Pikkuhuuhkajien ensivaikutelma on rohkaiseva – epämääräisyys on vaihtunut selkeyteen

Pikkuhuuhkajat on pelannut nyt kaksi ottelua päävalmentaja Mika Lehkosuon alaisuudessa.

Jalkapallo

Joel Perovuo pilkkoo Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen voitokkaan Antalya Cupin ottelun Bulgariaa vastaan pieniksi paloiksi. Ensivaikutelma on, että Pikkuhuuhkajien uusi valmennus Mika Lehkosuon johdolla on jo saanut kädenjälkeään näkymään positiivisella tavalla.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 28.3.2023 | KUVAT Georgi Licovski / EPA / All Over Press

Huuhkajien EM-karsintojen lomassa on myös mahdollisuus päästä näkemään alle 21-vuotiaiden maajoukkuetta uuden valmennuksen alaisuudessa. Mika Lehkosuon ensimmäiset ottelut alle 21-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana käytiin Turkissa Antalya Cupissa.

Suomi pelasi lauantaina tasapelin Pohjois-Makedonian kanssa. Antalya Cupissa voittaja haetaan tasapelin sattuessa rangaistuspotkuilla ja näissä Pohjois-Makedonia oli lopulta vahvempi. Lehkosuo teki ottelussa kahdeksan vaihtoa ja lähes koko joukkue sai ottelussa hyvät minuutit.

Tiistain Bulgaria-ottelu vaikutti toimivan leirin pääotteluna, eikä ottelua pelattu harjoitusotteluiden tyyliin jakamalla peliaikaa kaikille. Erityisen kiinnostavaa on, minkälaista peliä Pikkuhuuhkajilta nähdään uuden valmennuksen oltua töissä vasta muutaman kuukauden.

Suomi voitti Bulgarian 2-0.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun ensimmäinen puoliaika meni Suomen komennossa ja tv-kuvan perusteella ottelu pelattiin hyväkuntoisella nurmella, joka osaltaan mahdollisti laadukkaan pelaamisen.

Olen kritisoinut A-maajoukkueen taktisesti ohutta ja epämääräistä pelaamista jo pitkään ja sama ongelma oli olemassa Juha Malisen aikana U21-maajoukkueessa. Olikin ilahduttavaa nähdä, että näin lyhyessä ajassa Pikkuhuuhkajilla oli nähtävissä selkeä pelitapa, jota pelaajat pyrkivät kärsivällisesti toteuttamaan.

Palloa ei ladottu taivaalle vastustajan päätyä kohti kontrolloimattomasti, vaan mahdolliset prässit pyrittiin purkamaan pelaamalla ja pelaajien sijoittumiset olivat pääosin kunnossa.

Suomen puolustuslinja vaihteli muotoaan tilanteen mukaan perusmuodon ollessa neljän linja kapealla olevilla laitapuolustajilla. Ensimmäisen jakson aikana nähtiin myös kolmella avaamista Santeri Väänäsen tiputtaessa puolustuslinjaan ja myös toisen laitapuolustajan ollessa leveällä ylempänä puolustuslinja avasi silloin kahdella topparilla ja laitapakilla.

Väänänen ja Adam Marhiev olivat hyvin pelattavana keskikentän pohjalla ja liikkuivat laajalla säteellä myös mukaan hyökkäyksiin. Suomi siirsi pelin painopistettä laidalta toiselle riittävästi ja Bulgarian oli vaikea saada prässejä aikaiseksi.

Ensimmäisen jakson vaarallisin maalipaikka reilun yhdeksän minuutin jälkeen oli loistava esimerkki siitä, millaisia hyökkäyksiä Lehkosuo ja apuvalmentaja Gert Remmel varmasti haluavat joukkueeltaan. Tilanteessa Suomi pääsi etenemään riittävän lähelle Bulgarian puolustuslinjaa hyvien kaistanvaihtojen seurauksena ja toppari Tony Miettinen löysi Agon Sadikun vasemmalta välikaistalta läpisyötöllään.

Tilanteen mahdollisti Niklas Pyyhtiä, joka teki hyvän liikkeen vastaan vasemmassa taskussa ja houkutteli Bulgarian topparin mukanaan. Casper Terho pääsi viimeistelemään maalin edestä huippupaikasta, mutta Bulgarian maalivahti Plamen Andreev sattui pallon tielle.

Suomi ei myöskään lähtenyt heittämään palloa maalille kaukaa laidoilta, vaan pyrki murtautumaan Bulgarian boksiin syöttökombinaatioilla ollessaan laidoilla hyökkäyskolmanneksella. Hiottavaa yleisellä tasolla oli siinä, kuka menee pystyyn ja kuka vastaan.

Kyseessä on sinällään positiivinen ongelma, että useampi pelaaja pyrki tekemään aloitteita vastustajan linjan taakse.

Toinen puoliaika

Toisella jaksolla ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, mutta pian Suomi sai taas juonesta kiinni, joka johti kahteen hienoon maaliin.

Pikkuhuuhkajien riittävä kärsivällisyys pallon kanssa ja kasassa pysynyt joukkue puolustusvaiheessa söivät Bulgarian eväät ottelussa. Suomi sai muutaman hienon korkean prässin aikaan ottelussa, johon osallistui koko joukkue synkronoidusti. Otso Liimatalta ja Kai Meriluodolta nähtiin hyvät sisääntulot otteluun ja kaksikko oli luomassa Suomen 2-0 maalia.

Hyvänä muistutuksena joukkueelle huolellisuudesta tuli vielä ottelun viimeisellä minuutilla Bulgarian karattua läpiajoon keskialueen epämääräisen tilanteen jälkeen. Suomen vasen puolustaja Jussi Niska muistaa toivottavasti jatkossa, että ennen kuin pallo on varmasti omalla joukkueella puolustuslinjan edessä, ei voi nostaa puolustuslinjasta ylös leveälle.

Arvio

Voimme tietysti ajatella, että kyseessä on harjoitusottelu, eikä näistä otteluista kannata sen suuremmin vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Siinä mielessä se on toki totta, että liian suuriin juhliin ei tällaisten onnistumisten jälkeen ole aihetta. Mutta jos ajatellaan esimerkiksi Huuhkajien surullisen kuuluisaa lomareissuksi muodostunutta Murcian leiriä, niin antavathan tällaiset tapahtumat aivan erilaisen kuvan ensinnäkin joukkueen toiminnasta.

Samalla ne antavat myös joukkueelle itselleen paljon energiaa, että nyt olemme oikeasti kilpailemassa otteluissa ja tiedämme mitä kentällä yritämme tehdä.