluun kovasti, ettei tällainen välikuolema pääsisi iskemään.

José Riveiro osaa roolittaa Forsellin, kuten koko joukkueensa. Forsell oli Interiltä hyvä hankinta, vaikka hänenHJK-visiittinsä ei aivan nappiin mennytkään.

Jobin postiakin Turusta kuuluu, sillä Riveiro ilmoitti lähtevänsä kauden jälkeen Interistä. Usein näissä tilanteissa joukkueen suoritustaso syystä tai toisesta laskee loppukauden ajaksi. Jääkin nähtäväksi, kuinka Inter loppukauden esiintyy. Potentiaalia sillä on edelleen – vaikka voittaa lauantain ottelu, vaikka vastaan tulee itse HJK.

***

HJK:n tilannetta olen käynyt läpi viime viikkoina jo useaan otteeseen. Interiä vastaan Klubi joutuu kovaan testiin, mikäli Inter pelaa omalla tasollaan.

Ottelusta tulee taktisesti mielenkiintoinen. HJK:n olisi tärkeä saada korkea prässinsä toimimaan heti alusta ja kyettävä näissä hetkissä pitämään puolustuslinjansa korkealla ja häiritä Interin vahvaa pallollista osaamista.

Mikäli Petteri Forsell saa aikaa ja tilaa Interin positiivisissa transitioissa tai muuten, tulee HJK:n alakerralle kiireinen ilta.

HJK tulee peliin tutuilla aseilla eli vahvalla laitapelillä. Roope Riski ja Filip Valenčič ovat keskeisessä roolissa Klubin vastaiskuissa ja prässin onnistumisessa. Todennäköistä on, että Riski karkaa läpi Interin laitatopparin selustasta, ellei Inter onnistu suojaamaan paremmin puolustuslinjansa selustaa.

***

Päivän toisessa herkkupalassa kohtaavat KuPS ja SJK.

Ensimmäinen asia KuPSin loppukautta ajatellen on Nana Boatengin siirto Romaniaan. Boateng on omalla pelipaikallaan Veikkausliigan paras pelaaja ja KuPSin yksi pelillisistä johtajista.

Jos nyt pitäisi sanoa, voittaako KuPS mestaruuden, vastaus olisi, ettei millään. KuPS on kuitenkin siitä onnellisessa asemassa, että heillä on loistava valmentaja, Simo Valakari, joka on saanut luotua joukkueeseen pelillisen identiteetin – ja kaiken lisäksi se identiteetti on toimiva. Tämä antaa KuPSille sen selkänojan loppukauteen, johon pelaajat voivat nojata vaikeillakin hetkillä.

Boatengin lähdettyä keskikentällä on tarjolla iso rooli. Boatengin tontilla peluutetaan varmasti pääosin Anton Popovitchia, joka on kehityskelpoinen pelaaja ja pelannut jo hyviä pelejä Veikkausliigassa. Valakarin valmennuksessa Popovitchilla on mahdollisuus kovalla työllä kehittyä eliittikeskikenttäpelaajaksi Veikkausliigassa.

Urho Nissilällä on iso vastuu loppukauden peleissä, ja on kiinnostavaa nähdä, kykeneekö hän jatkamaan tehokasta pelaamistaan kauden loppuun saakka ja hinaamaan KuPSin jopa mestaruuteen. Nissilä pelasi hyvät maaottelut, mutta nyt hänen on palattava taas Veikkausliigan arkeen, mikä henkisesti herkkä paikka, ja Nissilän olisi kyettävä pitämään kiinni laadukkaasta tekemisestä treenikentällä.

KuPS on selkeä suosikki SJK:ta vastaan, varsinkin Seinäjoella alkaneen sirkuksen ansiosta.

***

SJK on tällä kaudella ollut pitkästä aikaa menestyksessä kiinni. Mutta sitten alkoi tapahtua. Seurajohto ilmoitti maajoukkuetauolla, ettei päävalmentaja Jani Honkavaaran optiota käytetä. Sen jälkeen Honkavaara ilmoitti, että homma loppuu tämän kauden jälkeen.

Tämä tilanne on haastava SJK:Lle. Siksi sen esitykset loppukaudella voivat olla mitä tahansa. SJK kävi tiistaina häviämässä HIFK:lle Helsingissä, vaikka hallitsikin ottelua.

ElmoTV käsitteli aihetta heti tuoreeltaan, joten tyydyn toteamaan tässä sen, että mikäli tämän saagan lopputulema on se, että tämä orastava mitalisauma vaihtuu muihin sijoituksiin loppusyksyn aikana, on se yksi surullinen episodi lisää SJK:n historiassa. Jalkapallossa harvoin voi ostaa välitöntä menestystä, ja mikäli SJK on erottamassa seuraavaa valmentajaa ensi vuoden kesäkuussa, alkavat viimeisetkin uskottavuuden rippeet karista SJK:n hallitukselta.

Arvostan Raimo Sarajärveä kovasti ja sitä, mitä hän on Suomi-futiksen eteen tehnyt, mutta nyt seurassa tuntuu olevan todella vahva pelon ilmapiiri, jossa valmentaja tuntee jatkuvana paineen siitä, ettei mikään riitä. Vaatimustason pitää toki olla korkealla, se on selvä, mutta parhaillakin seuroilla, joissa on loistavat valmentajat, tulee heikkoja suorituksia tai kausia.

Nyt SJK oli nousussa, mutta se(kään) ei riittänyt. SJK:lle on kertynyt harharetkivuosinaan takamatkaa omiksi tarpeiksi asti. Nyt SJK oli kuitenkin kolmantena kahden selkeästi muita paremman joukkueen takana.

Ymmärrys näissä asioissa on elinehto, jotta Seinäjoella voidaan joku päivä palata Simo Valakarin ajan menestyksen päiviin.